30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlanırken siyasi partiler ve demokratik örgütlerin mesajı bağımsızlık oldu. SOL Parti, işbirlikçi iktidara karşı emek ve laiklik mücadelesi çağrısında bulundu.

Zaferin 99. yılında mücadele çağrısı

POLİTİKA SERVİSİ

Emperyalizme karşı Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yürütülen Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası 30 Ağustos zaferinin 99’uncu yıldönümü mesajlarına tam bağımsızlık, emperyalizme karşı mücadele, laiklik ve demokrasi mücadelesi damga vurdu. Afganistan’daki gelişmelere de değinilen 30 Ağustos Zafer Bayramı açıklamalarında AKP’nin gerici Taliban’la yakınlaşma çabalarına tepki gösterildi. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise resmi protokol gereği Anıtkabir’i ziyaret etti. Ardından Saray’a geçerek büyükelçileri ve devlet erkanını ağırladı.


Mazlum halkların umut ışığı demokrasi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı yaptığı yazılı açıklamayla kutladı. Kılıçdaroğlu “Milletimize söz veriyorum. Cumhuriyetimizi, ne pahasına olursa olsun, demokrasi ile taçlandıracağız” dedi. Kılıçdaroğlu açıklamasında şunları kaydetti: “Bugün bizlere düşen 98 yıl önce kurulan Cumhuriyeti, demokrasi ile taçlandırarak ülkemizi kalkındırmanın yanı sıra, mazlum halklara da umut ışığı olmaktır. Suriye’de, Irak’ta, Afganistan’da yaşanan gelişmeler, İslam coğrafyasında bitmek bilmeyen kardeş kavgası, bu zorunluluğun en açık kanıtıdır. Bölgemizin huzura kavuşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin ‘Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti’ ilkesine sıkı sıkıya bağlı olmasından geçmektedir.”

İşbirlikçi iktidara karşı mücadele zamanı

SOL Parti de 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada “Emperyalizme karşı bağımsızlığın ve cumhuriyetin yolunu açan Zafer Bayramı kutlu olsun” mesajını paylaştı. Yapılan açıklamada şöyle dendi; “Şimdi ülkemizi Taliban karanlığına sürükleyen emperyalizmin işbirlikçisi iktidara karşı emekçi halkın tam bağımsız, laik, demokratik ülkesini kurmak için mücadeleye.”

Diğer paylaşımlar ise şöyle:

Türkiye Komünist Partisi (TKP): Birinci Dünya Savaşı sonrası ülkeyi parsel parsel paylaşmaya kalkan emperyalist merkezlere karşı direnen bir halkın elde ettiği zaferin yıldönümü kutlu olsun.

Türkiye Komünist Hareketi (TKH): Yeni 30 Ağustos’lara gerek var. Bugüne göre daha yoksun koşullarda kazanılmış bir zaferin yıldönümünde mazlum ulusların ve dünya emekçilerinin baş düşmanı emperyalizme karşı mücadeleyi yükseltelim.

Türkiye İşçi Partisi (TİP): Emperyalist işgale karşı direnişi başlatarak zaferi getiren Anadolu halklarını, Mustafa Kemal ve mücadele arkadaşlarını selamlıyoruz. Ülkeyi askeri üsleriyle işgal edenlere ve Saray’daki işbirlikçilerine karşı yeni zaferler kazanacak, bağımsız Sosyalist Türkiye’yi kuracağız.

Emekçi Hareket Partisi (EHP): Halklar birlikte savaşarak emperyalist ordulara karşı zafer kazandı, ülkeyi onlara satan padişahların iktidarına son verdi. Tarihin bir sonraki sayfasında yeryüzündeki tüm ülkeleri, sınırları, sınıfları ortadan kaldıracak olan da kardeş halklar olacaktır.

Devrimci İşçi Sendikalar Konfederasyonu (DİSK): Cumhuriyete uzanan yolda önemli bir zaferin simgesi olan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyoruz. Cumhuriyetin temel, ilerici değerlerinin tahrip edilmesinin ağır sonuçlarını yaşadığımız bir dönemde işçi sınıfını bir kez daha demokratik bir cumhuriyet için mücadeleye çağırıyoruz.

Türkiye Mimar Mühendis Odalar Birliği (TMMOB): Anadolu topraklarındaki işgale son veren, bağımsızlık mücadelemizin en büyük zaferi olan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 99. yılını ve 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı coşkuyla kutluyor, bu zaferin mimarı olan Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarını saygıyla anıyoruz.

Türk Tabipleri Birliği (TTB): 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı savaşsız ve barış içinde bir dünya umuduyla kutluyor, bağımsızlık mücadelemizin ruhundan vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz.

***

Bayram tüm yurtta coşkuyla kutlandı

Başkent’te, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 99. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, TBMM önünden Ulus'taki eski Meclis binasına kadar geçit töreni yapıldı. TBMM Dikmen kapısı önünden başlayan yürüyüşe katılan askerlerin büyük boy Atatürk posteri ve Türkiye bayrağı taşıdığı resmi geçitte, Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığından oluşan Karma Bando takımı marşlar seslendirdi. Törende Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı gibi dönemlerin askeri üniformalarını giyen "Tarihi Bölük" de geçiş yaptı.

30 Ağustos pek çok ilde demokrat belediyelerin yaptığı ücretsiz konserler ve etkinliklerle kutlandı. İstanbul’da hem Büyükşehir Belediyesi hem de CHP’li ilçe belediyeleri çeşitli etkinlikler düzenledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Maltepe, Yenikapı, Kemerburgaz Kent Ormanı, Kadıköy’de düzenlediği etkinliklere katılım yoğun oldu. Burada müzeler, tiyatro oyunları, atölyeler, konserler düzenlendi.

İzmir’de de 30 Ağustos coşkusu yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Konak’ta bulunan Kültürpark’ta Anadolu Ateşi dans gösterisi yapıldı. Karşıyaka’da Büyükşehir bandosu Demokrasi Anıtı önünde konser verdi. Alsancak Vapur İskelesi’nde ise İzmir Big Band konseri yapıldı. Çim konserleri kapsamında ise Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda Grup Vibrato konser verdi.