İran’da PJAK üyesi olduğu gerekçesiyle idama çarptırılan Zeyneb Celalyan, “Göstermelik, avukatsız, bir kaç dakikalık mahkeme...

İran’da PJAK üyesi olduğu gerekçesiyle idama çarptırılan Zeyneb Celalyan, “Göstermelik, avukatsız, bir kaç dakikalık mahkeme sonucu idama çarptırıldım" dedi. Celalyan için Türkiye’de kampanya başlatılacak.
Doğu Kürdistan’ın Mako kenti nüfusuna kayıtlı Celalyan 2008 yılı ortalarında Kirmaşan kentinde PJAK üyesi olduğu iddiasıyla tutuklandı. 14 Ocak 2009’de çıkarıldığı Devrim Mahkemesi’nde idam cezasına çarptırıldı. Avukatı olmadan sadece 7 dakikalık bir duruşma sonucunda idam cezası aldı ve cezası İran Yüksek Mahkemesi tarafından onaylandı. Celalyan insan hakları örgütlerine bir mektup yazdı. Hapishane işkence altında yaşadığını belirten Celalyan yardım çağrısında bulundu.


CEZAEVİNDE İŞKENCE GÖRÜYOR
Mektubunda, “27 yaşında Kürt kadını, siyasi tutuklu olarak İran hapishanesinde yatıyorum” diyen Zeyneb Celalyan, kötü koşullar altında sürekli işkence gördüğünü yazdı. Yargılama sürecine de değinen Celalyan, mektubunda şu ifadelere yer verdi: “Göstermelik bir yargılama yapıldı, bir avukatı dahi olmadan bir kaç dakikalık bir mahkemenin ardından idam cezasına çarptırıldım. Beni savunmak için bir avukatım bile yok. Yargılandığım mahkeme ise sadece birkaç dakika sürdü. Mahkeme bana, 'sen Allah'ın düşmanısın, çok yakında tüm Allah düşmanları gibi idam edileceksin' dedi. Hakimlerin tümü mahkeme sürecinde idam edilmem lehinde oy kullandı. Ben, annem ve ailemden hatır istemek için hakimden izin istedim. Hakim ise, bana 'kapa çeneni' diyerek isteğimi reddetti." Celalyan'ın çağrısının ardından çalışma başlatan Barış İçin Kadın Girişimi üyeleri, Uluslararası Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu insan hakları örgütlerine başvuruda bulunarak idamın durdurulması için harekete geçilmesini isteyecek. Kadınlar  Celalyan için Türkiye'de kampanya başlatmaya hazırlanıyor.