Yüzlerce petrol işçisi eylem yaptı, güvenceli çalışma talep etti

Batman'da işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya olan TPAO/TPIC işçileri, TPAO önünde eylem yaparak 'kadrolu, güvenceli, statülü çalışma' talep etti. Eylemde konuşan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, “Oyun içinde oyun var. Asıl oyun TPAO'nun özelleştirilmesi. Ama işçilerin mücadelesi bu oyunu bozdu” dedi.

'PES ETMEK YOK!'
İşlerini kaybetmek istemeyen petrol işçilerinin düzenlediği eyleme; Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Batman Belediye Başkan Yardımcısı Gülistan Akel, Batman Ticaret Odası Başkanı Abdulkadir Demir ile çeşitli sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık bin kişi katıldı.

“TPIC işçilerine dokunma! Kadrolu, güvenceli, statülü çalışma yaşamı istiyoruz” yazılı pankart açan işçiler, “İşçiler ölüyor, sermaye büyüyor”, “Soma, Ermenek, Zonguldak, Yatağan emekçilerine bin selam”, “Asla pes etmek yok” yazılı dövizler taşıdı.

İŞÇİLER GÜVENCESİZ ÇALIŞTI
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, yaklaşık 850 TPIC çalışanının iş akdinin feshedilmesine ve TPAO'nun küçülmesine yönelik politikalara hayır demek için toplandıklarını söyledi. Öztaşkın, “TPAO, TPIC'i bir taşeron mantığıyla kurdu. TPIC yönetimi de taşeronları kullanarak faaliyetlerini sürdürdü. TPIC'teki arkadaşlarımız örgütsüz ve güvencesiz çalıştı. Her an iş akitlerinin feshedilmesiyle karşı karşıyaydılar. Bir güvenceleri de yoktu. TPIC çalışanları 2003 yılından sonra sendikamızda örgütlendi” dedi.

ASIL AMAÇ: ÖZELLEŞTİRME
Petrol fiyatlarının 55 dolara düşmesinin asla zarar olmadığını belirten Öztaşkın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Olsa olsa kârın azalmasıdır. Oyun içinde oyun vardır. Asıl oyun TPAO'nun küçültülmesidir. Kamu kuruluşu özelliğinin ortadan kaldırılmasıdır. TPAO'nun özelleştirilmesidir. Çünkü bir süredir uygulamaya konulan ve adına 'bütünsel dönüşüm' denilen bir program var. TPAO'nun kuruluş kanunu değiştirilmesi için yasa tasarısı hazırlanıyor. TPAO sadece üretim odaklı bir şirket haline dönüştürülüp, diğer sondaj faaliyetleri ve ağır nakliyat dahil bütün bu işleri yeni kurdukları ve adına 'servis şirketi' dedikleri yeni taşeron şirket aracılığıyla yapmak istiyorlar. Yeni bir taşeron sistemi getirmek istiyorlar. Sözleşmenin yenilenmemesi ve iş akitlerinizin feshedilmesinin önemli nedenlerinden biri budur.”

'AKSARAY'IN ONDA BİRİ DEĞİL'
Oyunun ilk ayağının TPIC işçilerinin gösterdiği kararlı mücadele ile bozulduğunu ifade eden Öztaşkın, "TPIC '2015 yılında biz sondaj faaliyetlerinde bulunamayacağız' diyor. Bunun için 150 milyona ihtiyaç var. TPAO, son yıllarda en kârlı kuruluştu. 2 milyar dolar civarında kâr elde etti. Bu kâr da hazineye aktarıldı. 'Şimdi petrol fiyatları düştü, kârımız azaldı. 150 milyon doları 870 işçi için ayıramayız' diyorlar. 150 milyon dediğiniz nedir? Aksaray'ın onda biri bile değildir" diye konuştu.

***
Ne olmuştu?

TPAO, 31 Aralık'ta, petrol fiyatlarının düştüğü gerekçesiyle Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki petrol sondaj sahalarında artık TPIC'den hizmet almayacağını, TPIC işçilerinin iş akdinin feshedildiğini duyurmuş; işçilerin kuleleri terk etmeme eylemi başlatması üzerine geri adım atmıştı. TPAO ve TPIC yönetimleri ile Petrol-İş arasında imzalanan protokolle, işçilere 6 ay daha asgari ücret tutarında maaş ödeneceği açıklanmıştı.

Yıldız: İşten çıkarma yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptığı açıklamada,  Batman'daki sondaj kulelerinin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) devriyle ilgili olarak "Batman'daki işçi kardeşlerimizle ilgili herhangi bir çıkarım olmamıştır. İşten çıkarma söz konusu değil" dedi.