Zoraki dönüşüme bakanlık onayı
Tokatköy’de birçok yapı yıkıldı. (Fotoğraf: BirGün)

Uğur ŞAHİN

İstanbul Beykoz Belediyesi’nin Emlak Konut ile birlikte hayata geçirmek istediği kentsel dönüşüm projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci tamamlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Emlak Konut’un 27 Mayıs tarihinde yaptığı başvuruya ilişkin önceki gün ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı aldı. ÇED süreci, projenin olası etkilerinin masaya yatırılması anlamına geliyor. ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı ise projenin değerlendirme dışı tutulması durumunda veriliyor. Bu karar sonrası da “yatırıma” başlanabiliyor.

Emlak Konut’un bakanlığa sunduğu proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, proje kapsamında 776 konut ve 47 iş yerinin inşa edilmesi planlanıyor. 9,1 hektar büyüklüğündeki planlama alanının mevcut nüfusu yaklaşık bin 715 kişi. Ancak kentsel dönüşüm projesi sonrası nüfusun yaklaşık 2 bin 950 kişiye ulaşması bekleniyor. Tokatköy Kentsel Dönüşüm projesinin maliyeti ise 376 milyon 429 bin 500 TL. Zoraki dönüşüm kıskacında olan Beykoz Tokatköy Mahallesi'nde yurttaşların su, elektrik ve doğalgaz bağlantıları 22 Haziran’da kesilmişti.

YARGIYA TAŞIDIK

Karara ilişkin BirGün’e değerlendirmede bulunan Tokatköy kentsel dönüşüm mağdurlarının sözcüsü Ahmet Kanbur, ÇED sürecini yargıya taşıdıklarını aktardı. Kanbur, “Şu an projeye başlayamazlar çünkü hâlihazırda yürütmeyi durdurma kararı var” dedi ve ekledi: “Bizim hâlâ elektriğimiz ve doğalgazımız yok. Biz bu projeyi durdurma heveslisi değiliz. Bize doğru düzgün bir sözleşme getirmeleri gerek. Fakat belediyenin bu tavırlarından anlaşmaya gitmeyeceği anlaşılıyor.”

CHP Beykoz İlçe Başkanı Aydın Düzgün ise şöyle dedi: “Canları ne isterse, buna uygun yasayı, kanunu yapıyorlar. Şimdi de kentsel dönüşümde ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı aldılar. AKP yönetimi maalesef vatandaşla oturup, anlaşma yoluna gitmiyor. Vatandaşı çaresiz bırakıp, bundan yararlanmak istiyorlar. Fakat elbet bir gün adalet yerini bulacak.”

YÜRÜTMEYİ DURDURMA

İstanbul 13. İdare Mahkemesi, AKP’li Beykoz Belediyesi’nin kentsel dönüşüm uygulamak istediği Tokatköy Mahallesi’ne ilişkin hazırlanan imar planının parsel bazında yürütmesini durdurmuştu. Mahkeme, söz konusu planın şehircilik ilkelerine aykırı olduğuna vurgu yapmış, ‘telafisi güç zararlar doğabileceğine’ dikkat çekmişti. Tokatköylüler elektriksiz ve susuz yaşarken AKP’li Meclis üyesi Ahmet Deliak’ın projeden yer aldığı ortaya çıkmıştı. AKP’li Deliak, “Etik olmayacak bir şey yok. Süreç içerisinde hak sahibi olduk” açıklaması yapmıştı.