SOL Parti, Brezilya mahkemesinin limana geri dön kararına rağmen Aliağa’ya doğru yolculuğuna devam eden zehirli atık gemisi Nae Sao Paulo adlı gemiye karşı bu pazar İzmir Karşıyaka’dan yürüyüş başlatıyor.

Zehir dolu gemiye karşı yürüyüş
Fotoğraflar: BirGün

Berke YENİ

Zehirli atık dolu Nae Sao Paulo adlı geminin söküm için İzmir Aliağa’ya gelmesine tepkiler devam ediyor. Brezilya mahkemesinin limana geri dön kararına rağmen, uydu görüntülerinden geminin hâlâ hareket halinde olduğu ve İzmir’e doğru yola devam ettiği görüldü.

SOL Parti İzmir İl Örgütü, geminin gelişine tepki göstererek yürüyüş kararı aldı. 21 Ağustos Pazar saat 17.00’da Karşıyaka Çarşı’dan yola çıkılarak zehirli geminin protesto edileceği açıklandı. SOL Parti İzmir İl Başkanı Kadir Bülbül, son yıllarda kapitalizmin doymak bilmez kâr hırsı yüzünden sürekli hale gelen çevre felaketlerinden bir yenisiyle karşı karşıya olduklarını dile getirdi. Bülbül, “Fransız donanmasına ait üzerinde 900 tona yakın asbest ve zehirli atık taşıyan Nae Sao Paulo gemisi söküm için ülkemize, İzmir Aliağa’ya getiriliyor. Aliağa zaten başta rafineri olmak üzere demir çelik ve gemi söküm sahası olması nedeniyle yoğun ve ağır kirlilikle boğuşuyor. Bu kirlilik yıllar boyunca büyük bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Özellikle gemi sökümde çalışan işçiler kontrolsüz ve denetimsiz koşullarda hem iş kazalarına hem de gemi sökümünde ortaya çıkan zehirli atıkların neden olduğu hastalıklara maruz kalıyor” dedi.

Bülbül, “Bu gemi birçok uluslararası kurumların belirttiği gibi gerçek manada zehir saçan bir gemiyken saray iktidarının sözcüsü AKP’li çevre bakanı ‘Abartmayın sadece 9 ton asbest barındırıyor’ diyerek durumu normalleştirmeye çalışıyor. Oysa bu gemi son yıllarda gemi sökümünde ortaya çıkan asbest miktarının çok daha fazlasını içeriyor. Gerçek olan şu ki zehir yüklü bu gemi, gemi söküm işinin en çok yapıldığı Hindistan, Bangladeş gibi ülkeler tarafından bile kabul edilmedi. Asbest yüklü bu gemi Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin tedbir kararına rağmen hukuksuz bir şekilde yola çıkarıldı. Uluslararası kuruluşlar bu konudaki uluslararası antlaşmaları hiçe sayarak yola çıkarılan bu geminin geri döndürülmesi yolunda görüş bildiriyorlar” diye konuştu.

Bağımsız Türkiye sloganıyla mücadeleyi büyüteceklerini vurgulayan Bülbül, şunları söyledi: “Toprağımızı, havamızı, suyumuzu sermayenin talanına sunanlar şimdi de başta gemi sökümünde çalışan işçiler olmak üzere halkın sağlığını hiçe sayarak ülkemizi emperyalistlerin çöplüğü yapmak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Halkın sağlığına, havasına, toprağına, özetle yaşamına sahip çıkan bütün toplumsal güçlerle birlikte kurulan bu barikatın içinde olacağız.”

zehir-dolu-gemiye-karsi-yuruyus-1054094-1.