Singapur’da düzenlenen güvenlik forumunda Çin Savunma Bakanı Li Shangfu, Tavyan’da taviz vermeyeceklerini kaydetti. ABD’li Bakan ise “çatışma” istemediklerini belirtse bile Tayvan’a desteğin süreceğinin sinyalini verdi.

Zirvede başka sahada başka
Çin Savunma Bakanı Shangfu “Tayvan konusundaki dış müdahale girişimleri başarısızlığa mahkûmdur” dedi. (Foto: İHA)

Dış Haberler

Asya-Pasifik bölgesinde Çin ile ABD ve müttefikleri arasındaki gerilimin arttığı dönemde, Singapur’da bölgesel ve küresel güvenliğin görüşüldüğü Shangri-La Diyaloğu düzenlendi. 20'nci kez düzenlenen foruma, Asya-Pasifik, Avrupa, Kuzey Amerika ve Orta Doğu'dan 40'ı aşkın ülkeden hükümet yetkilileri, savunma bakanları, askeri yetkililer ve güvenlik uzmanları katıldı.

Asya-Pasifik bölgesinde jeopolitik rekabetin yeniden şekillendiği bir döneme denk gelen forum, küresel ve bölgesel güvenlik alanındaki kilit ülkelerin karar vericileri arasında üst düzey görüşmelere ev sahipliği yaptı.

Forumda konuşan Çin Savunma Bakanı Li Shangfu, “Tayvan konusundaki dış müdahale girişimleri başarısızlığa mahkûm. Çin ordusu, ulusal egemenliğini korumaya kararlı” dedi. Shangfu, “Çin mutlaka birleşmelidir ve birleşecektir. Barışçıl birleşmeyi gerçekleştirmek için azami samimiyet göstereceğiz, ancak birleşmenin gerçekleşmesi için güç kullanmaktan vazgeçme konusunda asla söz vermeyeceğiz. Tayvan’ı Çin’den ayırmaya cüret eden olursa, Çin ordusu ne pahasına olursa olsun ülkenin ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla koruyacak” ifadelerini kullandı.

Shangfu, Tayvan konusundaki tüm dış müdahalelerin başarısızlığa mahkum olduğunu kaydetti.

Li Shangfu ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin ile yüz yüze görüşmeyi reddetmiş fakat iki bakan, Shangri-La Diyaloğu’nun açılış yemeğinde el sıkışmıştı.

FELAKET DOĞURUR

Li Shangfu, ABD’den ilişkilerin geliştirilmesi için samimiyet göstermesini beklediklerini belirterek, "Çin-ABD ilişkileri, ikili ilişkilerin ötesinde, küresel önem taşıyor. Uluslararası toplum, Çin ile ABD arasındaki ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı şekilde gelişmesini istiyor ve potansiyel bir çatışma veya zıtlaşmadan endişe ediyor” ifadelerini kullandı.

Li Shangfu, ABD ile Çin arasındaki bir çatışmanın bir felaket doğuracağını, ancak zıtlaşmayı değil diyaloğu tercih ettiklerini söyledi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise forumda yaptığı konuşmada, Çin ile yeni bir soğuk savaş istemediklerini belirterek, "Çatışma ve cepheleşme arayışında değiliz fakat baskı ve zorbalığa boyun eğmeyeceğiz" dedi.

Austin, Pekin'in uluslararası hava sahasında yasal olarak uçan ABD uçaklarına yönelik endişe verici eylemlerde bulunduğunu belirterek “Bu nedenle, müttefiklerimizi ve ortaklarımızı zorlama ve baskılara karşı kendilerini savunurken destekleyeceğiz” dedi. Tayvan Boğazı'nda barışı korumanın tüm dünyanın çıkarına olduğunu söyleyen Austin, ülkesinin bölgedeki düzeni koruma politikasında değişiklik olmadığını belirtti. Austin, “Çatışmanın ne yakın ne de kaçınılmaz olduğunun altını çizmek isterim. Günümüzde caydırıcılık önemlidir ve onu sağlamak bizim görevimizdir” ifadelerini kullandı. Austin, ülkesinin ve ABD Başkanı Joe Biden’ın “çatışma yerine diplomasiyi güçlendirmek ve bölgede barışı, güvenliği ve istikrarı desteklemek” için çalıştığını söyledi. 

***

KITA SADECE EKONOMİYE ODAKLANDI

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Avrupa merkezci politikayı eleştirerek, "Asya-Pasifik ülkelerinin 21'inci yüzyılı şekillendireceği çok açık" dedi. Pistorius, Avrupa'nın, Asya-Pasifik ülkeleriyle uzun süre sadece ekonomik ilişkilere odaklandığına ve küresel politik gelişmelere yeterince önem vermediğine dikkat çekti. Pistorius, Asya-Pasifik'te meydana gelebilecek herhangi bir silahlı çatışmanın sadece bu bölgeyi değil tüm dünyayı etkileyeceğini vurgulayarak, Almanya'nın bölgedeki barış ve güvenlik için katkı sağlamaya hazır olduğunu dile getirdi. Pistorius, çok taraflılık, diyalog ve işbirliğinin önemini vurgulayarak, "Tek taraflılık yerine çok taraflılık, çift kutupluluk yerine çok kutupluluk, meydan okuma yerine müşterek güvenlik. Gücün etkinliğine değil hukukun etkinliğine ihtiyaç duyuyoruz. Almanya, bu çabaya bağlı kalacaktır" ifadelerini kullandı.

***

İSTİHBAHRATÇILAR BİR ARAYA GELDİ

Shangri-La Diyaloğu sırasında 20’ye yakın ülkenin istihbarat yetkililerinin gizli bir toplantı düzenlediği iddia edildi. Reuters’ın 5 kaynağa dayandırdığı haberde, toplantıların birkaç senedir yapıldığı ancak kamuoyuna yansımadığı kaydedildi. Toplantıda ABD’yi Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines temsil ederken, Çinli istihbarat yetkililerinin de toplantıda bulunduğu belirtildi. Toplantıdaki tartışmalarla ilgili bilgi sahibi bir kişi Reuters’a yaptığı açıklamada, "Toplantı, uluslararası gölge gündem için önemliydi. Bu toplantı gizli bir ajan festivalinden ziyade niyetleri ve kırmızıçizgileri daha iyi şekilde anlamanın bir yolu. İstihbarat servisleri arasında, resmi ve açık diplomasi daha zor olduğunda konuşabileceklerine dair söylenmemiş bir kural var. Bu, gerilim zamanlarında çok önemli bir faktör” dedi.