İktidar kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme sürecinde bu hafta yeni zam teklifinde bulunacak. İlk rakam olan 9+5 zammı düşük bulan Türk-İş ve Hak-İş yüzde 20 zam talep ediyor. Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar işçiyi mutlu etmeyecek oranın grev nedeni olacağını belirtti.

Zam yoksa grev var

HABER MERKEZİ

İktidar, 700 binden fazla kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme sürecinde yeni zam teklifini bu hafta yapacak. İktidarın ilk teklifi yüzde 9+5 olurken görüşmelerde ortak hareket eden Türk-İş ve Hak-İş ise ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 aylar için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talep ediyor. Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, işçiyi tatmin etmeyecek bir rakam gelirse grevler yapılacağına işaret ediyor.

Bakanlıklar, üniversiteler, hastaneler, il özel idareleri, demiryolları, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santrallerinin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüyle ilgili 31 Mayıs'ta başlayan süreç devam ediyor. İktidarın ilk teklifi işçilere brüt ücreti 3 bin 577-3 bin 750 lira arası olanlara 100 lira, brüt ücreti 3 bin 750-4 bin lira arası olanlara 60 lira seyyanen zam ile yılın ilk 6 ayı için yüzde 9, ikinci 6 ay için yüzde 5 artı enflasyon farkı teklif etti.


YÜZDE 20 ZAM YAPILMALI

Türk-İş ve Hak-İş ise en düşük brüt ücretin 4 bin 800 liraya yükseltilmesi, 2021-2022 döneminde ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 aylar için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talebinde bulundu.

Bayramı tatili dolayısıyla ara verilen zam pazarlığında, hükümet, yeni zam teklifini bu hafta sunacak.

GREV İŞARETİ VERİLDİ

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, sözleşme süreleri 1 Ocak 2021 itibarıyla başlayan işyerlerinde müzakere süresinin 30 Temmuz'da sona ereceğini hatırlatarak, bu kapsamdaki bazı sendikaların yasal olarak ilerleyen günlerde grev kararı alması gerekeceğine dikkat çekti.

Sözleşmeyi uzlaşıyla masada imzalamak istediklerini vurgulayan Ağar, "Bu, çalışanlar ve aileleriyle birlikte milyonlarca kişiyi ilgilendiren önemli bir sözleşme. Herkesin gözü burada. Bir önceki teklif oldukça yetersizdi. Hükümetin yeni teklifi, beklentilerimizi karşılayacak seviyede olmalı" dedi.

Hak-İş Genel Başkan Vekili Osman Yıldız da müzakere takviminin daraldığını belirterek, görüşmelerin uzamasının kimseye fayda sağlamadığını söyledi.
Hükümetten bu hafta yeni ve tatmin edici bir teklif beklediklerini ifade eden Yıldız, "Görüşmelerin başından beri taraflar arasında olumlu bir hava var. Hükümetin bu olumlu havayı yeni teklifine yansıtmasını istiyoruz. Bu teklif müzakere edebileceğimiz seviyede olursa uzlaşı sağlanır" dedi.