Biden'ın vergi artışı kararı tartışılıyor. Yılda 800 bin dolar kazanan bir ailenin yüzde 2,6 daha fazla vergi ödeyecek olması alt ve orta sınıfları etkiliyor.

Zenginler bizden çok farklı çünkü daha açgözlüler

Dave LINDORFF

F. Scott Fitzgerald’ın bir zamanlar arkadaşı Ernest Hemingway’e “Zenginler senden ve benden farklıdır, Ernest” dediği ve Hemingway’in “Evet, daha fazla paraları var” dediği söylenir. Fitzgerald haklıydı. Jeff Bezos, Elon Musk ve Warren Buffett gibi milyarderlerin varlıkları bugünlerde 100 milyar doları aşıyor. Milyarderler yalnızca nicelik olarak değil nitelik olarak da farklı. Bugün milyarder olan 664 Amerikalı var. Bu sayı, bir yıl öncesine göre 50 kişiden daha fazla. ABD’de Covid-19’dan 700 bin kişinin hayatını kaybettiği ve işsizliğin rekor seviyelere ulaştığı pandemi krizi sırasında bu 50 kişinin milyarderler kulübüne katıldığını unutmayın. Aynı sıkıntılı dönem boyunca ABD’deki tüm milyarderlerin serveti 1,3 trilyon dolar arttı.

MUSK VE BEZOS GİBİLERİNİN DÜNYASI

Bu insanlar kim? Geri kalanımızdan ayrı olarak saray gibi konutlarda yaşıyorlar, kendi özel jetleriyle dünyanın dört bir yanına uçuyorlar ve ortalama bir Amerikalının atmosferine belki de bin kat daha fazla küresel ısınma karbonu ekliyorlar. Daha da kötüsü, milyarderlerin çoğu işçi sınıfına berbat davranıyor. Tesla hisselerinin değerindeki son artışlarla dünyanın en zengin kişisi unvanı sarsılan Bezos, aşırı bir stresle çalışan ve tuvaletini şişelere yapmak zorunda kalan Amazon işçilerinin kendisini rahatlatmasını bekliyor. Ya da siyah bir asansör operatörüne karşı ırkçı taciz nedeniyle 137 milyon dolar tazminat cezasına çarptırılan Elon Musk’a bakın. Bunlar olağandışı değil. Ülkenin kurumsal elitleri, elde ettikleri artı değeri ürettiği için büyük bir minnet borcu duyması gerektiği insanları “işgücü maliyeti” olarak görüyor.

ZENGİN VERGİLERİ İÇİN DÜŞÜK ARTIŞ

Biden yönetimi bugünlerde servet sahiplerinin ödemesi gereken gelir vergisi oranlarını yüzde 2,6 artırdı. En yüksek vergi oranı servet sahipleri için yüzde 37’den yüzde 39.6’a çıkarıldı. Alt ve orta gelirliler yılda 800 bin dolar kazanan bir ailenin yüzde 2,6 daha fazla vergi ödeyecek olmasına mı sızlanacak? Bunun aksini düşünen var mı? Evet, zenginler senden ve benden farklı. Vergiler hakkında homurdanmak, ithal mallar için vergi ödemek istemeyen sömürgecilerin vergi isyanını hatırlatıyor. Ancak zenginlerin yaptığı yalnızca homurdanmak değil. Vergi artışlarını yok etmeyi hatta vergilerini daha da düşürmeyi vaat eden siyasetçilere para akıtıyorlar. Akıllara durgunluk veren şey, Bezos, Musk gibi açgözlü domuzlar için düşük vergiler desteklenirken yalnızca masaya yemek koymak ve mütevazı bir evde yaşamak için mücadele eden sıradan milyonlarca Amerikalı ülkenin faturalarını ödüyor.

SOSYAL GÜVENLİK YARDIMLARI AZALDI

Neler olduğunu anlamak için 2009’dan beri saat başı 7,25 dolar olan federal asgari ücretin zaman dilimi içerinde nasıl değerinin yüzde 24’ünü kaybettiğine bakın. Kongre’nin son 20 yılda sosyal güvenlik yardımlarının değerini yüzde 30 oranında azaltmasına da bakabilirsiniz. 1983 yılına kadar sosyal güvenlik yardımlarının vergiden muaf olduğunu hatırlayan çok az insan kaldı. Çünkü o paranın tüm amacı yaşlıların hayatta kalmasına yardım etmekti ve sıradan Amerikalılara karşı bu tür suçlar işlenmeye devam ediyor.

Amerikan halkının uyanma vakti geldi. Milyarderler ve milyonerlerden oluşan egemen sınıfın geri kalanımıza karşı yürüttüğü şiddetli bir sınıf savaşı var. Ve sonunda zenginler kazanıyor! Kazanıyorlar çünkü çıkarlarının nerede yattığını biliyorlar: Daha da zenginleşmek ve haksız kazançlara tutunmak.

CounterPunch’tan çeviren BirGün Çeviri Kolektifi