Güncel politikadan yurttaşın oy tercihine, Erdoğan’a destek yüzde 30 bandına sıkıştı. Erdoğan, uzunca süredir azınlığın desteğiyle ayakta kalmaya çalışırken karşısında yer alan blok ise yüzde 55’lere dayandı.

Yüzde 55’in sırrı
Fotoğraf: Depo Photos

Mehmet Emin KURNAZ

Ülkeyi kriz sarmalına hapseden iktidar, tabandaki desteğini her geçen gün yitiriyor. AKP’nin oy oranı yüzde 25’in altına doğru hızla düşerken kritik konularda Saray’ın hiçbir politikası karşılık bulmuyor. Anketlere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek yüzde 30 ile 35 bandına sıkışmış durumda. Erdoğan, konser ve festival yasaklarından seçim güvenliğine, erken seçim talebinden muhalefetin iddialarına kadar hiçbir konuda yurttaşın rızasını istediği oranda alamıyor. Yıllarca ‘milli irade’ söylemine sarılan iktidar uzunca süredir azınlığın desteğiyle ayakta kalmaya çalışıyor.

Dikkat çeken bir başka nokta ise Erdoğan karşısında oluşan blokun giderek büyümesi. Elinde tuttuğu tüm devlet imkanlarına rağmen halkın ortalama yüzde 55’i bulan bir kesimi, hemen her konuda Erdoğan aleyhine tavır alıyor. Erdoğan, karşısında yer alan bloktan oy alamazsa seçimi kazanamayacağını çok iyi biliyor. Karşısında konumlanan bloku çözmeye çalışan iktidar belki de ilk kez bu kadar zorlanıyor. Baskılar, yasaklar ve yargı sopası ile halk sindirilmeye çalışılıyor. Ekranlardan sıralanan vaatler ile her şeyin düzeleceği iddia edilirken halktan da dişini sıkması isteniyor.

Farklı inanç ve düşünceden kesimleri bir araya getiren temel motivasyon ülkenin içine sürüklendiği uçuruma set çekme çabası. İktidar, tüm hamlelerine rağmen muhalefet blokunu bir türlü dağıtamıyor. Ülkedeki dengeler neredeyse yüzde 30 iktidar, yüzde 55 muhalefet bloku lehine işliyor. Son olarak YÖNEYLEM de 27 ilde 2 bin 700 kişi ile yüz yüze yaptığı Türkiye Siyaset Paneli Haziran Araştırması Raporu’nu paylaştı. Bu araştırmanın sonuçları da iktidarın hemen her konuda hegemonyasını yitirdiğini, gerek Erdoğan’a gerekse partisine olan güvenin günden güne eridiğini gözler önüne serdi. Anketin sonuçlarına mercek tuttuk.

AKP YÜZDE 25’İN ALTINA GERİLEDİ

AKP’nin oy oranının kararsızlar dağıtılmadan yüzde 25’in altına düştüğü görülürken CHP ile aralarında oy farkının kalmadığı gözler önüne serildi. Oy kullanmayacaklar (tepki oyları) ve kararsızların toplam oranı yüzde 18,2’yi buluyor. Bu oran, bu grubun üçüncü parti konumunu hala koruduklarını gösteriyor.

yuzde-55-in-sirri-1028622-1.

SEÇİM GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun SADAT çıkarması da gündemde en çok tartışılan konulardan biri oldu. Kılıçdaroğlu, seçim güvenliğinin tehlikede olduğunu vurgulayarak SADAT ve benzer oluşumları uyardı. Araştırmada seçim güvenliğinin tehdit altında olup olmadığı da soruldu. Katılımcıların yüzde 55’i tehdit altında olduğunu düşünürken bu soruya ‘hayır’ yanıtını verenlerin oranı yüzde 35’te kaldı.

yuzde-55-in-sirri-1028623-1.

KILIÇDAROĞLU’NUN KAÇIŞ PLANI İDDİASI

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, TÜRGEV ve ENSAR Vakfı aracılığıyla ABD’deki paralel bir vakfa yüklü miktarda para aktarıldığını açıklamıştı. Konu uzun süre gündemde yer alırken halkın büyük çoğunluğu Kılıçdaroğlu’nun iddialarını doğru buldu. “Kılıçdaroğlu’nun yurtdışına vakıflar aracılığıyla para kaçırıldığına ve bunun kaçış planı olduğuna dair iddiaları doğru mu?” sorusuna katılımcıların yarısından fazlası doğru derken yalnızca yüzde 34’lük bir kesim yanlış olduğunu savundu.

yuzde-55-in-sirri-1028624-1.

HALK ERKEN SEÇİM KONUSUNDA ISRARCI

Erdoğan ve küçük ortak Devlet Bahçeli her fırsatta seçimlerin zamanında yapılacağını söylese de kasım ayında bir erken seçim ihtimali siyasetin gündeminde. Halk ise ülkenin içinde bulunduğu krizlerden bunalmış durumda. Erken seçim talebinde bulunanların oranı araştırmaya göre yüzde 60’ın da üzerine çıkmış durumda. Bu soruya ‘hayır’ yanıtını verenlerin oranı yüzde 34.

yuzde-55-in-sirri-1028625-1.

TAYYİP ERDOĞAN’A DESTEK DİBİ GÖRDÜ

Partisinin oy oranındaki azalmadan daha kritik bir konu Erdoğan’a verilen desteğin dibi görmesi. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığına yeniden adaylığını geçtiğimiz hafta açıkladı. Gözler muhalefetin adayının kim olacağına çevrilirken araştırmaya göre yüzde 55’in üzerinde bir kesim Erdoğan’a asla oy vermeyeceğini söylüyor. Kesinlikle oy verebileceğini belirtenlerin oranı yüzde 31’de kalıyor. Seçimi Erdoğan’ın kazanacağını düşünler yüzde 33 olurken muhalefet adayı kazanır diyenler yüzde 52’nin üzerinde. Ayrıca Erdoğan, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 8, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 15 puan grisinde görünüyor.

yuzde-55-in-sirri-1028626-1.

HERKES NASIL İSTİYORSA O ŞEKİLDE YAŞAMALI

Son dönem en çok tartışılan konuların başında konser ve festival yasakları geliyor. İktidar, valilikler eliyle sudan bahanelerle ülkenin dört bir yanında eylem, konser, festival ve benzer etkinlikleri yasakladı. İktidar, ülkeyi seçime bir OHAL baskısı altında sokacağının sinyallerini veriyor. Ankete göre katılımcıların yüzde 62’si konser ve festival yasaklarının yanlış olduğunu düşünüyor. Destek ise yüzde 20’nin altında kalıyor.

yuzde-55-in-sirri-1028627-1.