Hakkâri’de Zap Suyu üzerinde 1969’da devrimci öğrenciler tarafından kurulan, ancak 1999’da devlet tarafından  yıkılan Devrimci Gençlik...

Hakkari’de Zap Suyu üzerinde 1969’da devrimci öğrenciler tarafından kurulan, ancak 1999’da devlet tarafından  yıkılan “Devrimci Gençlik Köprüsü” yeniden inşa ediliyor

BOĞAZ’A DEĞİL HAKKARİ’YE KÖPRÜ
Yazar Cezmi Ersöz’ün çağrısıyla 10 Ekim’de Kuruçeşme Arena’da yapılacak olan dayanışma konserinden elde edilecek gelir, köprünün yapımına harcanacak.  İstanbul Boğaz Köprüsü Projesi`ne karşı çıkan bir grup üniversite öğrencisi "Boğaz`a değil Zap`a köprü" kampanyası başlatmıştı. Kampanya sonrasında Deniz Gezmiş ve arkadaşları tarafından 1969 yılında Zap Suyu üzerinde bir asma köprü yapılmıştı.
‘DENİZLERİN MİRASINI SÜRDÜRECEĞİZ’

Cezmi Ersöz, Denizlerin mirasını devam ettirmek istediklerini söyledi. Ersöz, "1969 yılında dönemin devrimci gençleri, 'Boğaz köprüsüne değil Hakkâri’ye yatırım yapın' demişler. Gelir dağılımındaki uçurumuna, barışa ve kardeşliğe vurgu yapmışlar. Bu köprünün yapımıyla ilk kez batıdan doğuya bir açılım yapılmış. Biz bu ilk adımı güçlendirmek ve  çoğaltmak istiyoruz”  dedi. »8’DE

OZAN BİLİR

1968 yılında 1'inci İstanbul Boğaz Köprüsü Projesi`ne karşı çıkan bir grup üniversite öğrencisi Hakkari`ye giderek Zap Suyu üzerine bir asma köprü inşa etmek için kampanya başlatmıştı."Boğaz’a değil Zap’a köprü” kampanyası sonrasında Deniz Gezmiş ve arkadaşları tarafından 1969 yılında Zap Suyu üzerinde bir asma köprü yapılmıştı.
Köprü 1999 yılında güvenlik gerekçesiyele dinamitle patlatılarak yıkılmıştı. Aradan geçen 10 senenin ardından halk arasında Deniz Gezmiş Köprüsü olarak adlandırılan köprü yeniden inşa edilecek.
“İstanbul’dan Hakkari’ye köprü ol, barışa köprü ol” kampanyası kapsamında, köprünün inşasına destek için  2 Ekim 2009 Cuma günü Kuruçeşme Arena’da konser gerçekleştirilecek. Sabahat Akkiraz’dan Leman Sam’a, Vedat Sakman’dan Moğollar’a, Bulutsuzluk Özlemi’nden İlkay Akkaya’ya, Suzan Kardeş’ten Onur Akın’a pek çok sanatçının katılımıyla gerçekleşecek konserden elde edilecek tüm gelir  ise köprünün yeniden yapımına harcanacak.

DENİZLERİN MİRASINA SAHİP ÇIKIYORLAR
Köprü’nün yapılması için kurulan girişimin Sözcüsü Cezmi Ersöz, Deniz’lerin mirasını devam ettirmek istediklerini söyledi. Köprünün simgesel değeri olduğunu belirten Ersöz, “1969 yılında dönemin devrimci gençleri, ‘Boğaz köprüsüne değil Hakkari’ye yatırım yapın’ demişler.
Gelir dağılımındaki uçurumuna, barışa ve kardeşliğe vurgu yapmışlar. Bu köprünün yapımıyla ilk kez batıdan doğuya bir açılım yapılmış. İlk adım aslında. Biz bu ilk adımı güçlendirmek, çoğaltmak ve bu girişimi yenilemek istiyoruz. Bu tam da Kürt Açılımı’na denk geldi. İstiyoruz ki bu köprü barış ve kardeşlik köprüsü olsun. Elimizi uzatıyoruz ikinci kez.
Denizlerin mirasını bir anlamda omuzlamış, devam ettirmiş oluyoruz. Hizmet köprüsü olmaktan çok, simgesel önemi olan bir köprü. Projenin adı da ‘barışa köprü ol” dedi.

“HAKKARİ’YE SELAM GÖNDERECEĞİZ”
Köprünün yapımı için yetkililerle görüşmelerinin sürdüğünü ifade eden Girişim sözcüsü sanatçı Cezmi Ersöz, “Hakkari belediye başkanı ile görüştük. Bölge milletvekilleriyle de görüşmelerimiz var. DTP’li vekillerin büyük desteği var. Büyük bir aksilik ve bürokratik engeller olmazsa, köprü yapılacaktır.
Biz konseri yaptığımız da Hakkari’ye bir selam göndermiş olacağız. Toplanan parayı da komite adına oraya göndereceğiz. Sonuna kadar zorlayacağız. Fakat burası Türkiye olmazsa o para ile Hakkari’de, Deniz Gezmiş Parkı, ya da dersanesi yaparız. Fakat mutlaka gelir Hakkari’de bir yatırıma dönüşecek” şeklinde konuştu.

Belgeseli de çekildi
1977 İstanbul doğumlu olan yönetmen Bahriye Kabadayı da Devrimci Gençlik Köprüsü hakkında 2007 yılında belgesel film yaptı. Devrimci Gençlik Köprüsü'nün hikayesinden yola çıkarak; 68 ruhunu, direnme ve hayalleri gerçekleştirme gücünü yansıtmaya çalışan yönetmen, filmde  toplum için birşeyler yapabilmenin koşullarını da sorguladı. 68'lilerden Masis Kürkçügil, Ragıp Zarakolu, Yaşar Yılmaz, Faruk Pekin, Necati Sağır, Esat Yarar, Cihan Şenoğuz ve Hakkarililer'den dengbej Abdülkadir Kızılkaya, yerel araştırmacı İhsan Çölemerikli, yerel fotoğrafçı Enver Özkahraman ve dönemin Yüksekova Belediye Başkanı Mehmet Salih Yıldız filmde yer alan isimlerden birkaçı. Belgesel film ulusal ve uluslararası olmak üzere birçok festivalde gösterildi.

Valilik izin vermemişti
2004 yılında 1972 yılında idam edilen Deniz Gezmiş ve arkadaşları tarafından 1969 yılında Zap Suyu üzerinde kurulan, ancak 1999 yılında güvenlik gerekçesiyle her iki yanında 2 köprü daha bulunmasına rağmen yıkılan köprünün yeniden inşası için Hakkari'de sivil toplum örgütleri öncülüğünde "Köprü İnşa Girişimi" kurulmuştu. Girişim, köprünün yeniden inşası için Gezmiş ve arkadaşlarının idam edildiği gün olan 6 Mayıs günü temel atma töreni gerçekleştirirken, köprünün inşa edilmesi için de 10 Mayıs günü Valiliğe başvuru yapmıştı.  Ancak Valilik, 'Köprü İnşa Girişimi'nin başvurusunu reddetmişti.