Tel Abyad kent merkezinde Kobane’de tanık olduğumuz yıkım yaşanmamış. Evler ve iş yerlerinde savaşın izine hiç rastlanmıyor. Radikal islamcı IŞİD çatışmadan kenti terk etmiş

Yüzlerce IŞİD militanı Türkiye’ye geçiş yaptı

ELÇİN YILDIRAL / ESAT MİNAZ

“Tel Abyad sınır kapısına ilk girenlerdenim diyen” YPG/J’liler IŞİD’in kentten kaçtığını teyit ediyor. YPJ’li Rojda, sınır kapısında girdiklerinde kimi IŞİD’linin can havliyle sınır kapısında atlayarak Türkiye tarafındaki özel harekata sığındıklarına kimi IŞİD’linin de traş olup kıyafetlerini değiştirerek sivillerle birlikte sınırdan geçtiklerine tanık olduklarını belirtiyor. Hevi Gabar, yaklaşık 200 IŞİD’linin sınırı kolayca geçtiğini söylüyor.

SİGARA İÇMEK ÖZGÜRLÜK
Tel Abyad kentinde IŞİD’in izleri yavaş yavaş siliniyor. Kent merkezinde bulunan ve IŞİD’e karşı olanların halkın önünde infaz edilerek kesilen kafalarının sergilendiği süs havuzu temizlenmiş.

Kentte IŞİD bayrakları kaldırılırken duvardaki IŞİD yazıları ve bayraklarının resmi siliniyor. Erkekler sakal traşı olurken sigara içmek özgürlüğün sembolü artık; cezaevi korkusu olmadan sigara içebiliyorlar. YPJ’li Rojda, IŞİD’in halka sigarayı yasaklarken kendilerinin içtiğini söylüyor, cephelerinde ve kontrol ettiği noktalarda sigara paketleri ve esrar bulduklarını belirtiyor. Erkekler ilk olarak sakallarını kesmiş. Kadın ve erkekler istediği kıyafeti istediği şekilde giyebiliyorlar.

IŞİD’in kenti ele geçirmesinin ardından suç işledikleri öne sürülenlerin kafalarının kesilerek cezalandırılmaları nedeniyle Ölüm Meydanı olarak adlandırılan meydan; artık Özgürlük Meydanı diye anılıyor.

SAVAŞA RASTLANMIYOR
Kent merkezinde Kobane’deki gibi bir yıkıma rastlanmıyor. Evler, dükkanlarda savaşın izi hiç görülmüyor. Bu nedenle de Tel Abyad’a dönenler barınma sorunu yaşamıyor. Kenttin merkezinde nüfus 3 bini buluyor.

YPG/J kente girdiği gün Rakka’dan sağlanan elektrik ve suyu IŞİD kesiyor. Kentte elektrik ve su sıkıntısı yaşanıyor bu nedenle. Ramazan ayı olduğu için kentte genellikle dükkanlar kapalı, çarşı da insana rastlamak pek mümkün değil. Açık olan iş yerlerinde ise IŞİD baskısı nedeniyle dini içerikli yazılar görülüyor.

‘KADINLAR ZİNCİRLENMİŞTİ'
Konuştuğumuz YPJ’liler, kitaplarda bile kadınların yüzlerinin görünmediğini belirterek, kadın doktor olmadığı için tedavi göremediklerini söylüyor. YPJ’li Hevi Gabar, Tel Abyad da bir eve girdiklerinde elleri kolları zincirlenmiş ve işkence edilerek öldürülmüş kadınlar gördüklerini kaydediyor.

Tel Abyad ve çevresi YPG’ye bağlı asayiş güçleri ve Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı grupların denetiminde.

GİRİŞ ÇIKIŞLARDA KONTROL
YPG ve Burkan El Fırat güçlerine bağlı asayiş birlikleri kentte bomba, bubi ve mayınlı tuzaklara karşı arama tarama faaliyetleri yapıyor. IŞİD saldırısı ihtimaline karşılık da kente giriş-çıkışlar kontrol altında. Asayiş güçleri kente girişlerde kimlik kontrolü yapıyor. Şüpheli bir durum yoksa kente girişlere izin veriyor.

YÖNETİM HALKA GEÇECEK
Tel Abyad halkı ile YPG/J henüz birbirlerini tanıma aşamasında. YPG/J’liler, halkın ilk günlerde kendilerinden tedirgin olduğunu belirterek, “Onlara zarar vereceğimizi, kentten süreceğimizi düşünüyorlardı. Türk hükümeti bizlerin Arapları ve Türkmenleri kentten göndereceğimizi ve Kürtleri kente yerleştirerek, kenti Kürtleştireceğimizi söylüyor. Bizim amacımız kenti kendi halkına bırakmak. Sivil halk kente dönmeye başladı. Güvenlik sağlandığı zaman YPG/J olarak bizler de kent merkezinden çekileceğiz. Daha sonra halk tüm halkların yer aldığı halk meclislerinin oluşturulmasını sağlayacağız. Yönetimi halka bırakacağız” diyor. YPG/J’lier Rakka’nın ardından Celebrus’u özgürleştireceklerini belirtiyorlar.