PEN Türkiye Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral, PEN üyelerine gönderdiği mektupta, 17 Aralık tarihinde Genel Kurul'un gerçekleşeceğini hatırlatarak, "Hepinizi bekliyoruz" çağrısı yaptı.

Zeynep Oral'dan PEN üyelerine 'Genel Kurul' çağrısı: Hepinizi bekliyoruz

PEN Türkiye Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral, PEN üyelerine mektup gönderdi.

Mektubunda, İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da gerçekleştirilen bombalı saldırıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Oral, "13 Kasım Pazar günü İstiklal Caddesinde patlayan bomba, hepimizden bir şeyler alıp götürdü. Ancak ateş düştüğü yeri yakar. 6 Can, yaşamdan koparıldı. Anneydiler, çocuktular, gençtiler. Geriye onulmaz acılar; hala ikisi yoğun bakımda olan 80 yaralı; o anların korkusunu, dehşetini asla üzerlerinden atamayacak olanlar; ve binlerce karanlık soru kaldı… Bugüne dek terörün hiçbir soruna çare olduğu, hiçbir sorunu çözdüğü görülmemiştir. Sadece ve sadece daha çok şiddette yol açar. Şiddet şiddeti doğurur…" ifadelerini kullandı.

PEN'in bombalı saldırıya ilişkin açıklama yaptığını anımsatan Oral, şunları aktardı:

"Şairlerimizden yola çıkarak, “Ölüm adın kalleş olsun” başlıklı açıklamamızda “'Yaşam hakkını savunmak; can güvenliğini korumak, düşünceleri özgürce ifade etmekle eşdeğerdedir. Bunlardan birini ortadan kaldırmak, hepsini ortadan kaldırmaktır' diyorduk. Tam da seçim sürecine girmişken, bu süreci şekillendirmeye, bu süreci engellemeye, zedelemeye kalkanlarla, şiddetten, kaostan, terörden medet umanlar arasında kaybolmamak için şöyle diyorduk: 'Hangi karanlık odak, hangi örgüt tarafından işlenirse işlensin, insanları birbirine düşman etmekten, özgürlüklerin kısıtlanmasından başka bir sonucu olmayacak bu katliamın tüm yönleriyle açığa çıkarılması ve bir daha yinelenmemesi için gereken önlemlerin alınması en büyük dileğimiz.'

TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'nın 3-11 Aralık tarihinde yapılacağını anımsatan Oral, "39 . Kitap Fuarının Onur Konuğu üyemiz Nazlı Eray. Buradan onu kutluyoruz. Fuara ilişkin tüm ayrıntıları www.istanbulkitapfuari.com adresinden okuyabilirsiniz. Fuardayken PEN standına uğramayı, hatta orada arkadaşlarımıza yardımcı olmayı unutmayın" ifadelerini kullandı.

"KASIM AYI KİTABI, AHMET TULGAR'IN KİTAPLARI SEÇİLDİ"

"Kasım ayı kitabı olarak, kısa bir süre önce yitirdiğimiz Ahmet Tulgar’ın tüm kitaplarını seçtiğimizi bildiririz" diyen Oral, şöyle devam etti:

Değerli üyemiz Gökhan Akçura kısa bir süre önce önemli bir konuya dikkatimizi çekti. Diyor ki Akçura: “Son senelerde bazı yayınevleri yazarlarla yaptıkları sözleşmelerde eserin senaryo/ film/ dizi haklarını da (ekstra bir ödeme yapmadan) alıyorlar.” Buna örnek de vermiş. İşte ünlü bir yayınevinin sözleşmesinden bir alıntı: "Eser sahibi sözleşme konusu eserin her türlü yazılı (kitap, cep kitabı, senaryo, dergi, gazete ve benzeri her türlü yazılı baskılar), görsel, sözel, elektronik (CD, VCD, DVD, bant. kaset, plak, disk, disket ve benzeri her türlü ürünler), e kitap, internet, dijital ve benzeri her türlü ortamlarda" yayma, temsil, umuma iletim hakkı (...) "yayıncıya bu sözleşmedeki koşullarla devir ve temlik etmiştir." Şöyle devam ediyor: “Zaten çok az bir telif karşılığı verilen eser, bu madde sayesinde bütünüyle yayıncının malı oluyor. "Senaryo" dediğin anda bütün haklarını vermiş oluyorsun. Bu konuda bir uyarı, karşı kampanya vb. bulunmadığından, ve genellikle de sözleşmeler bu ayrıntıda okunmadığından yazarlar imzayı basıyorlar.” Hepinizin dikkatine… Önümüzdeki günlerde Yayıncılar Birliğiyle bu konuyu gündeme almaya ve bu konuda girişimde bulunmayı umuyoruz."

GENEL KURUL ÇAĞRISI

17 Aralık 2022'te saat 11.00 ile 13.00 arasında Genel Kurul olduğunu hatırlatan Oral, "Hepinizi bekliyoruz" dedi.

Oral, son olarak şunları ifade etti: "Kutuplaştırmaya, ayırımcılığa, şiddete hayır diyerek… Umuda ve dayanışmaya özlemle… Karanlığı aydınlığa dönüştürmeye hasretle… Sevgi ve Saygıyla."