Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün turizme rant alanı açmak için zeytinlik alanın yok edilmesine neden olacak ihalesine tepkiler sürüyor. Bölge halkı sahillerin ranta açılmaması ve zeytinliklerin korunması için çağrı yaptı.

Zeytinleri ranta teslim etmeyiz

Aycan KARADAĞ

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün turizm tesisi yapmak için Burhaniye sahilindeki 24 bin metrekarelik zeytinlik araziyi ihaleye çıkarmasına tepkiler sürüyor. 250’den fazla ağacı rant uğruna yok edecek ihale yarın gerçekleştirilecek.

Taksim Gezi Parkı’nı, “mazbut vakıf” gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) elinden alan Vakıflar Genel Müdürlüğü Balıkesir’in Burhaniye ilçesine bağlı Pelitköy Mahallesi Ilıca Mevkiinde bulunan arazi için, “Yapım Karşılığı Uzun Sureli Kiralama İhalesi” açtı.


Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre, söz konusu araziye yapılacak olan turizm tesisi için 26 milyon 767 bin 174 TL muhammen bedel belirlendi. 6 Nisan tarihinde ihaleyi alacak firma turizm tesisini 30 yıllığına kiralama hakkı elde edecek. İlk 3 yıl için 3 bin TL olarak belirlenen aylık kira, dördüncü yılda 35 bin TL ve sonraki yıllarda TÜFE oranında artırılacak.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, kıyıların yerleşime açılması için zeytin ağaçlarının taşınmasının bölgenin ekolojisine zarar vereceğini belirtti. Prof. Dr. Tolunay, “Teorik olarak her ağacın taşınması mümkündür ama mecbur olunmadıkça önerilmez. Ülkemizde maalesef ağaçların taşınması, bir yerin yapılaşması için kullanılıyor. Bu durum sürekli karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.

AĞAÇLAR TAŞINMAMALI

Bir ağacın taşınması için öncesinde 3 yıl gibi bir hazırlık yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tolunay, “Köklerinin küçültülmesi, budalama gibi bazı teknik durumlar var. Bunlar yapılmadan bir ağacı başka yere taşınması iyi değildir. Zeytin ise taşıması en kolay ağaç türlerindedir. Kök bölgesi çok geniş değildir ama taşınma yapıldıktan sonra tüm ağaçların yaşayacak diye bir garantisi yok. Kıyıların yerleşime açılması için ağaçların taşınmasını gerekçe göstermek doğru değil. Zeytinliklerin, zeytin olarak kalması bölgenin ekolojisi için daha önemlidir” diye konuştu.

Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler, zeytinlik arazinin 20 yıl önce Pelitköy Beldesi tarafından imara açıldığına ve kendilerinin yetkisi bulunmadığını belirtti.

İhaleye bir tepki de SOL Parti Burhaniye İlçe Başkanı Muhsin Ertuğrul Yücel’den geldi. İhaleyle sahillerin şirket tarafından kuşatılacağına dikkat çeken Yücel, şu ifadeleri kullandı: “Sadece asırlık zeytin ağaçları yok olmayacak. Sahillerin ihaleyi alan şirket tarafından işgal edileceği ve halkın yararlanması engelleneceği kuşkusu var. Burası doğa harikası. Buradan halk olarak bizlerin yararlanması gerekirken yine sermaye sahipleri yararlanacak . Burayı korumak hepimizin görevi.”

BÖLGE KORUNMALI

Burhaniye Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada ise “Yüzlerce yıllık zeytin ağaçları var burada. Kâğıt üzerinde arsa olarak nitelendirilmesi bu ağaçları yok saymayı mı gerektiriyor?’ diye soruldu. Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Bu güne kadar gördüklerimiz, burada olacakları öngörmemizi sağlıyor. İhaleyi iptal edin. Yüzyılların tanığı kutsal zeytin ağaçları, bırakın var olmaya ve işlerini yapmaya devam etsin. Vakıflar bir kez de halkın yararına bir şey yapsın. Kamunun olan, halkın hizmetine verilsin. Plajlar ve sahil herkesin olsun.”