Zaporijya’da yoğunlaşan saldırılar neyin habercisi?
Fotoğraf: AA

İsmail DAYE / Zaporijya,
Ukrayna’dan İzlenim

Ukrayna’nın Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde 23 Eylül’de başlayan referandumun bugün son bulması planlanıyor.

Bilindiği gibi ben bu referandumu Zaporijya’nın Ukrayna güçlerinin denetiminde olan bölgesinden ve nehrin karşısından izliyorum. Referandumun yapıldığı Vasilyevka ve Energodar şehirlerinin karşısındayım.

BOMBA SESLERİ ALTINDA SEÇİM

Dün Zaporijya’nın Baburka semtinde yerel halkla referandumu konuştum. Genelde bu konuda konuşmaktan çekinseler de bildiğim, tanıdığım insanlara sordum. Ve genel kanı bu referandumun silahların gölgesinde yapıldığı ve evet oyu dışında bir beklenti içinde olmadıkları. Zaporijya, gece kent merkezine atılan 10 tane füze ile referandum sabahına uyanmıştı ve referandum bu roket ve bomba sesleri altında devam ediyor.

Önümüzdeki günlerde sandıktan çıkan sonuçlar sayılacak ve öngörüldüğü üzere dört bölge kısa sürede Rusya’ya bağlanacak. Yani bu bölgeler artık Rus toprakları sayılacağı için savaşın gidişatı da tamamen değişecek. Artık oralara yapılan Ukrayna güçlerinin saldırısı Rusya’ya yapılmış saldırı olarak görülüp ona göre Rusya cevap verecek. Bu cevabın ne olacağını ben de bilmiyorum.

Ancak son haftalarda Zaporijya’ya roket saldırıları arttı. Ölen ve yaralı sayısı her geçen gün artıyor. Merak edilen soru ise neden Rusya Zaporijya’ya neden bu kadar yoğun roket saldırısında bulunuyor. Ne demek istiyor ya da ne yapmaya çalışıyor.

Anladım ki referandum sonrası Zaporijya, belki de ülkenin tek gerçek gerilim ve çatışma bölgesi olacak. Çünkü Rusya bölgenin yüzde altmışını kontrol ediyor ve referandum sonrasında da zaten bölgenin çoğunluğu Rusya ile birleşmeye evet oyu verdi diye bölgenin bütününde de hak iddia edebilir. Böyle bir durumda da kent doğrudan çatışma alanına dönüşebilir. Umarım böyle olmaz ama kente karşı yoğunlaşan saldırılar belki de gelişmelerin bu yöndeki ilk işaret fişekleri.