Zeytinlikleri talan etmek istiyorlar

BirGün/EGE

SOL Parti Muğla İl Örgütü, zeytinliklerin talan edilmesine tepki gösterdi. SOL Parti İl Sekreteri Zekeriya Kargın, “Doymadılar! Rusya-Ukrayna savaşını fırsat bilip, zeytinlik alanlarımızı yağmalamak ve talan etmek için yeniden düğmeye bastılar, 1 Mart günü çıkardıkları bir yönetmelik ile zeytinlik alanları maden aramalarına açmaya çalışıyorlar.

“Kamu yararı, bu iktidar için şirket yararı anlamına gelmektedir” diyen Kargın, “Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün dediği gibi ‘Muğla, ülkemizin en büyük zeytin üreticisi şehirlerin başında geliyor. Türkiye’deki zeytin alanlarının yüzde 11,25’i, Ege Bölgesindeki zeytin alanlarının ise yüzde 21,35’i Muğla’da yer alıyor. 1 Mart öncesi Muğla’nın yüzde 65’i için maden arama ruhsatı söz konusu iken, şimdi bu oran daha da yükselecektir. Şirketlerden başka kimseye faydası olmayacak böylesi bir kararın, zeytinle geçimini sağlayanların ve kırdan geçinenlerin yaşamları üzerindeki tasarruf haklarını gasp etmeye yarayacağı açıktır” dedi.

‘TAŞ YİYİN DEMEKTİR’

Kargın, şunları söyledi: “Zeytin alanlarının talana ve yağmaya açılması, zeytinden geçinen halkımıza ‘Siz, taş yiyin’ demektir. Zeytinliklerin, tarım alanlarının talanına ve işlev dışı kullanımına izin veren, verimli toprakları maden, enerji ve turizm yatırımlarına açan her türlü yönetmelik iptal edilmelidir. Tarım arazilerine planlanan maden, enerji, turizm gibi amaç dışı kullanıma yönelik her türlü yatırım derhal sonlandırılmalıdır. Zeytinliklerimizi, doğayı, yaşamı korumanın tek yolu doğa-yaşam katili bu iktidarı birleşik mücadelemizle alaşağı etmekten geçiyor. SOL Parti olarak, Muğlalıları zeytinliklerine sahip çıkmaya çağırıyoruz!”