Yurttaşlar cüruf tesisine karşı ayakta

BirGün EGE

İzmir’in turistik ilçelerinden Foça ile Aliağa arasındaki tarım alanlarının ortasından yükselen cüruf tepelerine karşı bölge halkı mücadelesi sürdürüyor. Bölgede yaşayan yurttaşlar cüruf tesislerinin kapatılmasını beklerken, İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Aliağa’daki demir çelik şirketlerine gönderdiği ‘cüruf depolama tesisi çalışmalarını hızlandırın’ yazısı, bölgede yaşayan yurttaşların tepkilerine neden oldu.

Konu hakkında Aliağa Çevre Platformu(ALÇEP), Aşağı Şehitkemal köyünde basın açıklaması düzenleyerek yazının geri çekilmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, “İBB’yi harekete geçiren çevre duyarlılığı değil alanın kapasitesinin dolmasıdır. İBB, yukarı Şehitkemal ve çevre köyleri hiç dinlemeden, çevre zarar analizi yapılmadan, çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci beklenmeden bir de ek atıkla depolamanın arttırılması kararının uygulamaya geçirilmesini ivedilikle istemekte. TÜBİTAK’ın yayımladığı raporda atıkların su ile temas ettiklerinde ekotoksikolojik atık olduğu açıkta depolanmaması gerektiğine ilişkin rapor ortadayken köyleri yaşanmaz hale getirecek projelere karşı sessiz kalmamız düşünülemez” denildi. Yurttaşlar cüruf tesisine karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

***

NE OLMUŞTU?

Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş. tarafından İzmir'in Aliağa ilçesi sınırları içerisinde yer alan Şehit Kemal Mahallesi'ndeki Akçekise mevkiinde “Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi” yapımı için ÇED süreci başlatıldı. Geçen ay İzmir Büyükşehir Belediyesi Encümeni, Foça’nın Gölyüzü mevkiindeki cüruf depolama tesisinin, sunduğu bilgi ve belgelerin aksine geri dönüşüm değil bertaraf amaçlı depolama yaptığı, işyeri açma ve çalışma ruhsatının olmadığı, çevre ve insan sağlığı açısından sakıncalı olduğunu belirterek faaliyetten men edilmesini istedi.