Ankara’da miting yapan yüzlerce şeker işçisi, siyasi iktidara “Bu fabrikalar halkındır, satılamaz” diye seslendi

Yüzlerce şeker işçisinden özelleştirme protestosu

Şeker-İş Sendikası’nın çağrısıyla Ankara Etimesgut Şeker Fabrikası önünde bir araya gelen yüzlerce işçi, şeker fabrikalarının özelleştirilmesini protesto etti.
Mitinge, şeker fabrikalarında çalışan işçilerin yanı sıra CHP’li milletvekilleri, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk-İş’e bağlı sendikaların başkanları ve Ankaralılar katıldı. Saadet Partisi, Vatan Partisi ve İYİ Parti’nin de aralarında olduğu çeşitli siyasi partiler ile demokratik kitle örgütlerinin de destek verdiği mitingde, “Her fabrika bir kaledir”, “Şeker fabrikaları halkındır, satılamaz”, “Özelleştirme İdaresi satılsın”, “Cargill defol kendi ülkene” yazılı dövizler taşındı.

‘Herkes aklını başına alsın’

Etimesgut Şeker Fabrikası önünde kitleye seslenen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bu mesele Türkiye’yi ilgilendiriyor. Sıradan bir işyerinde özelleştirme diye bakamazsınız. Çünkü bir slogan var Türkiye’de, ‘Şeker vatandır, vatan satılmaz’ diye. Vatan satıldıktan sonra herkes toprağın altına girsin, bir kıymeti yok ki. Onun için herkes aklını başına alsın. Bu fabrikalar özelleşirse, kapanırsa, nişasta bazlı şeker (NBŞ) lobisine prim vermiş olursunuz. Meydanı onlara bırakmış olursunuz” dedi.
Şeker fabrikalarını alanların çoğunun bu işle alakasının olmadığına da dikkat çeken Atalay, “Bu fabrikaları aldılar; para kazansınlar, arsaların üstüne çöksünler, 3 gün sonra kapatsınlar diye. Bu satış ile üretim bütünlüğü bozulacak, pancar şekeri bitecek, NBŞ üreticilerine rant yolu açılacak. Bu ülkenin parası yurtdışına gidecek. Madem NBŞ makbul; Amerikalı, Avrupalı neden bundan vazgeçiyor?” diye sordu.

‘Ne para aldılar bilmiyorum’

Atalay, Özelleştirme İdaresi yetkililerine de tepki göstererek, “Özelleştirme İdaresi, onun başındaki yetkililer ne para aldılar bilmiyorum, ama iyi para aldıklarını tahmin ediyorum. 15 senedir bu fabrikaların hiçbirine çivi çaktırmadılar, iş buraya gelsin diye. Bu fabrikalar kapanırsa iki elimiz hem siyasi iktidarın hem de Özelleştirme İdaresi’nin yakasında” diye konuştu.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi için topladıkları 1 milyon 690 bin imzayı Başbakan Binali Yıldırım’a teslim ettiklerini de hatırlatan Atalay, bu karardan geri dönülmesini istedi.

***

TMMOB'DAN ŞEKER ÇALIŞTAYI

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı TMMOB İstanbul İl Koordinasyonu’nun öncülüğünde; Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın İstanbul şubeleri ile Çiftçi-Sen, yarın bir çalıştay düzenliyor.

Caddebostan Kültür Merkezi’nde 13.00-18.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek çalıştay, ‘Şeker fabrikaları ve özelleştirme’, ‘Nişasta bazlı şeker’ ve ‘Forum’ başlıklı üç oturumdan oluşacak. Çalıştay için yapılan çağrıda şöyle denildi: “Bugün karşı karşıya olduğumuz durum, emperyalistler ve yerli işbirlikçilerine karşı bir bütün olarak şeker pancarımızı, şeker fabrikalarımızı, çiftçimizi, ülkemizi ve geleceğimizi savunma mücadelesidir. TMMOB, sömürüye ve yağmaya geçit vermemek üzere halkımız ile birlikte şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı mücadelenin içerisindedir. Bu kapsamda düzenleyeceğimiz çalıştaya tüm halkımız davetlidir.”