Paris Barış Forumu'ndan NATO Zirvesi’ne, G7 Zirvesi’nden Asya Pasifik Zirvesi'ne kadar hemen her zirve küresel çıkar çatışmalarının yarattığı krizlerin gölgesinde son buluyor. Son olarak APEC Zirvesi ABD ve Çin arasındaki gerilim nedeniyle kavgalı bitt

Zirvede kavga var!

Papua Yeni Gine'de düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi’nde (APEC), ABD ve Çin arasındaki ticari anlaşmazlık nedeniyle sonuç bildirisi imzalanamadı. Geçtiğimiz aylarda da Kanada'da düzenlenen G7 Zirvesi benzer bir anlaşmazlık nedeniyle sonuç bildirgesi imzalanmadan sona ermişti. Gözler şimdi de ay sonunda Arjantin’de yapılacak G20 Zirvesi’nde.

Bu yıl Paris Barış Forumu’ndan NATO Zirvesi’ne, G7 Zirvesi’nden Asya Pasifik’e kadar hemen her zirve uluslararası hegemonya krizinin, çıkar çatışmalarının yarattığı krizlerinin gölgesinde gerçekleşti. Özellikle son dönemde ABD ile Avrupa arasındaki transatlantik Washington-Pekin arasındaki transpasifik gerilimi zirvelere de aynen yansıdı.
Son olarak, Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yıldönümü dolayısıyla Paris'te düzenlenen törende yaşanan ABD-AB gerilimi, Macron ve Merkel'in Avrupa Ordusu çıkışlarıyla bir kez daha su yüzüne çıktı. Dün de Almanya Parlamentosu'nda konuşan Macron iki ülke arasındaki bağların kuvvetlendirilmesi gerektiğini kaydederek, "Avrupa'nın dünyayı kaosa sürüklenmekten alıkoyma yükümlülüğü var" açıklaması yaptı.

Asya Pasifik zirvesi’nde ticaret savaşları
Papua Yeni Gine'deki Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi'nin sonunda ABD ve Çin arasındaki anlaşmazlık nedeniyle liderler sonuç bildirisi üzerinde uzlaşmaya varamadı. ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in katılmadığı zirve, 1993'ten bu yana ilk kez sonuç bildirgesi olmadan sona erdi. ABD’nin bildiride, Çin'e karşı güçlü bir dille haksız ticaret yaptığının vurgulanması ısrarı ve Çin’in de bildiride ABD'nin tek taraflı yaptırımlarının vurgulanması isteği zirveyi sonuçsuz bıraktı.


Barış Forumu’nda Avrupa Ordusu kavgaları
Paris'te I. Dünya Savaşı'nı sona erdiren ateşkes anlaşmasının 100. yıldönümü sırasında gerçekleşen Barış Forumu’nda Macron’un yeniden dillendirdiği Avrupa Ordusu tartışmaları damga vurdu. Almanya Başbakanı Merkel de Macron’a destek vererek "Avrupa ordusu" oluşturulmasına yeşil ışık yaktı.

Savunma harcamaları
NATO devlet ve hükümet başkanlarının 11-12 Temmuz tarihlerinde Belçika’nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilen zirve toplantısında, ABD ile Avrupalı müttefikleri arasında savunma harcamaları konusunda yaşanan gerilimin gölgesinde başladı. Zirvenin daha ilk gününde, ABD Başkanı Donald Trump ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözlü atışmasına sahne oldu. Trump Merkel'i "Rusya'ya bağımlı" olmakla suçlarken, "Gaz projesi nedeniyle Almanya Rusya'ya milyarlar ödüyor, şimdi biz Almanya'yı Rusya’ya karşı mı koruyacağız" demiş, Merkel’den ise "Almanya kararlarını bağımsız alır" yanıtı geldi.

G7’de gümrük vergisi krizi
Kanada'daki G7 Zirvesi’ne Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan İran'la nükleer anlaşmaya dek uluslararası anlaşmalardan çekilmesinin üzerine müttefik ülkelere gümrük duvarlarını yükseltmesinin gerilimi damga vurdu. Macron, G7 bildirisinin 6 lider tarafından imzalanmasından söz etti. Zirve’nin sonuç bildirgesini ABD imzalamadı, gerekçe olarak da Kanada ile gümrük vergisi krizi sundu. ABD'nin AB, Kanada ve Meksika'dan ithal edilen çeliğe yüzde 25 ve alüminyuma yüzde 10 ek vergi uygulamasını yürürlüğe sokması, özellikle Avrupa ile ABD arasında ticaret savaşı endişesini doğurdu.