ABD destekli darbecilerin yönetimi ele geçirdiği Bolivya’da seçimlerin dördüncü kez ertelenmesine karşı halkın kitlesel eylemleri devam ediyor. Seçimin 11 Ekim’de yapılması öngörülüyor.

Yurttaşlar seçim hakkı için sokaklarda

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bolivya’da ABD destekli darbe hükümetinin genel seçimleri erteleme hamlelerine karşı ülke genelinde grevler ve protestolar devam ediyor. Önceki gün, La Paz eyaletine bağlı El Alto kentinde bir araya gelen çoğunluğu yerlilerden oluşan göstericiler, genel seçimlerin acilen yapılması için eylem düzenledi. Yurttaşlar, kendini geçici devlet başkanı ilan eden Jeanine Anez’in istifasını talep etti.

En son, Bolivya Senatosu, ülkede gerçekleşecek genel seçimlerin 18 Ekim’den sonrasına ertelenmemesini öngören yasa tasarısını onayladı. Ülkedeki sol örgütler ve Bolivya İşçi Merkezi (COB) sendikası, meclisten seçim tarihinin 11 Ekim olmasını talep etmişti.

SİLAHLI GRUPLAR SALDIRMIŞTI

Darbe hükümeti, genel seçimlerin ertelenmesine karşı işçilerin genel greve gittiği ve açlık grevine girdiği eylemlere karşı sağcı paramiliter grupları sokağa çıkarmıştı. La Paz kentinde Yüksek Seçim Mahkemesi önünde açlık grevinde bulunanlara paramiliter gruplar saldırmış, Sosyalizme Doğru Hareket’in (MAS) devlet başkanı adayı Luis Arce, sokakların bu gruplardan arındırılmasını istemişti.

***

NE OLMUŞTU?

Ülkedeki seçim anketlerinde oy kaybettiği ortaya çıkan darbeci hükümet, genel seçimlerin tarihini ilk olarak 3 Mayıs olarak belirlemiş, ancak daha sonra pandemi bahanesiyle seçim tarihini sırasıyla ağustosun ilk haftası, 6 Eylül ve 18 Ekim olarak dört kez ertelemişti.