Twitter fenomeni Fuat Avni'nin önceden duyurmaya başladığı Cemaat'in medya ayağına yönelik operasyon dün yapıldı. 13 ilde yapılan operasyon kapsamında çok sayıda kişi gözaltına alındı

Zamane diktatörü

Hükümete yakın bilgileri paylaşmasıyla bilinen Fuat Avni adlı Twitter hesabının birkaç gün önce duyurmaya başladığı Cemaat’e yönelik operasyon dün yapıldı. Fethullah Gülen’in de operasyon kapsamında soruşturulduğu iddia edilirken Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca ile birlikte 20’nin üzerinde isim gözaltına alındı.

EVRAK EKSİK

Fuat Avni adlı Twitter hesabı önceki gece, birkaç gün önce duyurduğu ancak deşifre olmasıyla geri çekildiğini söylediği operasyonun sabah saatlerinde yapılacağını duyurdu. Fuat Avni’nin operasyon tweetleri üzerine gazetenin bazı okurları Zaman gazetesi önünde topladı. Sabah saatlerinde başlayan İstanbul merkezli 13 ilde yapılan operasyonda Polis Zaman gazetesine giderek gözaltı işlemi yapmak istedi, ancak evrakların eksikliği nedeniyle geri dönmek durumunda kaldı.

KARACA KENDİSİ GİTTİ

Samanyolu Yayın Gurubu Başkanı Hidayet Karaca, operasyonun başlaması ardından Emniyet’e giderek haklarındaki iddiaların ne olduğunu öğrenmeye çalışacaklarını belirtti. Emniyet önünde açıklaam yapan Karaca “Biliyorsunuz demokrasilerde bazen bedel ödenir. Bu bedelse milletimize feda olsun ne olacak” dedi. Karaca, emniyette gözaltına alındı.

DUMANLI: EMANETİNİZİ ALIN

Polis öğlen saatlerinde ise eksik evrakları tamamlayarak Zaman gazetesine tekrar gitti ve gazetenin Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlıyı gözaltına aldı. Dumanlı’nın gözaltına alınması birçok kanalda canlı yayında verildi. Dumanlı’nın gazeteden çıkarıldığı sırada 17 Aralık sonrası AKP’den ayrılan milletvekilleri İdris Bal, Hakan Şükür ve İdris Naim şahin de yer aldı. Gazetenin önünde bekleyenler ise uzun “Özgür basın susturulamaz” sloganı attı.

Gözaltına alınmadan önce bir açıklama yapan Ekrem Dumanlı, polislere “Lütfen gelin ve emanetinizi alın, bekliyorum” diye seslendi, “Vay vay vay Ekrem Dumanlı’nın suçuna bakın Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenliğini ele geçirme... Tayyip Bey ‘e sesleniyorum. Allah’tan korkun. Ben sizinle dünyanın dört bir tarafına gittim. Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenliğini öyle mi ele geçirmeye çalıştım” dedi.

POLİSLER DE ALINDI

İstanbul Eski Terörle Mücadele Şube Müdürü ve eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Eski İstanbul Organize Şube Müdürü ve Siirt eski Emniyet Müdürü Mutlu İkizoğlu da gözaltına alınanlar arasında yer aldı. İkizoğlu, Ergenekon ve Şike Operasyonlarını da yürütmüştü.

DİZİLERE DE OPERASYON

İstanbul merkezli gözaltı dalgasında STV’de yayınlanan dizilere de operasyon yapıldı. Sungurlar dizisinin yapımcısı Salih Asan, yönetmeni Engin Koç ‘Sungurlar’ dizisinin çekimlerinin yapıldığı Eskişehir’de gözaltına alındı. Van’ da düzenlenen ‘14 Aralık Operasyonu’ kapsamında da STV’de yayınlanan ‘Tek Türkiye’ dizisi senaristi Makbule Çam Alemdağ’ın evinde gözaltına alındığı bildirildi. ‘Tek Türkiye’ dizisinin asistan senaristi Elif Yılmaz da gözaltına alındı.

***
 

GÜLEN DE SORUŞTURULUYOR

14 Aralık operasyonu kapsamında ABD’de yaşayan Gülen Cemaati’ lideri Fetullah Gülen’in de soruşturulduğu, ancak hakkında gözaltı kararı çıkarılmadığı iddia edildi. Al Jazeera Türk’te yer alan habere göre 31 şüpheli hakkında işlem yapıldığı bildirilen operasyon kapsamında soruşturulan 32. isim açıklanmadı. Bu ismin ise Fethullah GÜlen olduğu öne sürüldü. Ancak yurt dışında yaşadığı için Gülen hakkında arama ve gözaltı kararı çıkartılmadı. Savcılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, soruşturma ilerlediğinde Gülen hakkında toplanan deliller Adalet Bakanlığı’na iletilecek ve İnterpol’den kırmızı bülten çıkarılması talep edilecek.

