İzmir’de derinleşen ekonomik kriz nedeniyle sosyal yardımlar artırıldı. Sıcak yemekten gıda kolisine, giysiden nakit desteğine, öğrencilere kırtasiye malzemesinden yakacak ve sobaya kadar yurttaşlara destek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 55 bin haneye düzenli olarak verdiği desteği de yıl sonunda 60 bine yükseltecek.

Yurttaşlara, krize karşı sosyal yardım desteği

BirGün EGE

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda derinleşen ekonomik krize karşı sosyal yardımlar artırıldı. Başkan Soyer “Gittikçe derinleşen ekonomik kriz ve yoksulluğa karşı elimizden gelen ne varsa sonuna kadar yapıyoruz. Hemşehrilerimize sosyal yardımlarımızı artırdık. Diğer yandan İzmir’in refahını artırıp tüm şehre adil paylaştırmakla ile ilgili canla başla çalışıyoruz. Bu sıkıntılı günleri hep beraber aşacağız” diye konuştu.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2019’dan bugüne 250 bin haneye 540 bin gıda paketi, 155 bin hijyen paketi dağıttı. Aralarında kahvehaneciler, kantinciler, amatör spor kulübü antrenörleri, gevrekçiler, çiçekçiler, mısır satıcıları, müzisyenler dâhil olmak üzere 123 bin 525 yurttaşa 113 milyon 691 bin liralık nakit yardımında bulundu. Bin 500 haneye 5 bin 783 ev eşyası yardımında bulunan Büyükşehir Belediyesi, kara kış yardımları kapsamında da yakacak, soba ve battaniye desteği sağlıyor. 250 ton yakacak ve bin soba desteğinde bulunan Büyükşehir Belediyesi, her gün Aşevi’nde 13 bin kişilik sıcak yemek ve pide üretiyor. Sekiz noktada ihtiyaç sahiplerine günlük olarak 5 bin 200 kişilik sıcak yemek ulaştıran Büyükşehir Belediyesi, 2019’dan günümüze 6 milyon 700 kişilik yemek dağıttı. Büyükşehir, giysi otobüsü ve giysi noktası aracılığıyla da 87 bin parça giysi dağıttı. 162 köye otobüsle ulaşılarak 2 bin haneye 15 bin parça giysi desteği sağlandı.

SÜTTEN SICAK ÇORBAYA

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bebeklere, çocuklara ve öğrencilere de destekte bulunuyor. 15 bin haneye 30 bin bez ve mama desteği veren Büyükşehir Belediyesi, 2019’da 13 ilçede 135 bin çocuğa süt dağıtırken, bugün itibariyle bunu İzmir’in 30 ilçesine ve toplam 159 bin çocuğa çıkardı. Bu kapsamda süt üreticilerine de toplam 167 milyon 164 bin liralık destek sağlandı.

Büyükşehir Belediyesi aynı zamanda 65 bin ilkokul ve ortaokul öğrencisine Eğitim Kart projesiyle kırtasiye malzemesi desteği sağladı. Her yıl en az 20 bin öğrenciye bu kapsamda yardımda bulunan Büyükşehir, 80 bin çocuğa bot ve mont dağıttı. İzmir Meslek Eğitim Merkezi’nden alımı yapılan bot ve montların üretiminde kullanılan tüm malzemeler İzmirli esnafdan temin edildi. Böylece Büyükşehir, tekstil ve ayakkabı sektöründeki esnafa da can suyu oldu. Eğitim kart uygulamasıyla da İzmir Kitap ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası ve İzmir Ticaret Odası koordinasyonunda İzmir, Tire, Selçuk, Aliağa, Menemen, Ödemiş, Bergama, Bayındır ve Torbalı ticaret odalarıyla yapılan protokoller ile İzmir’deki toplam 193 kırtasiye esnafına destek olunuyor.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE DESTEK

Ayrıca üniversitede öğrenim gören çocukları olan 5 bin ihtiyaç sahibi aileye aylık 400 liradan toplam 3 bin 200 liralık eğitim yardımında bulunuldu. Bu proje için 16 milyon liralık kaynak ayrıldı. Büyükşehir Belediyesi, 0-5 yaş arası çocuğu bulanan 10 bin anneye de ulaşımda aylık 10 kullanım hakkı veren Çocuk İzmirim kartı dağıttı. Üniversite öğrencilerine her sabah 07.30 ile 09.00 saatleri arasında beş noktada sıcak çorba dağıtımı yapan Büyükşehir, bu kapsamda 179 bin kişilik sıcak çorba desteği sağladı.

İzmir’de evsiz yurttaşlara yönelik hamam, berber, giysi ve konaklama desteği de sağlanıyor. 706 evsiz yurttaş hamam hizmetinden, 625 kişi konaklama hizmetinden faydalandı. Çölyak ve fenilketönü hastalarına özel 7 bin gıda paketi dağıtan Büyükşehir, akülü ve manuel sandalyeler de dahil engelli vatandaşlara bin medikal malzeme desteği sağladı.