İYTE yönetimi yemeklerin zehirlenmeye neden olmadığını açıklarken, öğrenciler olayın üstünün kapatılmaya çalışıldığını ileri sürdü

Zehirlenme bilmecesi

Berkay SAĞOL

İzmir’in Urla ilçesinde bulunan ve İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi (İYTE) KYK yurdunda geçen ekim ayında zehirlenen öğrenciler, şimdi de üniversitenin yemekhanesinde zehirlendi. Aradan geçen sürede alınmayan önlemler, öğrencileri isyan ettirdi.


Üniversite yönetimi, yemekhanede o gün çıkarılan su ve yemeklerden Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü’ne numune gönderdiğini ve sonuçların belli olduğunu açıkladı. Yönetim tarafından yapılan açıklamada, yemeklerde, öğrencileri zehirleyebilecek herhangi bir bulguya rastlanmadığı belirtildi.

İYTE Dayanışması tarafından BirGün’e yapılan açıklamada, “İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde geçen hafta başında yemekhanede yemek yiyen öğrenciler ve çalışanlar zehirlendi. Öyle ki sayımız 600 civarında ve okulda bütün sınavlar ve ödevler ertelenmek zorunda kaldı. Bizlerin sağlıklı yemeğe ulaşımını kâr amacı güden bir şirkete bırakan okul yönetimi, önce gereken neyse yapılacak demiş sonra da numune sonuçlarında hiçbir şey yok diyerek olayın üstünü kapatmaya çalıştı. Yaşadığımız zehirlenmeden Batı Mutfak Ltd. Şti. ve okul yönetimi doğrudan sorumludur. Numune sonuçları temiz diyerek bu konuyu kapatmak düpedüz biz öğrencileri, hocalarımızı ve bütün üniversite emekçilerini aptal yerine koymaktır. Numune sonuçlarının temiz olduğu açıklandı, peki biz neden zehirlendik? Yönetim başka boyutlar araştırılıyor diyor, neler araştırılıyor? Yemeklerin numune sonuçlarında patojenlere bakılmış. Kimyasallar ve diğer olasılıklar neden göz önünde bulundurulmadı? İYTE Dayanışma altında bir araya gelen öğrenciler ve çalışanlar olarak taleplerimiz, beslenme gibi temel bir hak, kâr amacı güden bir şirkete bırakılamaz, yemekhane devletleştirilmeli, okul kendi personelini çalıştırmalı. Yemekhane devletleştirilene kadar da şirket değiştirilmeli” denildi.