Kadınlara yönelik erkek şiddeti katlanıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne geçen yıl 2 bin 800 kadın, şiddet başvurusu yaptı. Başvuruların yüzde 31’i fiziksel şiddet konulu. Faillerin başında ise evli olunan erkekler geliyor.

Yüzlerce kadından şiddet başvurusu

Fotoğraf: Emre Orman / csgorselarsiv.org

HABER MERKEZİ

Kadına yönelik erkek şiddetinin vardığı boyut, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü Yıllık Raporu’yla bir kez daha gözler önüne serildi. Sosyal ve ekonomik verilerin paylaşıldığı raporda, eğitim seviyesi azaldıkça merkeze başvuru yapanların sayısının arttığına dikkat çekildi. Evli kadınların merkezlere daha çok başvurduğuna değinilen rapora göre, Kadın Danışma Merkezi’ne başvuran evli kadınların oranı yüzde 58,1 olurken bekâr kadınların oranı ise yüzde 41,9. Ayrıca işsiz kadınların başvuru oranındaki artış da dikkat çekti.

2021 yılında 217 kadın, merkezlere gelerek yüz yüze görüşmeyi, 2 bin 583 kadın ise telefonla danışmayı tercih etti. Merkeze en çok adli ve danışmanlık nedeniyle başvuruda bulunuldu.

Belediyenin sığınma evinde ise 88 kadın ve 48 çocuk kalıyor. Raporda sığınma evinde kalan kadınların yüzde 42,5’inin psikolojik, yüzde 29,9’unun fiziksel şiddet gördüğü belirtiliyor. Bu kadınlara en çok şiddet uygulayanlar da yüzde 61,3 ile eş ya da partnerleri.

Rapora göre. Ankara’da 521 kız çocuğu okullaştırılırken 347 kadının dil ve meslek eğitimi alması sağlandı. “Sığınmacı Kadın ve Gençlerin Desteklenmesi Projesi” ile de toplam 2 bin 149 kadın ve genç mesleki eğitimden yararlandı.

ÇİLEM'İN CEZAYA SON İTİRAZI DA REDDEDİLDİ

Adana’da kendisine sistematik şiddet uygulayıp fuhuşa zorlayan evli olduğu Hasan Karabulut’u öldürdüğü gerekçesiyle 15 yıllık hapis cezası onanan Çilem Doğan’ın Yargıtay’a yaptığı itiraz reddedildi. Çilem Doğan’ın avukatı İsa Ayanoğlu, “Olayla ilgili 7 yeni tanık var. Onların dinlenmesi ve yeni deliller ışığında yeniden yargılama talep ettik” ifadelerini kullandı.

yuzlerce-kadindan-siddet-basvurusu-964195-1.



ŞULE’NİN DAVASINDA AVUKATA CEZA

Ankara’da 29 Mayıs 2018’de üniversite öğrencisi 23 yaşındaki Şule Çet’e tecavüz ettikten sonra 20’nci kattan atarak katleden Çağatay Aksu ve Berk Akand’ın müebbet ve farklı hapis cezalarına çarptırıldığı davada, Çet’in kişisel bilgilerini delil olarak mahkemeye sunan sanıkların avukatı Levent Ekmen, 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dava sürerken sanık Aksu’nun avukatı Levent Ekmen, Çet’in intihara meyilli olduğunu ileri sürerek, ders notlarını içeren kişisel veri niteliğindeki transkripti ile kullandığı ilaçlara ilişkin reçetesini mahkemeye delil olarak sunmuştu.

KADINA SALDIRAN ERKEK SERBEST BIRAKILDI

İstanbul Sarıyer’de ise bir erkek, evli olduğu kadına saldırdı. Merdivenlerden aşağı atılan Aynur T. başından yaralanırken kadın hastaneye kaldırılırken, gözaltına alınan saldırgan Ümit T. serbest bırakıldı.

***

yuzlerce-kadindan-siddet-basvurusu-964194-1.

Gülistan iki yıldır bulunamıyor

Pek çok kentte kadınlar Dersim’de 2 yıl önce kaybolan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun akıbetini sordu. Dersim Kadın Platformu, 5 Ocak 2020’dem bu yana kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku’nun kaybolmasının ikinci yıl dönümü dolayısıyla Seyit Rıza Meydanı’nda açıklama gerçekleştirildi. Platform üyelerinden Raife Yılmaz, Doku’nun kaybolmasına dair başlatılan soruşturmada 2 yıldır herhangi bir ilerlemenin sağlanmadığını belirtti. Yılmaz, savcılığın ‘intihar’ iddiası üzerinde durduğuna işaret ederek ailenin yetkililerle yaptığı görüşmelerin sonuçsuz kaldığı ve verilen sözlerin tutulmadığına dikkat çekti.