Doğuş Üniversitesi, yaptığı zamlara tepki gösteren öğrencileri durduramayınca bu kez cezalandırma yoluna gitti. Üniversite yönetimi bir asistan öğrenciyi işten çıkarırken en az 10 öğrenciye ise soruşturma açtı.

Zam tepkisine bu kez soruşturma

Berkay SAĞOL

Doğuş Üniversitesi’nde eğitim ücretlerine yapılan fahiş zamlara tepki gösteren öğrenci ve akademisyenler de cezasız kalmadı! Ücrete yüzde 300’e varan oranda zam yapan Doğuş Üniversitesi yönetimi, en az 10 öğrenciye soruşturma açtı, eylemlere katılan bir asistanı da işten çıkardı. Asistanın işten çıkarılma gerekçesi bile belirtilmezken öğrencilere soruşturma açılmasının nedeni ise ‘yükseköğretim kurumlarının işleyiş ve huzurunu bozucu eylemlerde bulunma, yükseköğretim kurumlarında işgal ve benzeri fiillerde bulunma ve kurum personeli ve öğrencilerine fiili saldırıda bulunma’ iddiaları oldu.

Üniversitede aynı zamanda asistan olarak da çalışan öğrenci Hatice Nur Egelioğlu, işten çıkarılmasına bir gerekçe gösterilmediğini söyledi. Üniversitenin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından çağrıldığını belirten Egelioğlu, burada işten çıkarıldığını öğrendiğini aktardı.

‘MARKA DEĞERİNİ KİRLETİYORSUNUZ’

Egelioğlu, kendisine “Okulun marka adını kirletiyorsunuz, haberlere çıkmak nedir?” dendiğini aktardı. Egelioğlu, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Okulun tanıtım günlerinde çalıştık. Tanıtım günleri bittikten sonra bizleri farklı yerlere atamaya başladılar. Muhasebe biriminde çalışırken üniversite yıllık eğitim fiyatını açıkladı ve protestolar başladı. Eylemlere başladık ve sesimizi duyurmaya çalıştık. Amacım yalnızca zor durumda kalan arkadaşlarımızı temsil etmekti ancak işten çıkarıldım. Bizi işe alan kişi aradı ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı binasına çağırdı. Burada başka bir kişi benimle ‘Okulun marka adını kirletiyorsunuz’, ‘Haberlere çıkmak nedir’ diyerek konuştu. Okulun bu fiyatlarının ödenebilecek seviyede olmadığını söyledim. İşten çıkarılmamla ilgili herhangi bir gerekçe gösterilmedi. Tüm arkadaşlarımızla beraber bu eyleme sırf okul sözünü tutsun diye katıldık. Hakkımız olduğu için bu protestoyu yapıyoruz.”

BİZ HAKLIYIZ, VAZGEÇMEYECEĞİZ

Soruşturma açılan öğrencilerden hukuk fakültesi 3’üncü sınıf öğrencisi Kıvılcım Çolak ise kendisine gönderilen soruşturma tebligatında “Eylemde saldırgan tavırlarda bulunmanız, eğitim öğretim faaliyetini engelleyecek taşkınlıkta bulunmanız, Rektörlük makamını basmaya ve suça tahrike tahrik ettiğiniz yönünde iddialar...” yer aldığını söyledi. Bu iddiaların gerçek dışı olduğunu belirten Çolak, şunları ifade etti: “Biz yalnızca bu parayı ödeyemeyeceğimizi söylemek için orada bulunduk. 'Rektörlük makamını basmak' diye bir ifade kullanılmış. Bu gerçekten çok komik, çünkü Rektörlük makamına kendileri bizi davet ettiler ve rektör yardımcısıyla görüştük. Dediğimiz tek şey 'hocam aşağıda da arkadaşlarımız bekliyor, size sorularımız var.' Rektör Yardımcısı ise hayat pahalılığından bahsedip gitti.”

Kendisine yazılı savunma yapmasının dayatıldığını vurgulayan Çolak, şehir dışında olduğu için eyleme katılamayan öğrencilere bile soruşturma açıldığını söyledi. Çolak, şöyle konuştu: “Zamlar geri çekilip fiyatlar normale dönenen kadar direnişimiz sürecek. Muhatabımız YÖK. YÖK Kanunu’nun birçok maddesine göre ve Borçlar Kanunu’na göre de biz haklıyız.”