Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada Ukrayna'ya yapılan yardımlara ilişkin, “Paranız bağış değil, küresel güvenlik ve demokrasiye yönelik yapılmış bir yatırım” dedi.

Zelenski, ABD Kongresi'nde konuştu: Paranız bağış değil, küresel güvenliğe yapılmış bir yatırım
Fotoğraf: Depophotos

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Washington ziyareti çerçevesinde ABD Kongresi’ne hitap etti.

Zelenski, konuşmasında gelecek yılın ABD ve Ukrayna için dönüm noktası olacağını belirtti. Zelenski, “Dünyanın zihninde Rusya'yı yendik. Korkumuz yok. Ukrayna'nın bu zaferi elde etmesi bize cesaret veriyor, ki bu tüm dünyaya da ilham veriyor” diye konuştu.

Savaş alanındaki mücadelenin devam ettiğini ve ABD’nin orada olanların merkezinde olduğunu söyleyen Zelenski, “Her şeyin bize, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine bağlı olduğunu biliyorum. Yine de çoğu şey dünyaya bağlı. Dünyada çok şey size bağlı. Rusya gerçekten isterse saldırganlığını durdurabilir. Ama siz zaferimizi hızlandırabilirsiniz” dedi.

“UKRAYNA TESLİM OLMAYACAK"

Zelenski, Washington'a gelmeden bir gün önce Donbass'taki cephe hattında yer alan Bakhmut kentini ziyaret ettiğini hatırlatarak, “Ruslar ellerindeki her şeyi Bakhmut'a ve diğer güzel şehirlerimize karşı kullanıyor. İşgalcilerin ağır silahlarda önemli bir avantajı var, cephanede avantajları var, bizim sahip olduğumuzdan çok daha fazla füzeleri ve uçakları var. Doğru ama bizim de savunma güçlerimiz ayakta” ifadelerini kullandı.

Zelenski, Ukrayna'nın teslim olmayacağını belirterek, "Geçen yıl Bakhmut'ta 70 bin kişi yaşıyordu. Şimdi çok az sivil kaldı. O toprağın her karışı kana bulanmış durumda. Donbass şiddetli çatışmalarda ve hatta göğüs göğüse çarpışmalarda birkaç kez el değiştirdi" dedi.

Ukraynalı askerleri 1944 yılındaki Bulge Muharebesi'nde Hitler’e karşı mücadele eden ABD birliklerine benzeten Zelenski, “Tıpkı 1944 Noel'inde saflarını koruyan ve Hitler'in güçlerine karşı savaşan cesur Amerikan askerleri gibi cesur Ukraynalı askerler de bu Noel'de Putin'in güçlerine aynısını yapıyor. Ukraynalılar savaşıyor ve ölüyor. ABD’nin yapabileceği şey onlara direnmeleri için silah sağlamaktır. Topçularımız var. Evet. Teşekkürler. Yeterli mi? Pek sayılmaz” şeklinde konuştu.

İRAN'I TERÖRLE SUÇLADI

Konuşmasında İran’ı da hedef alan Zelesnki, “Rusya bu soykırım politikasında kendine müttefik buldu, İran. Rusya'ya gönderilen yüzlerce ölümcül dronlar, kritik altyapımız için bir tehdit haline geldi. Böylece bir terörist diğerini bulmuş oldu. Onları şimdi durdurmazsak diğer müttefiklerinize saldırmaları an meselesi. Bunu yapmalıyız” dedi.

KÜRESEL GÜVENLİK VURGUSU

Zelenski, ABD'nin ülkesine sağladığı milyarlarca dolarlık askeri ve ekonomik yardımı Ukrayna'nın Rusya'ya karşı direnişinde “hayati” olarak nitelendirerek, daha fazla yardım talebinde bulundu. Zelenski, “Paranız bağış değil. Bu, küresel güvenlik ve demokrasiye yönelik yapılmış bir yatırımdır" şeklinde konuştu.

Zelenski, Rusya'ya yönelik yaptırımların güçlendirilmesi çağrısında bulunarak, ABD Başkanı Joe Biden'ın 10 maddelik barış planını desteklediğini bunun uygulanması gerektiğini belirtti.

(İHA)