İstanbul ve yurdun dört bir tarafından dayanışma amacıyla Suruç’taki sınır hattına giden binlerce kişi dün dikenli telleri ve mayınlı araziyi aşarak Kobane’ye girdi. Kitle büyük bir coşkuyla karşılandı

Yürür namus bildiği yolda yürür yine de yalınayak...

ZEYNEP KURAY zeynokuray@hotmail.com / ELÇİN YILDIRAL e.yildiral@gmail.com @elcinyildiral

Tel örgüler, mayınlı araziler, saldırılar ve IŞİD tehditleri halkların dayanışmasını engelleyemedi. IŞİD saldırısı altındaki Kobane ile dayanışmak amacıyla başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin dört bir tarafından Suruç’a giden binlerce kişi dün öğle saatlerinde tel örgüleri aşarak kente girdi. İki gündür sınır hattında nöbet tutan kitle, çatışmaların şiddetlenmesi üzerine öğle saatlerinde Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınında bulunan Etmanik köyü yakınındaki mayınlı araziden sınır tellerini kaldırarak Rojava’ya geçti. El ele tutuşarak tel örgülerini aşan kitleyi Kobane’de halk ve YPG’liler alkış ve sloganlarla karşıladı.

YAŞASIN HALKLARIN DAYANIŞMASI
“Yaşasın halkların dayanışması”, “Kobane yalnız değildir”, “Bijî Berxwedana Kobanê”  sloganlarının yükseldiği buluşmada, Kobane direnişinde yaşamını yitiren YPG’liler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

KİTLE MAYINLI BÖLGEYE SÜRÜLDÜ!
KESK, DİSK, ÖDP, EMEP, DBP, ESP, BDP, SYKP, Halkevleri, Eğitim Sen, Haber Sen, Kaldıraç, Mücadele Birliği, Devrimci Anarşist Faaliyet, Limter-İş gibi parti, örgüt ve sendika üyeleri Kobane’deki buluşmanın ardından gittikleri yoldan dönmek istedi. Mürştpınar Sınır Kapısı’nda askerler geri dönmek isteyen kitleyi içeri almak istemedi. Sınırı geçecek olanları “vururuz” diye tehdit eden askerlerle kitle arasında gerginlik yaşandı. Askerler kitleyi, sınırın geçildiği yerden 2 kilometre ötedeki mayınlı araziye, Yumurtalık sınırına sürdü.

SINIR BOYU NÖBET
İstanbul’dan Suruç’a gelen grubun 24 saatlik nöbet eylemi 48 saate çıkarılırken konvoyun bugün İstanbul’a dönmesi bekleniyor. Birçok ilden destek ziyaretleri devam ederken, gelenler sınır boyundaki köylere yerleştiriliyor. Eyleme katılanlar, IŞİD’e geçişi önlemek ve göç edenlere yardım etmek, ihtiyaçlarını karşılamak gibi görevleri yerine getiriyor.

GÖÇ EDENLER YERLEŞTİRİLDİ
Kobane’den köylülerin geçişleri devam ederken, YPG saflarında savaşa katılmak isteyenler de sınırın öte yanına geçti. Kobane’den gelenler, Suruç’ta camilere, okullara yerleştirilirken, market ve dükkanlara da çok sayıda kişi yerleştirildi.

***

YPG’Lİ ABDULKERİM SARUHAN BİRGÜN’E KONUŞTU: Koalisyonun bize faydası yok

YPG Savunma Bakanı Yardımcısı Abdulkerim Saruhan ile IŞİD’e karşı verdikleri savaşı konuştuk. Kobane’nin üç cephesinde savaş verildiğini kaydeden Saruhan, ABD öncülüğünde oluşturulan koalisyon güçlerinin sadece Rakka bölgesini bombaladığını ancak hiçbir etkisinin olmadığını söyledi.
24 Eylül’de Batı Cephesi’nde başlayan çatışma dün de devam etti. IŞİD, Zorova tepesine var gücüyle saldırıyor. YPG bu saldırıya karşı direniyor. Zorova tepesi Kobane’ye yaklaşık 6 kilometre mesafede. Eğer bu tepe düşerse IŞİD, Kobane’yi kolaylıkla ele geçirebilirler.
Çatışmayı yerinde izlemek için sıfır noktasında yüksek bir tepeye çıktık. YPG hafif silahla saldırıya karşılık verirken, IŞİD’in tank gibi ağır silahlarla saldırdığına tanık olduk.


SALDIRILARA ARA VERİLMİYOR
Daha sağlıklı bilgi almak için YPG Savunma Bakanı Abdulkerim Sarugan ile telefon görüşmesi yaptık. Batı Cephesi’nde Kobane’nin Til Dole köyünde etkili olduklarını söyleyen Saruhan, bu köyü IŞİD’in elinden aldıklarını ifade etti. Saruhan, Siftik köyü ve Susane köyündeki IŞİD saldırıların etkisizleştirilmekle birlikte devam ettiğini dile getirdi.

‘SADECE RAKKA’YI VURUYORLAR’
Saruhan’a ABD öncülüğünde kurulan koalisyon gücünün bir etkisi olup olmadığını da sorduk. Koalisyonun hiçbir etkisinin olmadığını belirten Saruhan, “Sadece Rakka’yı vuruyorlar. Buradan kaçan IŞİD çetesi Kobane’ye saldırıyor. Batı Cephesi’nde savaş sürüyor. Silah yardımından ziyade Koalisyon güçleri çetenin elindeki tankları neden vurmuyor? Ağır silahlarını neden vurmuyor? Biz bunu istiyoruz. Koalisyon güçlerinin bize bir faydası yok. Biz onlarla koordineli olarak savaşmak istiyoruz ancak böyle bir teklif girişim de yok” şeklinde konuştu.

***

Sınırda dram sürüyor

Kobane ile Türkiye sınırında dram devam ediyor. İçinde eşyalarının yer aldığı araçlarıyla sınırdan geçmek isteyen Kobaneliler, araçla geçişlerine izin verilmediği için 8 gündür tel örgülerin ardında sınırın sıfır noktasında bekliyorlar. Kobane’nin doğu sınırında 8 gündür araçlarının içinde yatıp kalkan Kobanelilerin yanlarına gidip konuşmak istediğimizde askerler tarafından durduruluyoruz. 10 metreden öteye yakınlaşmamıza izin vermiyorlar. Fotoğrafları çekip uzaktan dertlerini, sıkıntılarını anlamaya çalışıyoruz.
Araçlarıyla Türkiye sınırına geçmek istediklerini söylüyorlar. Eşyalarının araçlarının içinde olduğunu, araçlarını bırakmak istemediklerini; IŞİD’in araçlarına el koyarak, savaşta kullandığını aktarıyorlar. Bulundukları noktadan da ayrılamıyorlar. Çünkü Doğu tarafı IŞİD’in elinde. Ve hemen yanıbaşlarındaki köyde IŞİD bulunuyor. Zaman zaman IŞİD’in kendilerine ateş ettiğini söylüyorlar.
Yemek ve su konusunda bu nedenle de çok sıkıntı yaşadıklarını, askerlerin su ve ekmek verdiğini bazen de Türkiye tarafındaki sınır köylerden gıda ve su getirildiğini belirtiyorlar. Su getirmek için yanlarından bir süreliğine ayrılıp, köye gidiyoruz. Asker suyu elimizden alarak, bizleri yine yaklaştırmıyor. Suyu kendileri veriyor. Askerlere geçişlerine neden izin verilmediğini soruyoruz. “Emir böyle” diyorlar.