'BİR ŞEY SÖYLEYEMEM'

Operasyonun başındaki isim olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada Fetullah Gülen’in listede olup olmadığına yönelik soruya “Şu anda o konuda bir şey söyleyemem” yanıtını verdi. Başsavcı Vekili Kapıcı, gözaltına alınan Ekrem Dumanlı’nın, avukatı aracılığı ile 12 Aralık’ta yaptığı, hakkında herhangi bir soruşturma olup olmadığına ilişkin başvuruya ilişkin verilen resmi yanıta ile ilgili soruyu ise yanıtsız bıraktı.

***

GÜLERCE DE GÖZALTI LİSTESİNDE

Operasyonun ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı “14 Aralık Soruşturması” başlığı altında bir açıklama yaptı. 31 kişilik gözaltı listesinin yer aldığı açıklamada Zaman gazetesi eski yazarı Hüseyin Gülerce’nin isminin de gözaltına alınacaklar arasında yer alması dikkat çekti. Gülerce, 17 Aralık sonrası arasının açıldığı Gülen Cemaati’yle yollarını geçen aylarda ayırmıştı. Savcılığın yaptığı açıklamaya göre hakkında gözaltı kararı verilen isimler şöyle: “Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı, Fahri Sarrafoğlu, Hüseyin Gülerce, Ahmet Şahin, Nuh Günültaş, Naci Çelik Berksoy, Ali Samim Noyan, Ali Kara, Elif Yılmaz, Radiye (Ebru) Şenvardar, Hikmet Tombulca, Salih Asan, Makbule Çam (Elamdağ), Engin Koç, Tufan Ergüder, Mutlu Ekizoğlu, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçarslan, Ferdi Taşkaya, Ayhan Akça, Mehmet Ali Doğan, Ali Cihan, Mustafa Uyanık, Halit Akbulut, Çetin Öztürk, Rıfat Aslan, Erdem Kısa, Mustafa Altunbulak, Yakup Ergün, Recep Güleç.

***

GEREKÇE: TAHŞİYECİLER OPERASYONU

Operasyonun gerekçesi olarak ‘Tahşiyeciler’ örgütüne yönelik 2009 yılında yapılan operasyonda suç ve delil uydurdukları iddia edildi. Şüphelilerin ‘suç delili uydurma faaliyetini’ örgütsel yapı içinde yaptıkları iddialar arasında yer aldı. Gazetecilerin ise Tahşiyeciler grubuna yönelik basın aracılığıyla kara propaganda yaptığı öne sürüldü.
Operasyon kararı Berkin Elvan soruşturmanı da yürüten savcı Hasan Yılmaz’ın talebi üzerine İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verildi. Kararda, şüphelilerin “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemleri kullanarak örgütsel yapı oluşturdukları” kaydedildi.

***

TAHŞİYECİLER KİMDİR?

‘Tahşiyeciler’ grubunun Fethullah Gülen Cemaati gibi Said-i Nursi geleneğinden geldiği, ancak Cemaat’in aksine silahlı mücadeleyi de savunduğu iddia ediliyor. Gruba yönelik, El Kaide’ye yakın olduğu iddiasıyla 2010 yılında operasyon düzenlenmiş, 122 kişi gözaltına alınmıştı. Aralarında grubun önde gelen isimlerinden ‘Molla Muhammet’ lakaplı emekli imam Mehmet Doğan’ın da olduğu sanıklar bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı. “Tahşiye Örgütü” ismi ise Samanyolu TV’de yayımlanan “Karanlık Kurul” isimli dizide yer almıştı.

 

***

KİM NE DEDİ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin: Devletin en tepesindeki insanlar kimlerin tutuklanacağını, nasıl yargılanacağını tarif etmişti. Nerede hukuksuzluk varsa  CHP her zaman orada onların yanında olacaktır.

CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün: Geçmişte gözaltına alınıp, Ergenekoncu ilan edilecek, yani hayatları söndürülecek insanları dizi kahramanı haline getiren senarist, yapımcılar da gözaltına alınmış. İyi de Ergenekon, Balyoz vd. senaryolar, Cemaat-AKP ortak yapımı değil miydi?

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: 17-25 Aralık sürecini unutturmak isteyenler çeşitli medya organlarına baskı yapmak suretiyle gündemi değiştirmek ve bu yönüyle halkın bilgi edinme özgürlüğünü elinden almak istiyorlar.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek: Ben bu aşamada herhangi bir şey söyleyemem. İlk defa yapılan bir şey değil. Hepimizin temennisi gerçeklerin ortaya çıkarılması.

