Çok sayıda ülkede yasaklanan, kansere neden olduğu ortaya konulan pestisitin TBMM’de yabani otları yok etmek için denetimsiz şekilde kullanıldığı ortaya çıktı.

Zehirli pestisit Meclis’in içinde

Mustafa BİLDİRCİN

Ölümcül etkileri olan ve çok sayıda ülkede kullanımı yasaklanan pestisitin TBMM’de kullanıldığı ortaya çıktı. Müsilaj sorununu araştırmak için TBMM bünyesinde kurulan Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu önceki gün bir araya geldi. Toplantıda, Türkiye’nin tarım politikası ve tarımsal üretimde yaşadığı sorunlar da gündeme getirildi.

Komisyonda söz alan HDP Milletvekili Rıdvan Turan, ölümcül etkileri bulunan ve birçok ülkede kullanımı yasaklanan pestisitin denetimsiz şekilde Meclis’te kullanıldığını savundu. Meclis’teki işçilerin, fazla solunması durumunda insan ve hayvanlar üzerinde ölümcül etkileri bulunan ilacı yabani otları yok etmek için kullandığı, işçilerin kendilerine, ‘ot ilacı’ denilerek verilen ilacın içeriği konusunda bilgilendirilmedikleri öğrenildi.

Bilim insanları glifosat etken maddesi nedeniyle kansere yol açtığını belirtse de satışına devam edilen ilacın, herhangi bir bilgilendirme yapılmaksızın işçilere verildiğini savunan Turan, şunları kaydetti: “İşçiler, taşların arasındaki otları öldürmek için süt gibi bir sıvı sıkıyor. İşçilere, ‘Ne yapıyorsunuz?’ diye sordum, ‘Ot ilacı atıyoruz vekilim’ dediler. ‘Nedir bu kullandığınız şey?’ diye sorunca da ‘Vallahi bilmiyoruz, bize verdiler’ yanıtını aldım. Kutunun fotoğrafını aldığımda bunun glisofat olduğunu öğrendim. Meclis Başkanı’yla konuştum ancak herhangi bir geri dönüş olmadı.”

İlaç şirketi Bayer hakkında glifosat içeren ot ilacı Roundup’tan dolayı 2018 yılında dava açılmıştı. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde görülen davada mahkeme, bahçıvan Dewayne Lee Johnson'ın glifosat içerikli tarım ilacını kullandığı için kansere yakalandığını onaylamıştı. Şirketin 20,4 milyon dolar tazminat ödemesine hükmedilirken yargıçlar Roundup'ın, kansere neden olduğuna dair uzman görüşlerine vurgu yapmıştı.