Yüzyılın en yüksek gıda pahalılığı

Haber Merkezi

Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, temel gıda ürünlerindeki fiyat artışına ilişkin yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Çakar, "Türkiye'de son yüzyılın en yüksek gıda pahalılığı yaşanmaktadır. 40 temel gıdanın son bir yıllık ortalama fiyat artışı yüzde 190 olmuştur. Son yüzyıldaki Cumhuriyet tarihi sürecinde temel gıdalarda böyle yüksek oranda yıllık ortalama fiyat artışı ve pahalılığı görülmemiştir. Dana eti son bir yılda yüzde 204, süt yüzde 234, beyaz peynir 251, bal yüzde 271, reçel yüzde 234, tahin helvası yüzde 211, salça yüzde 280, ketçap yüzde 211, baharat yüzde 299, sirke yüzde 360, turşu yüzde 241, kahve yüzde 202, kuru soğan yüzde 659. Ama kuru soğan şu anda daha da pahalandı, yüzde 700'e çıktı" diye konuştu.Tüketici soğanı artık kiloyla değil taneyle almak zorunda kaldığına dikkat çeken Çakar, "Yaşanmakta olan bu pahalılık karşısında, tüketicilerin büyük çoğunluğu en temel gıdalara erişemiyor, yeterli ve dengeli beslenemiyor. Et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerine uzun dönemdir erişemez durumda olan tüketiciler, artık yeterli sebze ve meyveye de erişemez durumda bırakılmıştır" dedi.

YAPARSA AKP YAPAR

Öte yandan CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, pahalığa dikkat çekmek için meclis kürsüsüne soğanla çıktı. Şevkin, "Geçen sene soğanın kilosu 2 TL’ydi, şu anda tek bir soğan 10 TL. 200 TL’ye geçen yıl 100 kilo soğan alabiliyordunuz, şu anda 7 kilo alıyorsunuz. İşte yaparsa AKP yapar arkadaşalar” dedi.

***

TÜRKİYE’DE DAMAK TADI DEĞİŞTİ!

Kırmızı ete ulaşmak isteyen yurttaşlar Et ve Süt Kurumu marketleri önünde kuyruklar oluştururken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, koyun etinin ucuz olduğunu ancak kokusundan dolayı tercih edilmediği iddia etti. Ğıda fiyatlarındaki enflasyonun düşeceği vaadinde bulunan Nebati, "Türkiye’nin bir yıl arayla bir soğan, patates fiyat yüksekliği yaşadığı malum. Çiftçi, fiyatlar yükselince yüksek üretime giriyor, üretim artınca satacak kimse bulamıyor. Geçen yıl biz aldık ve dağıttık, bir kısmı da çürüdü" dedi. Nebati her geçen gün artan et fiyatlarıyla ilgili olarak da "Türkiye’de damak tadı değişti. Koyun eti ucuz ama tercih edilmiyor, kokusundan dolayı. Bunu da değiştirmek lazım" dedi. Nebati’nin açıklamaları sosyal medyada gündem oldu. CHP Genel Başkan Yardımcı Veli Ağbaba "Nebati vatandaşlarımızla alay etmekte artık yeni bir aşamaya geçti" ifadelerini kullanırken twitter kullanıcıları "Ya alışveriş yapmıyor ya da bizle alay ediyor" paylaşımlarıyla tepki gösterdi.