Zenginler Davos’ta, yoksullar sokaklarda

Dış Haberler Servisi

İsviçre’nin Davos kasabasında bu yıl ellincisi Dünya Ekonomik Forumu başladı. Cuma gününe kadar sürecek olan zirve için dünyanın dört bir yanından liderler, şirket temsilcileri, küresel tekellerin yöneticileri ve üst düzey ekonomi bürokratları Davos’a akın etti. 117 ülkeden devlet ve hükümet başkanları, üst düzey yöneticiler, bilim insanları, sivil toplum temsilcileri ve gazetecilerin de bulunduğu yaklaşık 3 binden fazla davetlinin dört gün boyunca katılacağı zirve ABD Başkanı Donald Trump'ın konuşmasıyla başladı.

22 devlet başkanı, 23 başbakanın da yer aldığı zirveye Almanya Başbakanı Angela Merkel, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in yanı sıra İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg katıldı. Thunberg de Davos'ta bir konuşma yapacak.

2009 yılındaki "One Minute" olayı sonrasında Davos'a katılmayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerine Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal temsil ediyor.

GÜNDEM KRİZ VE İKLİM

Neo liberal kapitalist sistemin temsilcilerini ve sözcülerini bir araya getiren Davos'ta kapitalizmin içinde bulunduğu güven bunalımı da masaya yatırılıyor.

Toplantılarda gelir eşitsizliği, siyasi kutuplaşma, çevre ve iklim krizi, küresel ekonominin durumu, paydaşların kapitalizmi, sürdürülebilir kalkınma, teknoloji, ticaret ve 4'üncü sanayi devrimi gibi çeşitli başlıklara odaklanılacak.
Zirve için olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken binlerce polis Davos’un çevresinde kuş uçurtmuyor. Dünya liderlerinden iklim korumada acil adımlar atılmasını talep eden yüzlerce aktivistin pazar günü ülkenin doğusundaki Landquart şehrinden Davos'a başlattığı üç günlük yürüyüş ise devam ediyor.

Davos'un hemen öncesinde açıklanan Amerikan kamuoyu araştırma şirketi Edelman'ın 2020 yılı Güven Barometresi, dünyada kapitalizme yönelik kuşkuların giderek yaygınlaştığını gösteriyor. 28 ülkede 34 bin katılımcıyla yapılan araştırmaya göre yüzde 56'lık çoğunluk, kapitalizmin mevcut haliyle dünyaya yarardan çok zarar getirdiği görüşünde. Katılımcıların yüzde 83'ü işini kaybetme endişesi içinde. Yüzde 66'lık kesim ise, mevcut siyasi liderlerin ülkesinin sorunlarını çözebileceğine güvenmiyor.

Dünya Ekonomik Forumu kurucusu ve başkanı Klaus Schwab da sistem karşıtı hareketlere dikkat çekerek, "İnsanlar, ekonomi 'elitleri'ne karşı ayaklanıyor, onların kendilerine ihanet ettiğine inanıyor. Küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlamaya yönelik çabalarımız tehlikeli bir şekilde yetersiz kalıyor" dedi. Schwab, dünyanın kritik bir kavşakta bulunulduğuna dikkat çekerek "bu yıl hükümet ve şirketlere yeni öneriler ve stratejiler sunan bir Davos 2020 Manifestosu geliştirmek zorunda olduklarını" kaydetti.