Ülkenin birçok noktasında inşaattan metale, kağıttan kimyaya kadar çok sayıda sektörde emekçiler hakları için ayaklanıyor. Emekçiler insanca yaşayacakları bir ücret, işlerine dönmek ve baskının son bulmasını istiyor.

Yüzlerce emekçi baskılara karşı ayakta
Fotoğraf: Umut Sen

Dilan ESEN

Düşük ücretlere, hakaretlere, hak ihlallerine maruz bırakılan işçiler direnmeyi sürdürüyor. Kocaeli’nde grevleri yasaklanan Bekaert işçilerinin direnişi sürerken Tekirdağ Çerkezköy’deki Elba Bant işçileri de toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamadığı için greve çıktı. İstanbul Finans Merkezi’nde Limak Holding'in yüklenicisi olduğu Merkez Bankası şantiyesinde çalışan AS Teknoloji, Kiazom, İBA ve 2K firmalarında çalışan işçiler gasp edilen hakları için dün eylem yaptı. Bağımsız Maden İş Sendikası'nın ise İzmir Kınık’ta faaliyet yürüten Özyeğin/Fiba Gruba bağlı Polyak Eynez Madencilik’te işten çıkartılan Erdoğan Çapaklı’nın işe iade talebiyle başlattığı eylemi devam ederken baskının da sonu gelmiyor.

DİRENENE MÜDAHALE

Bağımsız Maden İş Sendikası’nın İzmir Kınık’ta faaliyet yürüten Özyeğin/Fiba Gruba bağlı Polyak Eynez Madencilik’te işten çıkartılan Erdoğan Çapaklı’nın işe iade talebiyle maden önünde başlattığı eylem baskılara rağmen devam ediyor. Madende sendikal faaliyet yürüten Çapaklı, Kod 46 iddiasıyla ile işten atıldı. İşe iade talebiyle 31 gündür madenin önünde Çapaklı ile sendika üyelerine defalarca kez jandarma müdahale etti. Çapaklı, yaşadıklarını BirGün’e anlattı.

YERİNİ DEĞİŞTİRDİLER

7 buçuk yıldır madencilik yaptığını söyleyen Çapaklı, sendikada örgütlenmeye başladıktan sonra baskıların arttığını söyledi. 2020’den bu yana mobbinge maruz kaldığını aktaran Çapaklı, “2,5 yıl önce madenden çıkararak yerüstünde farklı bir görev verdiler. Bizleri işçilerden tamamen kopardılar. Bu süreçte pandemi bahanesiyle ücretsiz izne gönderdiler. TİS’in bitmesine 1 yıl kaldı, üyeliklerimiz çoğalmaya başladı. Önüne geçemeyince, durduramayınca beni işten attılar. Bizleri atıp işçileri gözdağı veriyorlar” dedi.

İŞ BULAMIYORUM

Kente çalışmak için geldiğini ancak Kod 46’yla işten çıkarıldığı için tekrar iş bulmasının çok zorlaştığını belirten Çapaklı, şöyle konuştu: “Evliyim, 2 çocuğum var, kirada oturuyorum. Kod 46’yla ilgili hepsi yalan. Benim hakkımda usulsüzce 5 tane tutanak tutmuşlar, TİS’e ve kanuna aykırı bu. Benim hiçbir şekilde savunmam alınmadı. Kendileri kod 46’dan çıkış vermişler. Bu nedenle hiçbir yerde iş bulamıyorum.”

Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır ise şunları söyledi: “Kaymakam ve milletvekilleriyle görüştük, çözüm aradık. Genel müdürü bekliyoruz 36 gündür. Ama hiçbir şekilde bizimle görüşme yapmadı. Arkadaşımız mağdur oldu. Haklı işçi kardeşimiz. 46 koduyla çıkış verdiler, arkadaşımız hırsızlık yapmadı. ‘Sendikal faaliyetten attık’ diyemiyorlar. Bu yasanın bir an önce değişmesi gerekiyor. Kimseye hesap vermiyorlar. Bu düzene son vermemiz lazım.”

***

ELBA BANT’TA GREV

Tekirdağ Çerkezköy’de bulunan Veliköy’deki Petrol-İş Sendikası ile Elba Bant patronu arasında, temmuz ayından beri sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler greve çıktı. Elba Bant işçileri, patronun uzlaşmaz tavrına karşı haklarını korumakta kararlı olduklarını söyledi. Grev pankartı asılan fabrikada, Elba Bant yönetimi sendikayı görüşme için fabrikaya davet etti.

***

KASIMDAN BERİ ÜCRET YOK

İnşaat işçileri, kasım ayından beri ödenmeyen ücretleri, çalışma koşulları ve kötü muamele nedeniyle eylemde. İstanbul Finans Merkezi’nde Limak Holding'in yüklenicisi olduğu Merkez Bankası şantiyesinde çalışan AS Teknoloji, Kiazom, İBA ve 2K firmalarında çalışan işçiler dün gasp edilen hakları için eylem yaptı. Kötü muameleye uğrayan işçiler, molalarını dahi kullanamıyor. Şantiyede çalışan bir işçi, yaşadıklarını şöyle anlattı: “26 Aralık’ta saat 4 sularında gece formeni mesaiye ‘Ekibin yarısı kalsın yarısı kalmasın’ dedi. Biz de yok deyince hakaret, küfür etti. Biz de sendikaya başvurduk. Hakkımızı arıyoruz ya o adam gidecek ya da biz.” “Daha kasım ayının ücretini almadık, ‘Ocağa ertelenebilir’ diyorlar” diyen işçi, “Sadece burada değil tüm inşaatlar da sorun var. Sözde devlet vergi almıyor ama işçiye saygı yok. 15 dakikalık çay molamızı kullandırtmıyorlar. İşler ağır, 5 işçinin yapacağı işi 1 işçiden istiyorlar” dedi.