3O Ağustos Zafer Bayramı ve Türk

3O Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlandı. Zafer Bayramı dolayısıyla ilk tören, Anıtkabir'de düzenlendi. Tören, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Faruk Cömert, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve askeri erkanın Aslanlı Yol'daki yürüyüşüyle başladı.

Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Orgeneral Özkök, deftere şunları yazdı: ''Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Atatürk... 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 83. yıldönümünü gururla kutlamanın heyecanı içerisinde yüksek huzurlarınızdayız. Bu zafer, vatanı işgal altında olan bir ulusun, senin önderliğinde tam bağımsızlık hedefine kilitlenerek olağanüstü yokluk ve güçlüklerle verdiği destanlaşmış bir mücadelenin son halkasıdır.


Şüphen olmasın ki, Türk Silahlı Kuvvetleri, yaşadığı mız bu gönençli günlere ne zorlukla ulaştığımızın bilincinde olarak, kutsal emanetin olan güzel vatanımızı, kurduğun çağdaş cumhuriyetin temel niteliklerini ve devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü canı pahasına koruma ve kollamaya devam edecektir.


Manevi varlığın, ilke ve devrimlerin, sonsuza kadar bizlere güç vermeye ve ilerlemekte olduğumuz yolu aydınlatmaya devam edecektir. Minnet ve şükran duyguları içerisinde, huzurunuzda saygıyla eğiliyorum. Ruhun şad olsun.''

TEBRİKLERİ KABUL ETTİLER

 Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile kuvvet komutanları, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Günü dolayısıyla tebrikleri kabul etti. Orgeneral Özkök ve kuvvet komutanları na; TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anamuhalefet Partisi CHP'nin Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Danıştay Başkanı Ender Çetinkaya, Bakanlar Kurulu üyeleri, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, TBMM'nin bazı başkanvekilleri, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk, YSK Başkanı Cengiz Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, yüksek yargı organları nın mensupları, askeri ve sivil erkan, yabancı askeri ataşeler ile bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri tebriklerini sundular. Protokol kutlamalarının ardından, Ankara hipodromunda düzenlenen geçit resmi düzenlendi. Buradaki törene, Cumhurbaşkanı Sezer, TBMM Başkanı Arınç ile Başbakan Erdoğan da katıldı. Akşam da Gazi Orduevi’nde resepsiyon verildi.

YURTTA 30 AĞUSTOS

DENİZLİ: Denizli'deki siyasi parti il başkanları, 11. Piyade Tugay Komutanlığı'nda 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla düzenlenen bayramlaşma sırası nda protokol listesinde adlarının olmayışına tepki göstererek, Tuğgeneral Tayfun Aksatan'ı ziyaret etmeden ayrıldı. Başkanlar, daha sonra düzenlenen resmi geçit törenine de katılmadı.

SAMSUN: Bafra İlçesi'nde atılan havai fişeklere kurusı kı tabancasıyla eşlik etmek isteyen 67'lik dede adliyelik oldu. 67 yaşındaki emekli İsmail Erdoğan'ın, yapılan alkol kontrolünde 1,35 promil alkollü olduğu tespit edildi. Kurusıkı tabancasıyla birlikte yakalanan 67'lik dede, Cumhuriyet savcısının talimatıyla 31 Ağustos'ta Adliye'ye gelmesi şartı yla serbest bırakıldı.

DİYARBAKIR: Programda folklor gösterisi yer almaması na rağmen sabahın erken saatlerinde törenin kutlanacağı alana yöresel kıyafetlerini giyerek gelen folklorcular, askeri görevlilerden izin alarak gösteri yaptı. Gösteriyi Vali Efkan Ala, Belediye Başkanı Osman Baydemir ve askeri erkan da izledi.

RİZE: Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ile başlayan kutlamalar Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan tören ile sürdü. Program tören geçişi ile son buldu.

BATMAN: Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı bayram kutlamalarında apartmanlara yerleştirilen keskin nişancılar dürbünle etrafı gözlerken, patlayıcı maddelere duyarlı köpekler alanı taradı. 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına halktan katılım yok denecek kadar azdı.

EDİRNE: 30 Ağustos Zafer Bayramı, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da törenlerle kutlandı.

BALIKESİR: Balıkesir'in Zafer Bayramı'nın 83. yıl kutlamaları sırasında alana girmek isteyen, “Protokol Levent K.” olarak tanınan akli dengesi yerinde olmayan bir kişi, polis tarafından çıkarılmak istedi. Polisi arkasında kısa bir süre koşturan Levent K., daha sonra alandan uzaklaştırıldı.

İZMİR: Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan törende konuşmaların ardından kara, hava ve deniz birlikleri, bando eşliğinde resmi geçiş töreninde bulundu. Uçaklar ve helikopterler, Cumhuriyet Meydanı üzerinden geçiş yaptı.

MERSİN: Mersin Cumhuriyet Alanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sürdü. Vali Atilla Osmançelebioğlu ile vali yardımcıları, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ve alt birim belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile vatandaşların katıldığı tören, resmi geçitle sona erdi. BİRGÜN