Zeytinlik alanların madencilik faaliyetine açılmasını fırsat bilen YK Enerji, Akbelen’de harekete geçti. Şirket, köylülerden zeytin ağaçlarını taşımaları ya da kesmeleri gerektiğini söyledi. Avukatlar tepki gösterdi.

Zeytin ağaçları tehdit edildi

Aycan KARADAĞ

Muğla’nın Milas ilçesinde İkizköy yakınında bulunan Akbelen Ormanı’nda bulunan ağaçların Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki “YK Enerji” tarafından Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı’na kömür temini için kesilmesine karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor.

Dava süreci devam ederken, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetleri yürütülmesinin önünü açan yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından bölgede yaklaşık 35 bin ağacın taşınması ya da kesilmesi isteniyor. YK Enerji yetkilileri, İkizköy muhtarı aracılığı ile köylülerden zeytin ağaçlarını taşımaları ya da kesmeleri gerektiğini bildirdiği öğrenildi. Yaşanan gelişmenin ardından İkizköylüler, yönetmeliğin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’da dava açtı. Avukat Doğu Işık, şirketin yönetmeliğin uygulanmasını aceleye getirmek istediğini söyledi. Işık, “Zeytin ağaçları tehdit altında. Bu yönetmelik hakkında açılan davalarda ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verilmezse zeytin ağaçları ya kesilecek ya taşınacak. Bununla ilgili dilekçemizi Milas Kaymakamlığı’na da verdik. Hiçbir yönetmelik kanundan üstün olamaz. Bu yönetmeliğin uygulanması hukuksuzdur. Bunun uygulanması durumunda Milas Kaymakamlığı’nın yaptırım uygulaması gerekir. Açtığımız davalar sonrasında acilen yürütmenin durdurulması kararını bekliyoruz” diye konuştu. Avukat Şehrazat Mercan ise, “Bu maden yönetmeliğinde yapılan değişiklik hukuka aykırı… Şu anda Danıştay’a çok sayıda dava gittiğini biliyoruz. Ama öncelikle incelenmesi gereken Akbelen. Yönetmelik değişikliğinde termik santral çalıştırılacak linyitin çıkarılması. Bu yüzden Akbelen dosyasının öne alınması gerekiyor” dedi.

***

Bir dava da Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nden

Kıyı Ege Belediyeler Birliği, zeytinlik alanlarda maden arama faaliyetlerinin önünü açan yönetmeliği karşı iptal davası açtı. Konak Belediye Başkanı ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Abdül Batur, “Bu kıyıma izin vermeyeceğiz. Yapılan bu yanlıştan bir an evvel dönülmesi gerekliliğini tüm üye belediyelerimizle birlikte açık yüreklilikle ve samimiyetle söylüyoruz. Bu yanlıştan en kısa zamanda, tek bir zeytin tanesi bile zarar görmeden dönülmelidir” dedi. Batur, yönetmelik değişikliğinin hem kanunlara hem de uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bakanlar Kurulu’nca 2010 yılında imzalanan Uluslararası Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Anlaşması’nda, zeytin ağacının, çok yıllı doğası sayesinde toprakların sürekli bakımı ve muhafaza edilmesi için vazgeçilmez olduğu belirtiliyor. Ülkemizin imzası olan bu sözleşmede çevrenin korunması ve muhafaza edilmesi maksadıyla zeytincilik ve çevre arasındaki etkileşimi iyileştirmek için gösterilen çabalar ve atılan adımları ilerletmek ve zeytin ağaçlarının genetik kaynaklarının muhafaza edilmesi için faaliyetler yürütmek maddeleri yer alıyor. Bugün yapılmak istenen, bu maddelere tamamen aykırıdır.”