Zam yağmuru ekmek, sigara, alkolle devam etti

Ekonomi Servisi

Seçim sürecinde devletin bütün imkanlarını Recep Tayyip Erdoğan’ı seçtirmek için seferber eden AKP iktidarı, bozulan ekonominin faturasını halka kesiyor. Seçim sonrası başlayan zam tufanı, ay sonunu zor getiren yurttaşın belini büküyor. İstanbul’da ekmeğin gramajının düşürülerek fiyatının 8 TL’ye çıkarılması talep edildi. Sigara ve alkole son bir ay da ikinci kez yapıldı.

İzmir’de ekmek fiyatının 7 liraya çıkmasının ardından, İstanbul’da ekmeğin 8 liraya çıkarılması teklif edildi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Komitesi, 240 gramlık ekmeğin 230 grama düşürülerek fiyatının 8 TL olmasını, 200 gramlık ekmeğin ise 7 liraya yükseltilmesi talebini karara bağlayacak. Sene başında yüzde 15 oranında zamlanan sigaraya dün itibarıyla 5 lira daha zam geldi. Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, “Dün itibarıyla bir sigara grubuna 5 TL zam geçişi oldu” dedi. Sigara zamlarının süreceğine işaret eden Aybaş, alkole de yüzde 25-30 oranında zam geldiğini duyurdu. 

AVRASYA TÜNELİ’NE BÜYÜK ZAM YOLDA

İktidarın "mega" projeleri arasında yer alan Avrasya Tüneli’nde zamlardan nasibini alacak. Halk Tv yazarı Olcay Aydilek, devletin işletmeci şirkete verdiği garanti kapsamında geçiş ücretlerinin dolar ve ABD enflasyonuna göre hesaplandığını hatırlatarak, "Temmuz ayında yeni geçiş ücretleri devreye alınıyor. Bu yıl da dolar kuru, yılbaşından bu yana yüzde 5’in üzerinde artış gösterdi. Yalnızca 26 TL’yi aşan dolar kurunu dikkate aldığımızda bile geçiş ücretinin 120 TL olması gerekiyor. Yüzde 8 KDV ve ABD enflasyonu dahil edildiğinde 150 TL’yi aşıyor" ifadelerini kullandı.