Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu ve Çine Yaşam Platformu, Çine’de düzenlenen ‘1. Çine Uluslararası Organik Memecik Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’ne Kaltun Madencilik’in sponsor olmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, şirketin bölgede doğa katliamı yaptığı belirtildi.

Zeytinyağı festivaline maden şirketinin sponsor olmasına tepki

Yağmur Beril VAROL

Aydın’da Büyükşehir Belediyesi, Çine Belediyesi ve Güney Ege Zeytincileri Derneği tarafından düzenlenen ‘Çine Uluslararası Organik Memecik Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’ne, Kaltun Maden şirketinin sponsor olmasına çevreciler tepki gösterdi.

Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu ve Çine Yaşam Platformu yaptığı ortak açıklamada, maden şirketinin bölgeye zarar verdiğini belirterek, "Kabalar, Söğütçük, Harımcık'taki maden ocaklarında zeytinleri yok edenleri, Gökbel'deki maden ocaklarıyla ormanları ve su kaynaklarını talan edenleri, sadece RES Projesi için dahi 160 bin çam ve zeytin ağacını kesenleri, Çine'deki maden işçilerinin slikozis hastası olmasına neden olup işçileri nefessiz bırakanları, maden faaliyetleri ile Madran ve Gökbel dağlarını talan eden, zeytinlikleri toz altında bırakıp çürüten, yeryüzündeki iklim krizini derinleştirenleri, tropikal meyve yetiştirebilmek için patlattıkları bombalarla yağmur bulutlarını dağıtanları mı sponsor yapıyorlar!’’ ifadelerine yer verildi.

Maden şirketinin festivale sponsor olmasına tepki gösterilen açıklamada, Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Çine Belediyesi başkanlarına, maden şirketinin sponsorluğuna son verme çağrısı yapıldı.