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu: Yapılan bir sivil darbe olup, bu sivil darbede de hukuk ve yargı, sopa gibi kullanılmaktadır. Hukuk ve demokrasiye yönelik bu saldırılar karşısında, herkese hukuk, herkese adalet diliyoruz.

HDP Milletvekili Hasip Kaplan: Derin devletin toplantılar yapmaya başladığı yayılmaya başlamıştı. Aldığımız duyumlar, önümüzdeki günlerde farklı hareketler de olabileceğini gösteriyor. Bir zamanlar KCK'ya operasyon yapıp, basını bölücülükle suçlayanlar, şimdi kendi sıralarının geldiğini görüyorlar.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu: Yanlış yapan bedelini öder.

***

DAVUTOĞLU: GÜN İMTİHAN GÜNÜ

Elazığ’da konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün yapılan operasyona değinmedi ancak “Gün, imtihan günüdür. Herkes yaptıklarının ve bu ülkede demokrasiye yönelik tavırlarının hesabını görecek” dedi.

MÜKAFATLANDIRILACAK

AKP’nin Elazığ İl Kongresi’nde konuşan Davutoğlu, CHP’ye’ darbeci suçlamalarını sürdürdü ve “CHP Türk Baas’ıdır. CHP Beşar Esed’in zihniyetine sahiptir. Baasçı, darbeci bir zihniyete sahiptir CHP” dedi. CHP’nin, ‘paralel yapı’ olarak tanımladığı Cemaat’le birlikte hareket ettiğini iddia eden Davutoğlu “Bakıyorsunuz şimdi, o paralelci yapıların diliyle MİT’e saldırıyor. Bakıyorsunuz aynı dille Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, hükümetimizi, demokrasimizi tahrip etmeye çalışıyor” dedi. Davutoğlu, dün yapılan operasyonlar için Elazığ’da üstü kapalı mesaj vererek “Gün, imtihan günüdür. Herkes yaptıklarının ve bu ülkede demokrasiye yönelik tavırlarının hesabını da görecek, demokrasi yanında yer aldığında mükafatını da görecek” diye konuştu.

'DURUM DEĞİŞTİ'

Akşam saatlerinde de Adıyaman’da bir konuşma yapan Davutoğlu, operasyonlara ilişkin şunları söyledi: “Hiç kimseye yürüttüğü faaliyet dolayısıyla herhangi bir önyargıyla bakmadık. Ta ki hizmet görüntüsü altında birileri eğer bürokrasiyi kontrol etmek üzerinden ülkenin seçilmiş iktidarına savaş ilan etmişse işte o anda durum değişti. O andan itibaren bize tevhi edilen milli irade emanetini sonuna kadar savunmak boynumuzun borcudur.”

Buradaki açıklamasında da Kılıçdaroğlu’na yüklenen Davutoğlu “Onlardan önce Kılıçdaroğlu konuşuyor çünkü onların kültüründe vesayet var. Her şey açıklansın diyenler neden yaygara koparıyorlar. Devletin en mahrem toplantılarını dinleyenler Suriye’de yardıma giden TIR’ları durdurup şikayet edenler bunların hesabını sorulmayacağını mı zannediyorlardı?” dedi.

***

KILIÇDAROĞLU: DARBE SÜRECİDİR

14 Aralık Operasyonu’nu değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Şu anda yaşadığımız süreç sağlıklı işleyen demokrasilerde yaşanan süreç değidir” dedi. Yaşananların bir darbe süreci olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu “Mazlumun kimliği sorulmaz. Biz her zaman mazlumların yanındayız. Sabahın köründe gazetecilerin gözaltına alınması gazetelere, televizyonlara baskın yapılması ne olursa olsun kabul edeceğimiz bir durum değil” diye konuştu.

***

TWİTTER'DAN OPERASYON TEPKİLERİ

Can Dündar: Odatv baskınına karşı çıktığımda Dumanlı “Ağzında bantla basın özgürlüğü nutku çekenler o bandı atsın” diye yazmıştı. Şimdi de onu savunuyoruz.

Özgür Mumcu: İktidar intikam alıyor. Aldığı da sizin intikamınız değil. İntikam değil adalet istemek gerek.

Nedim Şener: Muhalif gördüklerine karşı hukuk katliamına ortak olanlar gün gelir yarattıkları silahın kurbanı olurlar.

Merdan Yanardağ: F Tipi çeteye operasyon, suç ortaklarının, Cumhuriyeti yıkan siyasal mezhepçi lerin ganimeti (iktidarı) paylaşma kavgasının yeni aşamasıdır.

