IŞİD’in Musul işgalini ‘Sünni Devrimi’ olarak yorumlayan eski Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, 96 yaşında öldü. Karadavi’nin Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez ülkeleri tarafından ‘terör listesine’ konulmasına Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez tepki göstermişti.

Yusuf el-Karadavi 96 yaşında öldü

Eski Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, 96 yaşında öldü.

Karadavi, radikal İslamcı örgüt IŞİD’in Musul işgalini ‘Sünni Devrimi’ olarak karşılamıştı.

Ancak Karadavi daha sonraları IŞİD’e yönelik eleştirilerde bulunmaya başlamış, öldürülen eski IŞİD lideri Bağdadi'nin ilan ettiği hilafetin "gerçek hilafet sistemini itibarsızlaştırmak için ortaya atıldığını" söylemişti.

Mısırlı bir din adamı olan ve aynı zamanda Katar vatandaşlığı da bulunan Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el- Karadavi, pek çok siyasal İslamcı akım tarafından ‘kanaat önderi’ olarak kabul ediliyordu.

İran’ı da “düşman” olarak tanımlayan ve ‘beddua’ çağrısında bulunan Karadavi, bombalı intihar saldırılarını meşru gören fetvalarıyla da hafızalarda yer alıyor.

Karadavi, 2017 yılında Katar’a ambargo uygulayan Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkeleri tarafından ‘teröre destek verdiği’ gerekçesiyle ‘terör listesi’ne konulmuştu. Karadavi’yi ‘din alimi’ olarak gören AKP iktidarının sözcüleri ise bu karara tepki göstermişti.

Dönemin Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “İslam dünyasında bu kadar sorunlar yaşanırken 91 yaşındaki bir pirifani alimi terör listelerine ilave etmek kimseye bir şey kazandırmaz” demişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise “Üzüntü ile karşıladık” ifadelerini kullanmıştı.

Kalın ve Görmez’in yanı sıra aralarında, “Altı yaşındaki kızlar evlenebilir” diyen Nureddin Yıldız’ın, 16 Nisan referandumunun ardından Erdoğan’a yönelik, “Şu an yapılması gereken, liderliğini koşulsuz şartsız kabul etmektir” ifadelerini kullanan Ahmet Taşgetiren’in ve öğrenci değişim programı Erasmus’u ‘orgasmus’ sözleriyle hedef alan Yusuf Kaplan’ın da bulunduğu bir grup yazar, Katar kriziyle ilgili destek açıklaması yaparak, Yusuf el-Karadavi’ye methiyeler dizmişti.