Yüzleşmenin şiirinden geçerken

NURAY SALMAN

Şair Önder Çolakoğlu, ilk kitabı ‘Çapak’tan sonra ‘Taş Uğultusu’ ile okuyucuyla buluşuyor. Yeni kitabı ‘Taş Uğultusu’ ve şiiri konuştuğumuz Çolakoğlu, “Bireycilikten toplumsala evirilmeden ziyade savrulduğumuz hayatların bileşkesi bize hangi yönü gösteriyorsa şair orada olmalı” dedi.

►Tüm şiirlerinizde insanı ilgilendiren konuları derinliğine ve hatta o konulara içtenlikle yaklaşıyorsunuz…

Çapak ilk kitap sendromunda yazılmış bir toplamdı. Sadece ülkemizde değil, tüm dünyada oluşan iklime duyarsız kalmak elbette mümkün değil. Bireycilikten toplumsala evirilmeden ziyade savrulduğumuz hayatların bileşkesi bize hangi yönü gösteriyorsa şair orada olmalı. Tarih bilinci de, toplumsal sanatçı duyarlılığı da bunu gerektirir. Taş Uğultusu, bir yüzleşmenin adresi benim için.

►2020 Ruhi Türkyılmaz Sanatevi Şiir Ödülü’ne, oy çokluğuyla ‘Taş Uğultusu’ adlı kitabınız değer bulundu. Buradan hareketle, ödül kurumlarına karşı bakış açınız nedir?

Elbette mutlu oldum. En azından ülkedeki en polemiksiz şiir ödüllerinden biri. Ama bireysel açıdan ödül veren-alan iklimi olduğu müddetçe bir erk sendromu oluşuyor. Ödülü talep eden veren kişiye bir güç alanı oluşturuyor. Tüm hayatım boyunca bu erk zihniyetiyle mücadele eden biri olarak bu mekanizmaya temelde karşıyım. Bu mekanizma şiirin varlığına aykırı zaten.

►Bazı kavramlara kendinizi yakın hissediyorsunuz, çocuklar, şiddet, çağ yorgunluğu, erken ölümler vs... Sizi etkileyen ne varsa şiirlerinizde görebiliyoruz. Nedir sizi bu kavramlara iten?yuzlesmenin-siirinden-gecerken-755548-1.

Ben ilk günden beri huzursuzluğumdan dolayı şiir yazdığımı söylüyorum. Şiir serüvenim bunun üzerine kurulu. Bununla devam ediyor. Bu soluk aldığımız her yerde. Boğulduğumuz her yerde karşımıza çıkıyor. Bu çağın en büyük hakikati. Kaygı durum bozukluğu ve panik atağın bu kadar sık olması ve iliklerimize kadar bizi teslim alması bunun göstergesi. Küreselleşme denen kapitalizmin en büyük kolonu gücünü buradan alıyor. İnsanı huzursuz etme, sonra mutluluk oyunları yaratma ve bunu insana satma-yutturma-ikna etme zemini üzerine bir tezgâhın içindeyiz. Ben bu huzursuzluğa karşı çıkıyorum ilk.

►Derdinizi, sıkıntınızı veyahut düşünüzü şiirle yeterince anlatabildiğini düşünüyor musunuz? Yoksa sanatın diğer alanlarında da geziyor musunuz?

Sanatın diğer alanlarında gezinti yapıyorum elbet. Şiire katkısı da çok bunun. Şiir bize yeni yollar, yol ayrımlarının varlığını gösterdiği ve hayatta yeni ve devinecek çok şeyin olduğunu anımsattığı ve gösterdiği için kıymetli.