Bölge illerinde zırhlı araçların çarpması sonucu yaşanan can kayıplarına yenileri eklenirken aileler ölüme sebep olan kamu görevlilerinin yargılanmamasına tepkili. Son dokuz yılda 12’si çocuk en az 16 yurttaş zırhlı araçların altında kalarak hayatını kaybetti. CHP’li Bakan, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Zırhlı araçlar ölüm saçıyor

HÜSEYİN ŞİMŞEK

7 Haziran seçimlerinden istediği sonucu alamamasının ardından bölgede savaş konseptini devreye sokan AKP, zırhlı araçların neden olduğu sivil ölümlere ilişkin soruşturmaların genişletilmesi taleplerini yanıtsız bırakıyor.

Bölge illerinin birçoğunda son yıllarda birçok kez yaşanan zırhlı araç çarpmaları sonucu ölümlere tepki büyüyor. Her yıl birden fazla ölümün gerçekleştiği olaylarda ölüme sebep olan polisler tutuksuz yargılanırken yaşamını yitiren yurttaşların ailelerinin ise ifadeleri dahi alınmıyor.

Şırnak’ta 6 yaşındaki Furkan ve 7 yaşındaki Muhammed Y. kardeşlerin ölümüne neden olan polisin ilk duruşmada tahliye edilmesi ve kardeşlerin ailelerinin ifadelerinin dahi alınmaması, tepkilerin sonuncusuna neden oldu.

AKP döneminde zırhlı araçların sebep olduğu ölümler ise son yıllarda dikkati çekici derecede artış gösterdi. 2009 yılından bu yana 12’si çocuk en az 16 kişi yaşamını yitirirken çok sayıda yurttaş da uzuv kaybıyla yaşam mücadelesi vermeye başladı.

Zırhlı araçların son yıllarda neden olduğu bazı ölüm olayları şöyle:

  • 7 yaşındaki M.A, 2009’da Hakkari karayolu üzerinde yürürken özel harekât polislerinin kullandığı aracın altında kalarak yaşamını yitirdi.
  • 10 yaşındaki D.B, 2010’da Şırnak’ta akrep tipi zırhlı polis aracının altında ezilerek hayatını kaybetti.
  • 9 yaşındaki Y.Y, 2012’de Erzurum’un Karayazı ilçesinde ayakkabı boyacılığı yaptığı sırada zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdi.
  • 17 yaşındaki Sinan Saltıkalp 2013’te ayında Şırnak’ın Cizre ilçesinde polis aracının ezmesi sonucu ağır yaralandı. 4 ay yoğun bakımda kalan Saltıkalp daha sonra yaşamını yitirdi.
  • 57 yaşındaki Nail Mavuş isimli yurttaş, 1 Mayıs 2016’da Tarlabaşı Bulvarı’nda TOMA’nın çarpması sonucu hayatını kaybetti.
  • 6 yaşındaki B.B, 2016’te Cizre’de zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdi.
  • 4 yaşındaki T.K, 24 Temmuz 2016’da Van İpekyolu İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde hareket halindeki polis panzerinin altında kalarak hayatını kaybetti.
  • 17 yaşındaki M.D, Van’da 2016’da tarihinde evinin önünde otururken zırhlı aracın ateş açması sonucu yaşamını yitirdi.
  • 71 yaşındaki Naciye Özdemir, 2016’da Dersim’de kobra tipi zırhlı aracın çarpması sonucu öldürüldü.
  • 5 yaşındaki H.S, 2016’da tarihinde Cizre’de zırhlı aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti.
  • 7 yaşındaki B.D, 2017’de Mardin Dargeçit’te zırhlı polis aracının çarpması sonucu hayatını kaybetti.
  • 55 yaşındaki Hatun Elhuman, 2017’de Diyarbakır Gevran caddesinde askeri zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdi.
  • 70 yaşındaki Pakize Hazar, 2017’de Lice’de zırhlı araç çarpması sonucu yaşamını yitirdi.
  • 6 yaşındaki F.B, 2017’de Siirt’te ejder tipi zırhlı araç tarafından ezilerek öldürüldü.

Başbakan’a soruldu

TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, zırhlı araçların neden olduğu ölüm ve yaralanma olayları ve bu olaylara yönelik “soruşturmama” uygulamalarını Meclis gündemine taşıdı.

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bakan, 2002 yılından bu güne yaşanan ölüm olaylarının bilançosunu sordu.

“Kaç polis ceza aldı?”

CHP’li Bakan’ın Yıldırım’a yönelttiği sorular şöyle:

2002 yılından bu yana polis, jandarma ve askeri zırhlı araçların karıştığı olaylarda kaç sivil yaralanmış, kaç sivil yaşamını yitirmiştir?

2002 yılından bu yana zırhlı araçların sebep olduğu ölüm ve yaralanmalarda kaç polis, jandarma ve askeri görevli hakkında idari veya adli soruşturma açılmıştır? Kaç polis, jandarma ve asker idari veya adli ceza almıştır?

Ölümleri durduracak ve bunu önleyecek ne gibi tedbirler alacaksınız?

***

CHP’li Bakan, zırhlı araç çarpmaları sonucu ölen ve yaralanan çocuklara ilişkin idari soruşturma ve hukuki süreçte ailelere gerekli ve yeterli bilgi aktarımı yapılmadığı iddialarını ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.