Zamlar küçüldü, enflasyon büyüdü
Kamu emekçilerinin geliri, sürekli artan enflasyonun karşısında devede kulak kalıyor. Yapılan zammın 3 ayda eridiğini belirten sendikalar, kamu emekçilerinin açlığa mahkûm edildiğine dikkat çekiyor.
Haber Merkezi
Kamu emekçilerinin yaşadığı ekonomik zorluğun boyutu giderek büyüyor. Büro Emekçileri Sendikası (BES) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) yaptığı açıklamalarda, kamu çalışanlarının 20 yılda açlığa mahkûm bırakıldığına dikkat çekildi.
BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES/AR) tarafından her ay hesaplanan ‘Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması’ Mart 2023 dönemine ilişkin BES/TÜFE sonuçlarını paylaştı. Şube binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Devrim Mol, TÜİK ve BES/AR verileri arasındaki farklara değindi. TÜİK’e göre 2023 yılı mart ayında TÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 2,29 artış gerçekleştiğini belirten Mol, bir önceki yılın aynı ayına göre yıllık yükselişin yüzde 50,51 olduğunu aktardı. BES/AR’ın sonuçlarına göre ise TÜFE’de bir önceki aya göre artış yüzde 4,06 olurken yıllık yükseliş yüzde 114,98 olarak gerçekleşti.
Bu yılın ilk üç ayında emekçilerin enflasyonunun yüzde 18,92 olduğunun altını çizen Mol, şunları söyledi: “Hükümetin kamu emekçilerine ilk altı ay için reva gördüğü yüzde 8+6,4 maaş artışından TÜİK’in hesaplamalarına göre yüzde 12,52 oranındaki TÜFE rakamı ile geriye sadece 1,88 puan kalmıştır. Kamu emekçileri mart ayında ücretlerinde 4,52 puanlık enflasyon kaybına uğramıştır.”
TÜİK’E GÖRE FARK BÜYÜK
BES/AR’ın araştırmasına göre mart gıda enflasyonu yüzde 4,13 olurken yıllık bazda ise yüzde 50,51 olan TÜİK enflasyonunun 64,47 puan üzerinde gerçekleşerek yüzde 114,98 şeklinde kaydedildi.
Yıllık gıda enflasyonunun TÜİK rakamlarının 103,92 puan üzerinde yüzde 171,82 olduğunu belirten Mol, “Hava şartları ve gübre, ilaç gibi girdi fiyatlarındaki fahiş artış bazı sebze ve meyve ürünlerinde mevsim gereği fiyat artışına neden olmuştur. Aylık Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti’nde Gıda ve Alkolsüz İçecekler grubunun ağırlığının yüzde 52,03 olması nedeniyle BES TÜFE aylık gıda enflasyonunda artış devam etmektedir” dedi.
***
AÇLIĞA MAHKÛM EDİLDİLER
SES Ankara Şubesi tarafından yayımlanan açıklamada ise kamu emekçilerinin son 20 yılda ekonomik büyümeden pay alamadığına dikkat çekilirken gelirlerinin ise son 5 yıldır reel enflasyon oranında dahi artırılmadığına değinildi. İktidarın ocak ayında kamu emekçilerine verdiği yüzde 30’luk zammın da ise reel enflasyon karşısında eridiğine değinilen açıklamada, “ENAG’la TÜİK arasındaki enflasyon farkı 2 katına yaklaşmıştır. Ekonomik büyümeden pay almayan kamu emekçileri, reel enflasyon ile TÜİK enflasyonu arasındaki farkın artması nedeniyle reel enflasyon oranında da zam alamamaktadır” denildi. Kamu emekçileri refahta eşitlik beklerken son 20 yılda yoksullukta eşitlendiği vurgulanan açıklamadan, öne çıkanlar şöyle:
•2002’de ortalama kamu emekçisi maaşı, en düşük kamu emekçisi maaşının yüzde 48 üstündeyken, bu oran yüzde 17’ye gerilemiştir.
•Kamu emekçilerin gelirleri son 20 yılda asgari ücret seviyesine düşmüştür; 2002’de ortalama kamu emekçisi maaşı asgari ücretin 3,1 katı iken, bugün 1,4 katına gerilemiştir.
•2002’de ortalama kamu emekçisi maaşı ile 21 çeyrek altın alınırken, bugün 6 çeyrek altın alınmaktadır.
•Kamu emekçileri ek gösterge ile emeklilikte refah beklerken, en düşük emekli maaşına mahkûm edilmiştir; 2002’de en düşük kamu emekçisi emekli maaşı, en düşük emekli (Bağ-Kur Tarım Emekli Aylığı) maaşının 6 katı seviyesindeyken, bugün eşitlenmiş durumdadır.
•Yoksulluktan sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ayrı tutulamayacağına değinilen açıklamada, şunlar ifade edildi: “Pandemi ve depremde kendi ve ailelerinin acılarını bir yana koyarak kamu hizmetlerin devamını sağlayan emekçiler olarak bir kez daha ifade ediyoruz: ‘Hakkınız ödenmez dediler, ödemediler’.”