Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlenen Arap Devletleri Ligi Zirvesi’nin hazırlık toplantısında, Suriye ve Libya tartışmaları nedeniyle beklenenden daha düşük seviyede katılım oldu. Organizasyona en az 8 devlet başkanının gelmesi beklenirken, zirve için Beyrut’a sadece Somali ve Moritanya cumhurbaşkanları gitti. ‘Mutabık değiliz’ Topluluktaki ülkeleri ikiye bölen ana konuların başında ise Suriye’nin Arap Birliği’ne tekrar girip girmeyeceği konusuydu. […]

Zirvede Suriye krizi

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlenen Arap Devletleri Ligi Zirvesi’nin hazırlık toplantısında, Suriye ve Libya tartışmaları nedeniyle beklenenden daha düşük seviyede katılım oldu. Organizasyona en az 8 devlet başkanının gelmesi beklenirken, zirve için Beyrut’a sadece Somali ve Moritanya cumhurbaşkanları gitti.

‘Mutabık değiliz’

Topluluktaki ülkeleri ikiye bölen ana konuların başında ise Suriye’nin Arap Birliği’ne tekrar girip girmeyeceği konusuydu. Suriye’nin birliğe üyeliği 2011’deki halk ayaklanmasının ardından askıya alınmıştı. Lübnan Dışişleri Bakanı Gibran Bassil, zirve öncesi yaptığı bir konuşmada Suriye’ye geri dönmesi için çağrıda bulunurken, Arap Ligi Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, “Arap ülkeleri arasında Suriye’nin dönmesi konusunda mutabakat olmadığını” söyledi.

Lübnan tepkili

Euronews’in haberine göre, Uzun süredir yeni bir hükümetin kurulamadığı Lübnan’da, Suriye’nin Arap Ligi’ne dönmesi konusu iç siyaseti de ikiye böldü. Yerel gazetelerden El-Cumhuriyet, “Arap hayal kırıklığı ve bahaneler zirvesi” manşetini atarken, El-Nahar gazetesi “Beyrut’ta şok… cumhurbaşkansız zirve” başlığını kullandı. Libya’nın katılımının da tartışıldığı zirveye Arap Ligi’ne üye ülkelerden çoğunun cumhurbaşkanları gelmese de, başbakan, bakan veya temsilciler katıldı. Arap Ligi Genel Sekreter Yardımcısı Hüsam Zeki, “Bu durum, kararlaştırılacak konuların önemini düşürmüyor.” açıklamasında bulundu.

7 sene sonra gelen arayışlar

Suriye’deki iç savaş 8’inci yılına girerken, Şam’daki büyükelçiliklerini kapatan Körfez ülkeleri, 7 yıl sonra yeniden dönmeye başlamıştı. İlk olarak Sudan’ın Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in Şam ziyaretiyle başlayan yakınlaşma sinyalleri, “Suriye Arap ligine geri mi gelecek” sorusunu da beraberinde getirmişti. Bu kapsamda ilk adım Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelmiş, Abu Dabi yönetimi, 2012’de kapattığı Şam Büyükelçiliği’ni, düzenlenen törenle açtı. Bahreyn’in Suriye ile ilişkileri devam ettirmek istediği belirtilen açıklamalarda bulunmuştu. Kuveyt’in de yakın zamanda büyükelçiliğini açacağı belirtildi. Suudi Arabistan ve Katar başta olmak üzere Körfez ülkeleri, Suriye savaşında, Beşar Esad yönetimi karşıtı silahlı muhalifleri desteklemişti.