Seçim öncesi vaat üstüne vaatte bulunan iktidar, vergi zamlarıyla halkı darboğaza soktu. Vergi Uzmanı Türkmen, yeni vergilerin yolda olduğunu belirterek “Bütün faturayı Türkiye’de yaşayan herkes ödüyor” dedi.

Zam da seçim de halkın sırtında
Fotoğraf: İHA

EKONOMİ SERVİSİ

Seçim harcamalarıyla bütçeyi har vurup harman savuran iktidar, harç ve vergilere yaptığı zamlarla yükü yine halkın sırtına yükledi. Cumhurbaşkanı Kararnameleri ile vergi ve harçlarda görülmemiş artışlar yapıldı. Yüzde 8 olan Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV oranı ise yüzde 20’ye yükseltildi.

Harçlarda da ciddi artışlara gidildi. 6 bin 19 TL olan yurtdışından şahsi kullanım için getirilen cep telefonu harçları ise 20 bin TL'ye çıkartıldı. Harçlardaki artış ise yüzde 50 oldu. Maaşlara yapılan zammın büyük kısmı vergi olarak Hazine’ye geri dönecek. Ekonomistler ve vergi uzmanları ise daha çok vergi geleceği görüşünde.

YENİ VERGİLER GELECEK

Meclis’e ek bütçe yasa teklifinin sunulduğunu ve burada da 1 trilyon 150 milyar liralık vergiden bahsedildiğini söyleyen Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, yeni artışların olacağına değindi. Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) artışların olacağını belirten Türkmen, bunların başında motorlu taşıtların geleceğine de dikkat çekti. İçki ve sigarada da artışlar beklediğini aktaran Türkmen, “Gelir vergisi mükellefleri unutuldu. Meclis açılır açılmaz bunlara da yeni ek vergi geleceğini düşünüyorum. 4 buçuk milyon mükellef var. 99 Depremi’nden sonra ek emlak vergisi çıkartılmıştı, bu kez çıkartılmadı. Yerel seçimler öncesi belediyelerin büyük çoğu muhalefette olduğu için ek emlak vergisi de bu belediyelere gideceğinden çıkarırlar mı emin değilim. Ancak ‘Emlak vergisini genel bütçeye ödeyeceksiniz ya da Afet Fonu’na aktaracağız’ diyebilirler. Belediyelere vermeyeceklerdir. KDV’yi zaten artırdılar ki çok önemli bir vergi bu. Bütün topluma ödetiyorlar” ifadelerini kullandı.

“Sadece vergi artışıyla kalsa sorun olmayabilir” diyen Türkmen, vergi arttığı için fiyatların da artacağını söyledi. Tüketicinin cebinden daha fazla para çıkacağını vurgulayan Türkmen, şunları dile getirdi: “Mutfak için cebimizden 1.500 lira çıkıyorsa şimdi 2 bin lira çıkacak. Vaatlerin, kötü yönetimin faturası 85 milyona ödetilmiş oluyor. Türkiye’nin özeti şu: Siz enflasyonu düzgün açıklayıp enflasyonun 4 puan üzerinde faiz verebilseydiniz, ne 200 milyar liralık Merkez Bankası rezervlerini yakacaktınız ne Kur Korumalı Mevduat’a kaynak aktaracaktınız ne enflasyon bu kadar yüksek olacaktı. İnsanları yoksullaştıran bu dönem yaşanmayacaktı. Rasyonelleşmeden bizim anladığımız insanları negatif reel faize mahkûm etme anlayışından vazgeçilmesiydi. Bu yapılmadı sonuç ortada. Bütün bu faturayı Türkiye’de yaşayan herkes ödüyor. Bunun büyük bir haksızlık ve adaletsizlik olduğunu düşünüyorum.” 

***

Özel tiyatrolar vergi yükünü kesinlikli kaldıramaz

Tiyatroları tehdit eden ağır vergi yüküne tepki gösteren Tiyatro Kooperatifi, pandeminin etkisini üzerlerinden atamadan gelen deprem felaketiyle sezonu kapattıklarını belirterek şimdi de ağır ekonomik koşullar altında vergi artışlarıyla karşı karşıya kaldıklarını kaydetti. Açıklamada şöyle denildi: “Mevcut mevzuatta özel tiyatroların ‘tacir’ olmasına bağlı olarak artan vergi oranları, özel tiyatrolar için hayatta kalmayı giderek imkânsız hale getiriyor. Alanımızın sürdürülebilirliğini her zamankinden çok daha ciddi bir şekilde tehdit eden ağır vergi yükünün azaltılmasını ve sanatın ve sanatçının korunmasını talep ediyoruz.”