Artvin’de HES ve maden ocaklarına ilişkin bölge halkının açtığı davalar sonucu bilirkişi heyeti inceleme yaptı. İnceleme sırasında ocakların ve santralların bölgeye verdiği zarara değinen bölge halkı, projelerin derhal durdurulması gerektiğini belirtti.

Yurttaşlar son sözünü söyledi: Söz bilirkişi heyetinde

KARDELEN TATAR

Hidroelektrik santralların ve maden ocaklarının kuşattığı Artvin’de bilirkişi heyeti incelemeleri yapıldı.

Ardanuç’ta kalker ocağı, Şavşat’ta ise Susuz HES ve Şavşat HES için yapılan bilirkişi incelemesi sırasında bölge halkı, itirazlarını dile getirdi. Uzun yıllardır HES’lere karşı mücadele ettiğini belirten yurttaşlar, geçen süre zarfında santralların faaliyete geçtiğini ifade etti.

2017 yılında, 2 M Enerji adlı şirket tarafından yapılan Şavşat HES projesi 28 köyün kullandığı suyu gasp etmiş durumda. Şirketin başvurusu üzerine çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. Bölge halkının itirazı sonucu mahkeme, bilirkişi heyeti atanmasına karar verdi.

2011 yılında ÇED olumlu kararı erilen Susuz HES projesi için de bölge halkının mücadelesi uzun yıllardır sürüyor. Omega Enerji adlı şirket tarafından yapılan HES için 74 kişi yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı.

Mahkeme Danıştay kararlarına rağmen bölge halkının itirazlarını reddetti. Son olarak bölge halkı, mahkeme kararını ikinci kez temyize götürmesi üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Susuz HES projesi ile ilgili yerel mahkeme kararını bozdu.

Ardanuç’ta ise yapılması planlanan kalker ve briket ocağına ilişkin verdiği ÇED gerekli değildir kararı, yurttaşlar tepkisi üzerine Danıştay 6’ncı Dairesi tarafından iptal edildi. Artvin Valiliği’nin Ardanuç’ta yapılması planlanan kalker ve briket ocağına dair verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararını ‘hukuka uygun’ bulan Rize İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu. Dosyanın yeniden idare mahkemesine gönderilmesine hükmetti. Davanın yeniden görülmesi üzerine mahkeme, bilirkişi heyetinin incelemesine karar verdi.

Mahkeme sürecinin uzun sürmesinin adaleti geciktirdiğini belirten Şavşat Dernekleri Federasyonu Başkanı ve davaların avukatı Halis Yıldırım, “Mahkemeler yürütmeyi durdurma kararı vermiyor. Bu yüzden hukuki süreç devam ederken, şirketler projelerini bitirmiş oluyor. Adaletin geç değil zamanında gelmesi gerekiyor” diye konuştu.

Susuz HES için 10 yıl önce dava açtıklarını belirten Şavşat Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Fuat Yüksek, “HES üretime geçti, dava hala sürüyor. Geç de olsa HES faaliyetlerine son verene kadar mücadele edeceğiz” dedi.
Davacılardan Metin Şahin, “Sularımız vadilerimizin can suyudur. Susuz buralarda hiçbir şey olmaz. Bu HES yapılırken, HES’in ortağı sadece kendi köyü olan Susuz köyüne su vermiş. Diğer köylerin hiç birinin kadim su kullanım haklarını ve su kanallarını ÇED raporuna işletmemiş. Onun için bu HES en başından usulsüzlüklerle doludur. Bu HES’ler kapatılmalıdır” diye konuştu.

Bölge halkında Süleyman Bakırcı, “Doğamıza karşı yapılan talana duyarlı olunmalı derken Fikriye Saymaz ise Yaşım seksene dayandı. Şavşat’ı HES’lerle Orman kesimleriyle Yaşanmaz yer haline getirip bizleri göç etmeye zorluyorlar. Biz birlik olup bu haramileri kovacağız” diye konuştu.