Ertuğrul Mavioğlu: Zaman, STV gözaltılarıyla ilgili ‘etme bulma dünyası’ deyip ‘oh’ çekebiliriz ama bunun diktatörlüğü pekiştirmek için yapıldığını unutmayalım.

***

AHMET ŞIK: FAŞİZME KARŞI ÇIKMAK ERDEMDİR

Cemaat’e yakın isimlere ve medya kuruluşlarına yönelik yapılan operasyon için, Cemaat hakkında yazdığı kitap sonrası Ergenekon operasyonundan tutuklanan gazeteci Ahmet Şık bir değerlendirmede bulundu. Şık Twitter’dan  “Birkaç yıl önceki faşizm döneminin kudretli sahiplerinden Cemaat’in bugün yaşadığının adı da faşizmdir. Faşizme karşı çıkmak erdemdir” açıklamasını yaptı.

Şık’ın tweetine Zaman gazetesi Washington Temsilcisi Ali H. Aslan “Faşiste faşist dediğin için teşekkürler Ahmet Şık. Ve lütfen hakkını helal et. Biz senin özgürlüğüne böyle sahip çıkamamıştık” dedi. Gazeteci Nedim Şener’e de mesaj atan Aslan “Sevgili Nedim, Ahmet Şık’tan istediğim helallik senin için de geçerli. Gerçi sen hala çok kızgınsın ama, canın sağolsun” ifadelerine yer verdi.

Zaman gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın ise “Tweet attığını duydum. Selamımı söyleyin, tebrik ettiğimi söyleyin” dediği öğrenildi.

***

GAZETECİ ÖRGÜTLERİ: AĞIR BİR DÖNEMDEYİZ

Operasyona ilişkin gazeteci örgütleri tepki açıklamaları yayınladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından yapılan ortak açıklamada “Demokrasinin temel kurumu olan basın ve ifade özgürlüğü, yaşanan son olaylarla, eskisinden daha ağır bir baskı dönemine girmiştir” denildi

Gazetecilere Özgürlük Platformu da "Operasyon, iktidara muhalif çizgide olan tüm gazetecilere yönelik tehdittir, gözdağıdır” uyarısı yaptı.

Basın Konseyi ise “Bugün müdahaleye maruz kalanlara yönelik işlemleri meşrulaştırmak mümkün değil” dedi.

Gazetecileri Koruma Komitesi yöneticilerinden Joel Simon, Twitter'dan "Türkiye'deki gözaltılar basın özgürlüğüne saldırıdır" açıklaması yaptı.

***

‘TANIDIK' HAKİM DOSYAYI KISITLADI!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından cuma günü onaylanan yasa gerekçe gösterilerek, “14 Aralık Operasyonu” kapsamında soruşturulacak şüpheliler ve avukatlarının soruşturma dosyasını incelemelerine ve dosyadan örnek almalarına kısıtlama getirildiği öğrenildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, operasyon için önceki gün Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimliği’nden şüphelilerin ve avukatlarının ‘yetkilerinin kısıtlanmasına’ karar verilmesi istedi. Talebi değerlendiren Hakim İslam Çiçek kısıtlama kararı verdi.
İslam Çiçek’in adı 17 Aralık yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanan Rıza Sarraf ve bakan çocuklarına verdiği tahliye kararıyla duymuştu.

***

DIŞ BASINDA '14 ARALIK'

14 Aralık Operasyonu’na dış basın geniş yer ayırdı. İngiliz haber ajansı Reuters “İki gün önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Gülen’e karşı yeni bir saldırı kampanyasının sinyalini verdi. Polis, eşzamanlı olarak İstanbul ve Türkiye’nin birçok yerinde baskınlar düzenledi” dedi. BBC de operasyonu “Karşıt medya tutuklandı” şeklinde gördü. ABD’li Wall Street Journal Gazetesi ise operasyonu “Türk Polisi, Tayyip Erdoğan karşıtlarına toptan bir tutuklama operasyonu düzenledi. 1 yıl kadar önce Erdoğan ‘paralel yapı’yı bitirmeye yemin etmişti” diye gördü.

***

AB: ENDİŞELİYİZ

Avrupa Birliği’nden operasyon sonrası “endişeliyiz” açıklaması yapıldı. Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, “Türkiye’de gazeteci ve basın mensuplarının gözaltına alındığına dair bize ulaşan haberlerden çok endişeliyiz” dedi. Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve Türkiye raportörü Alexander Graf Lambsdorff ise tutuklamaların hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde AKP iktidarının AB üyeliğinden vazgeçtiğini gösterdiğini kaydetti, “Bu olaylar Avrupa ve dünyadaki Türkiye dostları için son derece üzücü haberlerdir” dedi.