Zamlı depozito farkını ödeyemedi, yurttan atıldı
Öğrenciler yüksek yurt ve kira fiyatları nedeniyle parkta yatmıştı. (Fotoğraf: DHA)

Berkay SAĞOL

Öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılaması için uygulamada olan KYK yurtlarının depozitolarına yapılan yaklaşık yüzde 80 zammın ardından farkı ödeyemeyen öğrenciler yurttan atıldı.

KYK yurtlarına yeni dönem öncesinde yüzde 80’e varan rekor zam yapıldı. Erzurum, Yozgat, Sivas, Diyarbakır ve Adana’daki KYK yurtlarında kalan birçok öğrencinin depozito farklarını ödemediği için yurtlardan atıldığı belirtildi. Erzurum Kâzım Karabekir 4. Tip Öğrenci Yurdu’nda kalan bir öğrencinin depozitosu 513 TL’den 888 TL’ye yükseldi ve öğrencinin arada kalan bu 375 TL’yi ödemediği gerekçesiyle yurttan atıldı. Yurttan atılan bir öğrenci yaşadıklarını CİMER’e yazdı. Öğrencinin babası BirGün’e konuşarak yaşadıklarını anlattı. Geçen yıl yurda 375 TL ödediklerini bu yıl yapılan yüzde 73 zamla ücretin 650 TL’ye çıktığını söyleyen baba, “Bunu nasıl ödeyeceğiz, diye düşünürken, yurtların güvence bedeline de zam gelmiş. Bundan haberimiz yoktu. Aradaki farkı yatırmamız gereken zaman geçtiği için ‘Güvence bedelini yatırmadınız’ diyerek kızımın yurtla ilişiğini kestiler. Konuyla ilgili bilgi almak için yurdu aradığımızda ise ‘Bakanlıktan bize listeler geldi ve biz öğrencilerin yurtla ilişkisini kestik’ dediler. Bir belge, tebligat, ödeme veya borç kağıdı herhangi bir şey göndermediler” dedi.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na soru önergesi verdi. Yalım, “KYK yurtlarında kalan öğrencilere depozito yani güvence bedeli ücretler artırıldığı için ücret farklarını öğrenciler yaz tatilindeyken ödemediklerinden dolayı resen yurtlardan atmışlar. Öğrencilerin telefonlarına SMS bildirimi yapılıp son tarih verilmiş fakat çoğu öğrencinin bu olaydan haberi bile yok. Bu duruma düşen binlerce öğrenci var. Bunların çoğu kız öğrenci yurdunda kalan kız öğrenciler. Bu öğrenciler habersiz bir şekilde yurttan atıldılar” diye konuştu. CHP’li Yalım, Kasapoğlu’na şu soruları sordu: “Öğrenciler tatildeyken bir SMS mesajı ile böylesi tebligatın yapılması doğru mudur? SMS ile mesaj göndermek ne zamandan beri yasal tebligat niteliği taşımaktadır? Böylesi bir işlem insanların devlete olan güvenlerini sarsan bir eylem değil midir? Bu şikâyetler bazı illerden gelmiştir! Yoksa bu illerde cemaat yurtlarına veya Erdoğan'ın çocuklarının TÜRGEV, TÜGVA ve ENSAR Vakfı yurtlarına öğrenci devşirme için mi yapılmış bir uygulamadır?”