Taksim Meydanı’nda düzenlenen ‘Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’nde darbe ve sivil dikta karşıtlığı öne çıktı. Kılıçdaroğlu, “Ne darbe ne dikta, yaşasın özgürlükçü demokrasi!” dedi.

Yüz binler Taksim’i doldurdu

CHP, İstanbul Taksim Meydanı’nda ‘Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’ düzenledi. Mitingte, darbe karşıtlığının yanında, sivil yönetimin otoriterleşme girişimine dikkat çekildi, parlamenter demokrasi, laik, hukuk devlet vurgusu öne çıktı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Bugün tarihi bir gün” diyerek, 24 Temmuz’un tarihteki önemine işaret etti. Kılıçdaroğlu, “Taksim Manifestosu”nu el kaldırarak onaylayan vatandaşlara, “Hep birlikte tarih yazdık, hep birlikte demokrasiye ve cumhuriyete sahip çıktık” diye seslendi.

CHP’nin çağrısıyla öğle saatlerinden başlayarak Taksim Meydanı’na binlerce yurttaş akın etmeye başladı. Tünel, Tepebaşı, Beşiktaş ve Şişli’de bir araya gelen yurttaşlar, ellerinde bayrakları ve döviz ve flamalarıyla Taksim Meydanı’na akın etti.

DİSK, KESK, TTB, TMMOB, Hak-İş, Birleşik Kamu İş’in de aralarında olduğu emek ve meslek örgütleri ile Birleşik Haziran Hareketi, Halkevleri, EMEP gibi sol yapı ve partiler de mitinge destek verdi. “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi”ne çevre illerden gelen çok sayıda kişinin de katıldığı görüldü.

Yurttaşlar sık sık, "Ne şeriat ne darbe”, “Yağma yok, cumhuriyet var”, “Ne darbe ne dikta”, “Türkiye laiktir laik kalacak” sloganları attı.

Mitinge bir saat kala Taksim Meydanı hınca hınç doldu. Konuşmasına ‘Taksim Manifestosu’nu okuyarak başlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Sevgili vatandaşlarım, çocuklarınıza, torunlarınıza diyecekseniz ki ‘24 Temmuz 2016’da Taksim Meydanı’nda demokrasi ve cumhuriyete bağlılığımızı el kaldırarak onayladık.’”

“Bu onur, bu ülkenin tüm vatandaşlarına aittir” diyen Kılıçdaroğlu, “Hep birlikte bir tarih yazdık. Demokrasiye, cumhuriyetimize sahip çıktık. Yüz binlerin oyuyla kabul edilen manifesto, dünyada ilk kez kabul ediliyor” diye konuştu.

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin demokratik, laik sosyal hukuk devletine karşı yapılmış bir darbe olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Demokrasi nedir? Demokrasi bir kültürdür, insan demektir. Demokrasi aynı zamanda laikliktir, din ve vicdan özgürlüğü demektir. Demokrasi, demokrasi üzerindeki her türlü vesayete karşı olmak demektir. Demokrasi aynı zamanda hukukun üstünlüğü demektir” dedi.

Darbe sonrasında emre uyan er ve erbaşların linç edilmesini asla kabul etmediklerini belirten Kılıçdaroğlu, linç edenlerin yargılanması gerektiğini söyledi.

24 Temmuz’un ve Taksim Meydanı’nın tarihteki önemine değinen Kılıçdaroğlu, 3 Haziran 1977’de Ecevit’e suikast düzenleneceği söylendiğinde Ecevit’in yüz binler eşliğinde meydana geldiğini, 1 Mayıs 1977 Katliamı’nı, 2013’teki Gezi Direnişi ve yaşamını yitiren gençleri hatırlattı.

Kılıçdaroğlu, 24 Temmuz’un hem Lozan Antlaşması’nın yıldönümü hem de Basın Bayramı olduğunu da ifade etti. Medyanın özgür olmasının önemini anlatan Kılıçdaroğlu, darbe girişiminin yenilgiye uğramasının ana unsurlarından birinin medya olduğunu savundu. Kılıçdaroğlu, “Darbeye de darbecilere de diktaya da karşıyız. Ne darbe ne dikta, yaşasın özgürlükçü demokrasi diyoruz” diye konuştu.

Mitingde sanatçılar yerini aldı

Mitingde, sanatçı Onur Akın ve Selçuk Balcı şarkılar söyledi. Kalabalığa seslenen Onur Akın, “Bu ülkeyi karanlığa götürmek isteyen, geriye götürmek isteyen, can damarlarını kesmek isteyen insanlara karşı; tek yürek olup direnmiş insanlarla aynı topraklarda yaşamanın gururu içindeyim” dedi. Akın daha sonra sahnede “Bekle bizi İstanbul”, “Güzel günler göreceğiz” şarkılarını seslendirdi. Alandakilere seslenen oyuncu Menderes Samancılar da, “Böyle omuz omuza, birlikte, yan yana, kardeşçe durmak için darbe teşebbüslerini beklememiz gerekmiyor. Bu hepimize ders ve örnek olsun” diye konuştu. Şair Ataol Behramoğlu ise, “Türkiye üzgün yurdum, güzel yurdum” şiirini okudu.

AKP’liler de mitinge katıldı

Mitinge AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın içinde olduğu bir grup da katıldı. Miting için alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Taksim Meydanı’nın etrafı çelik bariyerlerle kapatıldı, saat 14.00’de meydanda araç trafiği durduruldu. Özel harekat polislerinin de görev yaptığı meydanda geniş güvenlik önlemleri alındı. Miting öncesi toplananlar meydanda yapılan anonslarla çıkartıldı, ardından polis köpeklerle meydanda arama yaptı. Meydanda kurulan 5 ayrı standa hazırlanan 20 bin döviz mitinge katılacaklara dağıtılmaya başlandı.