Zamanaşımı sonrasına erteleme
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Musa Anter cinayeti davası zamanaşımı tarihinin başladığı 21 Eylül 2022’e ertelendi.

Kürt yazar ve gazeteci Musa Anter’in Diyarbakır’da 20 Eylül 1992’de katledilmesine ilişkin açılan davanın 36’ncı duruşması Ankara’daki Sıhhiye Adliyesi’nde bulunan Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

CHP Milletvekili Yıldırım Kaya, HDP Milletvekilleri Fatma Kurtulan, Kemal Peköz, Abdullah Koç’un aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum ve meslek örgütü temsilcisi duruşmayı izledi.

1990’lı yıllarda Kürt illerinde JİTEM tarafından işlenen zorla kaybetme ve katliamlarla ilgili yürütülen JİTEM ana davası ve 1993 yılında ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından öldürülen Ayten Öztürk cinayetiyle birleştirilen Musa Anter dosyasının 20 Eylül’de zamanaşımı nedeniyle düşme riski bulunuyor.

‘ZAMANAŞIMI UYGULANMAMALI’

İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan, davanın zamanaşımı kapsamında değerlendirilecek dava olmadığını, insanlığa karşı suç kapsamında ele alınması gerektiğini belirtti, “Zamanaşımı uygulanmamalı. Mahkemenin böyle bir düşüncesi varsa vazgeçmenizi talep ediyorum. Biz hakikatin ne olduğunu öğrenmek istiyoruz. Hakikat açığa çıkmadan çeşitli usul hükümlerini Anayasa’ya uymayan şekilde yorumlamanın yeni ihlaller yaratacağını düşünüyorum. Bu duruma düşmemek gerekir” dedi.

Davadaki Musa Anter’in öldürülmesine ilişkin dosyanın ayrılması gerektiğini geçmişte talep ettiklerini, hüküm oluşturulmadığını belirten Türkdoğan, “Şimdi ayırma kararı veremezsiniz sayın başkan. Ayırıp zamanaşımı uygulayamazsınız. Ayırma kararımızı kabul etmediniz şimdi ayırırsanız bu ihlale neden olacaktır” ifadelerini kullandı.

AKP’li Orhan Miroğlu’nun avukatı Serhat Mendilcioğlu ise dosyaya insanlığa karşı suç soruşturması talep ederek dilekçe sunduklarını söyledi.

Sanık Savaş Gevrekçi’nin avukatı ise müdafi tarafının dava sürecini uzattığını iddia ederek, “Zamanaşımı kararı uygulanmasını” talep etti.

Sanık Hamit Yıldırım’ın adli kontrolünün kaldırılması veya esnetilmesini talebini reddeden mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Heyet Musa Anter’in ölümüne ilişkin kamu davasının konusunun insanlığa karşı suç olması ve davanın zamanaşımına tabi olmaması yönündeki taleplerin önümüzdeki celse değerlendirmeye alınacağını söyledi. Bir sonraki duruşma Musa Anter’in 30’uncu ölüm yıldönümünden bir gün sonraya, zamanaşımı tarihinin başladığı 21 Eylül 2022’e ertelendi.