Dizi ana hikâyesiyle ağır bir drama potansiyeli taşısa da polisiye maceraya da bolca yer veriyor

Zayıf karakterler güçlü oyuncular: The Mysteries of Laura

FATİH ŞALO / caykahve@gmail.com

Will & Grace’teki Grace rolüyle unutulmaz bir performans sergileyen Debra Messing’in başrolünü üstlendiği polisiye-drama dizisi The Mysteries of Laura aynı anda zayıflık ve güç gösteren ilginç bir yapım.

Aynı isimli bir İspanyol dizisinin Amerikan uyarlaması olan The Mysteries of Laura yayınlanmaya başlamadan önce çoğu dizi takipçisi için ilgi uyandıran bir yapımdı. The Mysteries of Laura’nın Laura’sını oynayacak ismin Will & Grace’te hatırı sayılır bir şöhrete kavuşmuş aktris Debra Messing olması bu ilginin başlıca nedeniydi. The Mysteries of Laura cinayet şube dedektifi Laura Dimond’ın boşanmak istediği eşi ve mesleğinde karşılaştığı güçlükler üzerinden ilerliyor. Dizi bu ana hikâyesiyle ağır bir drama potansiyeli taşısa da polisiye maceraya da bolca yer veriyor. The Mysteries of Laura için kâğıt üzerinde her şey güzel görünüyorken bir şekilde uygulamada zayıf kalıyor.

Bu zayıflığın öncelikli nedeni karakter geliştirmek konusunda dizinin belirgin bir özensizlik ve hatta isteksizlik göstermesi. Debra Messing gibi son derece nitelikli bir oyunculuğa ve ilk bakışta sezilen havaya sahip The Mysteries of Laura’nın elindeki potansiyeli gerçeğe dönüştürememesi hayli üzücü. Dizideki karakterlerin tamamı polisiye-dramalardan şablon olarak alınmış karakterden ziyade tip olarak tanımlanabilecek biçimdeler.

Karakterlerin bu denli zayıf olması diyalogları da belirgin bir şekilde etkiliyor. Birbirine zıt olduğu imasında bulunulan karakterlerin her fırsatta çözümsüz ve içerisinde yeni bir şeyler duyulduğu hissi yaratmayan atışmaları ve sıkıcı diyalogları çoğu zaman diziyi izlerken can sıkıntısı veriyor. Aynı anda 10’a yakın polisiye-aksiyon dizisinin yayınlandığı bir dönemde The Mysteries of Laura gibi kendisini diğer polisiye yapımlardan ayrı tutmak zorunda olan bir dizide bu tip zayıflıklar ciddi sorunlara yol açıyor.

Gizli silah mizah

zayif-karakterler-guclu-oyuncular-the-mysteries-of-laura-115537-1.

Dizinin diyaloglar konusunda yaşadığı aksaklığın olumsuz bir etkisi de diziyi önemli bir gizli silahtan yoksun bırakması. Bu gizli silah mizah. Polisiye-dramalarda komedi ana karakterin özel hayatında takındığı hırçın tavırlarda sıkça kullanılan bir unsur. Dizideki diğer karakterlerle komik diyaloglara giren esas kahraman bu tarz diziler için bir vazgeçilmez. The Mysteries of Laura da bu geleneği sürdürmek istiyor. Ancak diyalog ve karakter inşası konusunda The Mysteries of Laura çok zayıf bir temele kurulu olduğu için komedi dizide belli belirsiz atan bir nabız gibi kalıyor.

Peki dizide oyunculuk dışında güçlü kalem var mı? Bu soruya gönül rahatlığı ile evet demek mümkün. The Mysteries of Laura her bölüm birbirinin aynı artık bilgisayar programı ile yazılıyormuş izlenimi veren polisiye senaryolarından ciddi anlamda kendini ayırmış bir yapım. Çözülmesi gereken cinayetler kadar çözüm yoluna giderken yaşanılan yüzleşmeler, düğümlerin çözüm biçimi vesaire bugün pek çok polisiye dizisinin gelemeyeceği bir çıtada. Tabii ki The Mysteries of Laura’daki dedektiflik hikâyelerinden bir The X-Files beklemek fazla gerçekçi bir iş olmaz ama dizinin senaryo açısından gayet izlenebilir olduğunu söylemek lazım.

Karakterlerdeki belirsizlik

Dizide yer yer karakterlerin duygusallıklarına da ağırlık verilebiliyor ancak yine de güçlü karakterler olmadığı için dizide karakterlere ihale edilerek gösterilen tüm etkinlikler basmakalıp ve sıkıcı olma barajını aşamıyor.

The Mysteries of Laura sahip olduğu potansiyeli gerçekleştirmek konusunda bir hayli zorlanan ve bu nedenle de başarısız olarak değerlendirilebilecek bir dizi. Yine de piyasadaki diğer polisiye-dramalarla kıyaslandığında The Mysteries of Laura’nın daha nitelikli görünen yapısı ve bir gün düzelebilir düşüncesi diziye bir şans vermek için yeterli.