Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği Maraş depreminde yüzlerce sanatçı hâlâ göçük altında. MESAM’dan yapılan açıklamada 5 üyenin yitirildiği 40’ına ise ulaşılamadığı bildirildi. Sanatçıların depremzedelere yardımı sürüyor.

Yüzlerce sanatçı göçük altında

Kültür Sanat Servisi

Son yılların en büyük felaketi olarak nitelendirilen Maraş merkezli deprem, sanat dünyasında da kayıplara neden oldu. Çok sayıda sanatçının yaşamını yitirdiği depremin 6’ncı gününde hâlâ göçük altından çıkarılamayan birçok sanatçı var. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’ne (MESAM) üye 5 sanatçı yaşamını yitirdi, 40’ı ise hâlâ enkaz altında.

MESAM Başkanı Recep Ergül BirGün’e konuştu. Çok üzgün olduklarını belirten Ergül, “Felaketin boyutları her geçen gün daha da artıyor. Geçmiş yıllarda yaşanan depremlerden yeteri kadar bir ders çıkarmadığımız anlaşılıyor. Bu da üzüntümüzü daha da katlıyor maalesef. Meslektaşlarımızı bu şekilde yitirmiş olmak bende ve bütün arkadaşlarımda çok büyük bir travmaya yol açtı. Ölen müzisyen arkadaşımızın yasını tutuyor, acısını yüreğimde hissediyorum. Hele ki çocuklarıyla birlikte hayatını kaybedenler için söyleyecek kelime bulamıyorum. Duyarlı, vicdan sahibi bir toplum olarak bu travmayı çok zor atlatacağız” ifadelerini kullandı. Depremden etkilenen 800’e yakın üyelerinin olduğunu söyleyen Ergül, 5’ini deprem nedeniyle kaybettiklerini kaydetti. 40’a yakın üyeden ise haber alamadıklarını vurgulayan Ergül, “Hiçbir şekilde iletişim kuramıyoruz. Göçük altında mı kurtarıldılar mı bilmiyoruz. Bunların çoğu Adana, Adıyaman ve Malatya’da” dedi.

BİRBİRİNDEN KIYMETLİ İSİMLERİ KAYBETTİK

Ulaşılamayan isimlere ilişkin ise, “Bunlar yörelerde yaşayan ama aslında eserleri ülkemizin genelinde bilinen isimler. Yazdıkları söz ve müzikler herkes tarafından bilinen eserler. Kimisi ulusal, kimisi yerel düzeyde müzik yapıyor. Kafe barlarda da müzik yapanlar var, devlet memuru olup ek iş olarak müzik yapanlar da” ifadelerini kullandı.

Ergül, yaşamını yitiren üyelerine ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Kaybettiğimiz Aziz Taştan bir resim öğretmeni. Adıyaman’da yaşıyor ve aynı zamanda müzisyenlik yapıyordu. Konserler veriyordu. Çocuklarıyla beraber kaybettik. Yasin Can yine geçen yıl eşini kanserden kaybetmişti. Pınar Can İstanbul’da yaşıyordu, konser için Kahramanmaraş’a gitmişti. Göçük altında kalmıştı ve maalesef acı haberini aldık. İsa Kartal da Antep İslahiye’de yaşıyordu. Bir de Türkiye’nin en iyi keman sanatçılarından Ramazan Serim vardı. Onu da Malatya’da kaybettik maalesef.”

MESAM olarak deprem bölgelerine maddi yardım yaptıklarını kaydeden Ergül, “Üyelerimiz de kuruma bağış yapıyorlar ve her geçen gün bağış miktarı artıyor. Bunları da en yakın zamanda ulaştıracağız. En kısa sürede bölgeye ziyaretimiz de olacak” diyerek sözlerini noktaladı.

***

MERT FIRAT’TAN İHTİYAÇ HARİTASI

Depremlerin ardından kültür kurumları ve sanatçılar yardım faaliyetlerine devam ediyor. Bunlardan biri de Mert Fırat’ın İhtiyaç Haritası aracılığıyla başlattığı yardım kampanyası oldu. Çalışmalar, Fırat’ın kurucusu olduğu DasDas Sahne’de sürüyor.

Çok sayıda sanatçının destek verdiği kampanyada DasDas’taki dayanışma merkezine gidilerek yardım çağrısında bulunuldu. Topluluğun Instagram, Twitter ve Facebook hesaplarından yayımlanan videoda, hâlâ çeşitli ihtiyaçların devam ettiği belirtilerek, oyuncular Merve Dizdar, Gülçin Kültür Şahin, Hazal Türesan, Sinem Ünsal, Burcu Özberk, Pınar Deniz, Kaan Yıldırım, Muharrem Türkseven, Melisa Sözen ve Müge Boz’un yardım çağrısı paylaşıldı.

Hataylı olan ünlü oyuncu Mert Fırat, ailesinden bazı kişilerin göçük altında olduğunu sosyal medya paylaşımıyla duyurmuştu.