Yargıtay tarafından 4 yıl 11 aylık hapis cezası onanan CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu’na siyasi yasak getirildi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a seslenerek, "Halkın iradesi senden büyüktür. Canan bizimdir! Zalimin zulmü karşısında geri adım atmayacağız" dedi.

Zorbalık işe yaramaz

Haber Merkezi

Seçim öncesinde her alanda baskıyı artıran ve sandığa yönelik müdahale sinyallerini çoğaltan iktidar, bu kez CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu yargı eliyle cezalandırdı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na "kamu görevlisine hakaret", "Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılamak" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla verilen 4 yıl 11 ay 20 gün hapis cezasını onadı. Ayrıca Kaftancıoğlu’na siyasi yasak cezası verildi.


SİYASİ YASAKLI OLACAK

CHP kaynakları, bu cezalarla ilgili emsaller doğrultusunda Kaftancıoğlu’nun hapishaneye girip, aynı gün çıkacağını ve denetimli serbestlik uygulamasına tabi olacağını aktardı. Ayrıca Kaftancıoğlu’na siyasi yasak kararı da verildi. TCK 53. madde kapsamında Kaftancıoğlu, vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan men edildi.

Kaftancıoğlu, Yargıtay’ın kararı ardından şu açıklamayı yaptı: “Biz iktidardaki kötülüğü gönderinceye kadar, bu ülkede sadece Canan Kaftancıoğlu için değil 84 milyon için hukuku yeniden sağlayıncaya kadar çalışmaya devam edeceğiz. Asla ve asla umudunuzu kaybetmeyin. İktidardaki kötülüğü bizler umudu örgütleyerek göndereceğiz. İşte o zaman bu ülkede gerçek adalet, gerçek hukuk tesis edilmiş olacak.”

MİTİNGİN YERİ DEĞİŞTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin il başkanlığı önünde karara tepki göstererek, "Vicdanı olan her vatandaşla beraber yürüyeceğiz. Türkiye’yi zulümden ve zalimden kurtaracağız" dedi. Erdoğan’a seslenen Kılıçdaroğlu, "Sen iki yüzlüsün. Sen fırsatçısın. Sen bir zorbasın. Zulmün, küstahlığın artık son buluyor. Yeni bir hayat başlamak üzere bu ülkenin insanları için. Bütün acımasızlıklar senin zayıflıklarından doğuyor. Sen zayıfsın, biz güçlüyüz. Biz omuz omuza gelen bir halkız. Cezalandırmaya çalıştığın Canan’ın arkasında koca bir halk var. Bunu bir an bile aklından çıkarma. Unutma Erdoğan, bugün Canan nezdinde vücut bulan halkın iradesi senden büyüktür. Canan yüreklidir, Canan cesurdur, Canan bizimdir! 21 Mayıs günü Bursa’da miting yapacaktık. Artık mitingin adresi Bursa değil, İstanbul’dur. Zalimin zulmü karşısında asla geri adım atmayacağız. Adalet bu ülkeye ya gelecek ya gelecek!" açıklamasını yaptı.

PARTİLERDEN TEPKİ

CHP’li vekiller, parti yöneticileri ve belediye başkanları Kaftancıoğlu’na destek mesajı göndererek, onanan cezalara tepki gösterdi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, kararla ilgili "İktidar yapamadıklarını yargı yoluyla yapmaya çalışıyor" değerlendirmesi yaptı. İYİ Parti Genel Genel Sekreterliği ise Yargıtay’ın kararıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Adaletin olmadığı yerde demokrasi olmaz. Bugün, bu kararı, sıradan bir mahkeme kararı olarak görüp geçemeyiz.” DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Kaftancıoğlu hakkındaki kararın onanmasına dair “Nereden gelirse gelsin, haksızlığa boyun eğmeyiz. Kaftancıoğlu’na verilen cezanın hedefinde demokratik siyaset olduğunu bilecek kadar deneyimliyiz. Bu adaletsizlikten hep beraber kurtulacağız" dedi. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise “Hiç kimse endişeye kapılmasın, umutsuzluğa düşmesin. Siyasi kararların odağı haline gelen yargı kurumunu yeniden ayağa kaldıracağız” dedi.

HUKUKSUZLUĞA KARŞI DAYANIŞMA

Sosyalist partiler, Kaftancıoğlu hakkındaki kararla ilgili şu açıklamaları yaptı:

SOL Parti: AKP iktidarı, baskı, yasak ve zorbalıkla ayakta kalmanın yollarını arıyor. Gezi Davası’nın ardından şimdi de Kaftancıoğlu hakkında ceza ve siyasi yasaklama kararı ancak bunun ifadesidir. Baskı, yasak, zorbalık sökmeyecek. Kaybedeceksiniz!

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz: Kaftancıoğlu hakkında verilen hapis cezaları ve siyasi yasak kararı demokratik siyasete gözdağıdır. Bu hukuksuzluğa karşı dayanışma içinde olacağız.

TKP: Katillere, hırsızlara, tecavüzcülere, ülkenin kaynaklarını yağmalayanlara dokunmayan iktidar kendisini eleştirenlere yargı yoluyla parmak sallamaya devam ediyor. Bir kez daha, daha güçlü ve hep birlikte söyleyelim: Bu halk sana boyun eğmez!

TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Saray saldırılarına karşı omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz.