Otonom, yani sürücüsüz araç çalışmaları teknoloji ve inovasyon yönleri ile dikkat çekiyorsa da geçen haftalarda yayımlanan iki rapor, otonom araçların farklı işlevlerinin de sorgulanmasına neden olacak

Yüzyılın başarısı otomotivden mi gelecek?

ERSOY YAŞAR- ersoy@otosafari.com


Google, yayınladığı raporda otonom araçların yaygınlaşmasıyla sürücü hatalarından kaynaklanan kazaların yüzde 90 oranında azalacağını açıklayarak uluslararası otomotiv gündemini belirledi. Bugüne dek 25 prototip araçla, Mountain View ve Austin’de test sürüşleri yapan Google, trafikte 2 milyon kilometre yol katetti. Bu mesafe, trafikte geçen 90 yıla eşdeğer kabul ediliyor. Tesla ise Ekim’de yayınladığı V 7.0 güncellemesinin içerisine otopilot fonksiyonlarını ekleyerek Model S’e yarı-otonom kimliği kazandırmıştı.

Uluslararası danışmanlık firması McKinsey&Company’nin raporu ise otonom araçları ABD ekonomisi üzerinden değerlendiriyor. Rapor, ABD özelinde hazırlanmış olsa da sürücü hatalarından kaynaklanan kazaların azalmasının ekonomiye yansımasını göstermesi adına önemli.

300 bin hayat ve 190 milyar dolar tasarruf
Raporda, otonom araçların yalnızca ABD’de 10 yıl içerisinde 300 bin kişinin hayatını kurtarabileceği belirtiliyor. ABD’de yaşanan trafik kazalarında yaşamını yitiren her 1 kişiye karşın 8 kişi hastaneye gitmek zorunda kalıyor ve 100 kişi acil serviste tedavi görüyor. Trafik kazalarının Amerika ekonomisine bedeli ise 2012 yılında 212 milyar dolar olarak saptanmış. Bu yeni teknoloji sayesinde kazaların yüzde 90’ının engellenmesiyle 190 milyar dolar tasarruf sağlanabileceği belirtiliyor.

Araçların otonomlaşması ile bu değişimin kamu sağlığını sigara karşıtı kampanyalar kadar etkileyeceğine inanılıyor. Rapor, sağlık harcamalarının yanı sıra otonom araçların yaşam konforunu artırması yönündeki bulguların da altını çiziyor. Kullanıcıların her gün 50 dakika kadar zamandan tasarruf edebileceği, stres düzeyinin daha az olacağı ve sosyal etkinliklere daha çok zaman ayıracağı belirtiliyor. İşi ile evi arasında seyahat eden kullanıcıların tasarruf edeceği zaman küresel ölçekte 1 milyar saat olarak tanımlanıyor. Araç kullanmaktan arta kalan zamanda internette geçirilen zamanı öngörerek dijital medya gelirinin de yılda 5 milyar avroya ulaşılacağı sanılıyor.

Sigorta sektörü değişecek
Otomobil kullanıcılarının temel gider kalemlerinden biri olan sigorta poliçelerinin büyük bir değişime uğrayacağı da kaçınılmaz. Sürücü hatalarından kaynaklanan kazaların ortadan kalkacağı düşüncesiyle sigorta poliçelerinin araç üreticisi ile sigorta şirketleri arasında yalnızca teknik aksam hasarını karşılamak üzere tasarlanacağı öngörülüyor. Bu durum da kullanıcılara bir tasarruf kalemi olarak yansıyacak gibi.
Elbette bu raporlar birer araştırma veya öngörü niteliğinde. Otonom araç çalışmalarında öne çıkan Google’ın Sürücüsüz Otomobiller Proje Direktörü, robot bilimci Chris Urmson’un açıklamasına göre, Google’ın sürücüsüz otomobili henüz karlı ve yağışlı havalar için hazır değil ve ideal olmayan koşullarda trafik polisinin ya da yayaların el işaretlerini algılayamıyor. Gelişmeleri izlerken bu sorunun bir detay olmaktan öteye gidemeyeceğini düşünüyorum. Yakın gelecekte otonom araçları farklı bir perspektifte değerlendirmeye hazır olalım.