Yakın tarihin en kötü ekonomik krizini yaşayan Sri Lanka’da halk, “Diktatör Gota” sloganları atarak Devlet Başkanı’nın evini basmaya çalıştı. 45 kişi gözaltına alındı.

Zamlar Sri Lanka'da halkı ayağa kaldırdı

Haber Merkezi

Güney Asya ülkesi Sri Lanka'da ekonomik kriz nedeniyle kitlesel protestolar sürüyor. Borçlarını ödeyemeyen hükümet nedeniyle ithal ürünler bulunamazken, saatlerce süren elektrik kesintilerinin yaşandığı ülkede protestolar Devlet Başkanı’nın özel konutuna yöneldi. Göstericiler, önceki gün Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaska'nın evini basmaya çalıştı.

‘İSTİFA ET DİKTATÖR’

Yüzlerce kişi Rajapaska'nın evinin önünde toplanarak kabinenin istifasını talep etti. Paylaşılan videolarda kalabalığın, "Deli, istifa et" ve “Diktatör Gota” diye slogan attığı görüldü. AFP'ye konuşan resmi kaynaklar protesto sırasında Rajapaska'nın evinde olmadığını söyledi. Protestocular, ayrıca evin önünde bir askeri minibüsü ve polis arabasını da ateşe verdi. Protestoculara polisin biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etmesi sonucunda yaklaşık 50 kişi yaralandı, 45 kişi ise gözaltına alındı. Yaralıların arasında gazetecilerin de olduğu bildirildi. Olayların ardından adada gece boyunca sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Protestolara katılanlardan biri olan 26 yaşındaki Ajith Perera, dayanılmaz hayat pahalılığını, petrol kıtlığı ve elektrik kesintilerini protesto ettiklerini söyledi. Perera, ülkede yaşanan tüm “yıkımların” mesuliyetinin Rajapaksa’ya ait olduğuna dikkat çekti. Ülkedeki kitle örgütleri ve muhalif siyasi partiler, yarın için yeniden protesto çağrısı yaptı.

ÜLKE İFLASIN EŞİĞİNDE

7,3 milyar dolar borcu olan Sri Lanka’nın 1,6 milyar dolarlık rezerve sahip olduğu ve iflas edebileceği uyarıları yapılıyor. Güney Asya ülkesinde ekonomik kriz nedeniyle ülkedeki birçok kişi yemek yapmak için doğalgaz, ilaç, yakıt ve gıda ürünleri bulmakta zorlanmaya başladı. Ülke hazinesinde ithalat yapacak döviz kalmadı. Hükümet, IMF’den “kurtarma paketi” istiyor.

AİLE ÇİFTLİĞİ GİBİ

Ülke “Rajapaksa ailesi” tarafından yönetiliyor. Gotaya Rajapaksa Kasım 2019 seçimlerinde iktidara geldi. Maliye bakanı, başbakan ve tarım bakanı da devlet başkanının kardeşleri. Rajapaksa’nın yeğeni ise spor bakanlığı yapıyor. 2005 ile 2015 yılları arasında devlet başkanlığı görevini yürüten Mahinda Rajapaksa da Gotabaya Rajapaksa’nın ağabeyiydi.