Başbakanlık’taki Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantısından çıkan en somut karar, PKK ile mücadelede koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığı bünyesinde yeni bir....

Başbakanlık’taki Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantısından çıkan en somut karar, PKK ile mücadelede koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığı bünyesinde yenibir kurumsal yapı oluşturulması oldu....

 

Hükümet, PKK ile mücadelede yeni bir yapılanmaya gidiyor. Önceki gün Başbakanlık’ta yapılan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantısında, birimler arasında koordinasyonu sağlamak üzere, İçişleri Bakanlığı bünyesinde yeni bir kurumsal yapıya gidilmesi kararı alındı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanı ile Terörle Mücadele Yüksek Kurulu üyesi bakanlar katıldı. MİT Müsteşarı ve Emniyet Genel Müdürü’nün de yer aldığı toplantıda "terörle mücadele" başta sosyoekonomik, dış politika ve hukuki yönleri olmak üzere tüm boyutlarıyla değerlendirildi.

Zirveden çıkan en somut karar, PKK ile mücadelede koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığı bünyesinde yeni bir kurumsal yapı oluşturulması oldu. İki yıl önce yeni bir birim kurulmasına sıcak bakmayan hükümet, Başbakanlık Güvenlik İşleri Başkanlığı"nı yeniden yapılandırarak koordinasyonu bu birime vermişti. Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nun Sekretaryası"nı da yürüten bu birim Terörle Mücadele Eylem Planı"nın yürütülmesini de takip ediyordu.

Gelinen noktada hem istihbarat alışverişinin daha koordineli şekilde sağlanması hem de askeri ve sivil kanat arasındaki alışverişin işlevsel şekilde yürütülmesi için yeni bir kurumsal yapıya gidilmesi gerekli görüldüğü bildirildi.

Genelkurmay Başkan Orgeneral İlker Başbuğ, göreve geldikten sonra "Yeniden yapılanmaya duyulan ihtiyacı dile getirmekten yorulduk, artık uygulamalara bakalım" demişti.

 

***

Bakanlıktaki yapılanma Kürt sorununu çözer mi?

DTP Şırnak Milletvekili Kaplan: Çözümü yanlış yerde arıyorlar. DTP Muş Milletvekili Sakık: Devlet kendisini kandırıyor. ÖDP Genel Başkan Yardımcısı İşleyen: Kürt sorunu terör sorunu değil. EMEP Genel Başkanı Tüzel: Devlet uygulamaları daha da sertleşecektir. İHD Genel Başkanı Öndül: Bölge halkı dinlenmelidir. DurDe Girişimi Sözcüsü Akyıldırım: DTP’lilere kulak verilmelidir....

 

 

Siyasiler ve sivil toplum örgütü temsilcileri Terörle Mücadele Değerlendirme Toplantısı’nda, terörle mücadelede koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığı bünyesinde yeni bir kurumsal yapılanmaya gidilmesini BirGün’e değerlendirdiler. Temsilciler özellikle Kürt sorununun çözümünde söz konusu yapılanmanın işlevsel olamayacağı görüşünde birleşti.

 

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan: Genelkurmay ve Başbakanın başkanlığında doğal afetlere çözüm oluşturmak üzere kurulmuş kriz merkezleri var. Bunların şimdiye karşı afetleri önlemek ya da yaraları acilen sarmak gibi bir yararı olmadı. Şimdi İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulması kararlaştırılan yapının da çözüme katkısı olmayacaktır. Çünkü devlet, çözümü yanlış yerlerde aramaktadır.

DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık: Önlemler almanın Kürt sorunu çözümünde işlevi olmadığını hayat bize 25 yıldır gösteriyor. Askeri ve polisi önlemler barış sağlamıyor. Devlet yetkilileri, İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurmayı planladığı yapıyla sadece kendisini kandırmakta ve toplumu oyalamaktadır.

ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen: Kürt sorunu yıllardır ‘terör’ sorunu olarak ele alındı. Böyle ele alındığı sürece çözüm için herhangi bir adımın atılması mümkün değildir. Söz konusu düzenleme bu güne kadar yapılanlardan farklı değildir. Bu mantık bu güne kadar çözümsüzlüğü dayatan mantıktır. Sorun bir güvenlik ve terör sorunu değil, bir demokrasi sorunudur. Çözüm için demokratik yol ve yöntemlerin tartışılması gereklidir. Herkes sorunun geldiği boyutun farkında olarak davranmalı, çözümsüzlüğü dayatmaktan vazgeçmelidir.

EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel: Devletin Kürt sorununu ‘terörle mücadele’ kapsamında ele aldığı sürece soruna çözüm getirilemeyecektir. Söz konusu kurumun hayata geçmesiyle birlikte polis yetkileri daha da artacak, mevcut devlet uygulamaları sertleşecektir. Devlet sorunu terör olarak görmekten vazgeçmelidir.

İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül: Kurum şiddet ve terör olaylarında belki işlevsel olur. Ancak Kürt sorunu bir terör sorunu değildir. Dolayısıyla, kurulun bu konuda herhangi bir işlevi olması beklenemez. Bu kurum, işsizliğe, sosyal, kültürel problemlere çare bulabilecek midir? Devlet meseleyi terör sorunu olarak algılamaktan vazgeçmelidir. Kürt sorunu, bölge halkının, sendika temsilcilerinin, çiftçilerin, kadınların, kanaat önderlerinin çözüme yönelik ne düşündüğünün dinlenmesiyle çözülebilir. Şiddet şimdiye kadar neyi çözmüştür ki Kürt sorununu çözebilsin?

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Girişimi Sözcüsü Volkan Akyıldırım: Meclis’teki DTP’lilerin yok sayıldığı, Kürtlerin taleplerine kulak tıkandığı, askeri operasyonların durmadığı bir ortamda oluşturulacak hiçbir kurum, Kürt sorununda çözüm yaratmayacaktır.

ÖZLEM ZORCAN ANKARA